balaton napnyugta, hajó, felhők

4+1 rejtett balatoni strand, ahol elkerülheted a nagy tömeget

Észak vagy dél, teljesen mindegy! Elfelejtheted a legfelkapottabb zsúfolt helyeket, mert a cikkben található bájos strandok a Balaton igazi kincsei.Ha te is szereted az árnyékot adó nagy platánokat, a kis homokos partszakaszokat és a kellemes hangulatú strandokat, akkor az alábbi listán lévő helyek neked is nagyon bejönnek majd.

Ez is érdekelhet: 4+1 rejtett tó Magyarországon, ha unod a balatoni tömeget és árakat

1. Pálkövei strand (8254 Kővágóörs, Kéktó utca 10.)


A Pálkövei Strand a Balaton-part egyik utolsó "érintetlen" ékszerdoboza.

A Kővágóörshöz tartozó Pálköve egy bájos üdülőtelep, ami a Balaton északi partján Balatonrendes és Révfülöp között bújik meg. A családias hangulatú fürdőhely telis-tele van árnyékot adó fákkal, játszótérrel és lidós bejárattal a vízbe. A pálkövei strandnak viszonylag keskeny a partszakasza, azonban eldugottsága miatt még a nyüzsgő nyári szezonban is találsz magadnak helyet. Ha autóval érkezel, ingyenesen parkolhatsz a strand melletti kis utcákban.

2. Badacsonylábdihegyi strand (8263 Badacsonytördemic, Herczeg Ferenc strand)


Badacsonylábdihegy a Badacsony lábánál, a vulkanikus tanúhegy lejtőjén található. Itt sem kell a heringpartitól tartanod, hiszen bőven akad pihenőhely mindenkinek. Szuper választás a strand akkor is, ha gyerekekkel érkezel a Balatonhoz, de egy nagyobb baráti társaság is kényelmesen fogja érezni magát. Egy pár száz forintos belépőjegyért cserébe ingyenes Wi-Fi, pici gyereköböl és mesés panoráma vár rád a strandon.

Sőt, a közelben helyezkedik el a Badacsonytördemici Ökoturisztikai Látogatóközpont, ahol kicsik és nagyok egyaránt megismerhetik a Badacsony hegy környékének élővilágát, geológiáját és kultúrtörténetét.

3. Midi Strand - Bányász strand (8258 Badacsonytomaj, 2552. helyrajzi szám)


Badacsonytomajnak egyik kevésbé ismert strandja a Badacsony Bányász strand, aminek sokatmondó neve a város bányászmúltjára utal.

A homokos partszakasz kellemes kikapcsolódást nyújt minden pihenni vágyónak. Vegyél kézbe egy finom balatoni olaszrizlinget és már lógathatod is a lábad a vízbe. Lassan mélyülő vize a gyerekek számára is biztonságos. Ha megéhezel, akkor sincs okod a pánikra, a büfében különféle hagyományos strandos finomságokat (hamburger, hot-dog) készítenek.

4. Örvényes Platán (Vadkacsa) szabadstrand (8242 Örvényes, Fürdő utca 41.)


Az Örvényes vagy Vadkacsa szabadstrand nemrég nagy megújuláson esett át, így 2021 nyarától már új külsővel és izgalmas szolgáltatásokkal várja a Balaton szerelmeseit. Óriás platánfák árnyékolják be a strand egy részét, így nem szükséges sátrat se állítanod, de természetesen a barnulni vágyók is találnak napsugarakat. Ha szereted az aktív kikapcsolódást, akkor is imádni fogod a Platánt. A gyerekeket egy nagy homokos játszótér, a sportok kedvelőit pedig strandröplabda- és homokos focipálya várja.

Ezenfelül bérelhetsz vízibiciklit, kajakot, SUP-ot és kenut is.

+1. Huszka utcai szabadstrand (8640 Fonyód, Huszka Jenő utca 10.)


Hogy a déli part se maradjon ki! A Huszka utcai kicsi és hangulatos szabadstrand Fonyód Alsóbélatelep városrészben található. Ezt a strandot már több ember ismeri, mint az előzőket, de még így is a nyugodtabbak közé tartozik. Gyönyörű zöld gyep, játszótér és büfésor várja a strandolókat. Családias hangulatú, bájos partszakasz, ahol a kisgyermekek is biztonsággal fürdőzhetnek.

A strand mellett pedig még ingyenes parkolási lehetőség is van.