piros és kék hajók a vízen, lemenő napnál

Emberre veszélyes hüllő jelent meg a Balatonban, már 5 kilós példányt is fogtak a tóból

30 kilogrammosra is megnőhet, olykor agresszíven megtámadja az embert és egyre több példánya bukkan fel Magyarországon.


Egy 5 kilogrammos aligátorteknős akadt a pontyhalászok horgára – írja a pecaverzum.hu minapi cikke. Úszós nádi pontyozást tervezett július 10-ére, vasárnapra a Keszthelyi Libás Strandra Szeles Zsolt, ám végül egy teknős fogott ki. Az állatot előbb bevitték a rendőrségre, majd július 11-én, hétfőn a Balaton-felvidéki Nemzeti Park Igazgatóság (BfNPI) természetvédelmi őréhez került.

A Wikipedia szerint az aligátorteknős az Amerikai Egyesült Államok nagy részén és Kanada területén fordul elő. Kína, Tajvan és Japán területére betelepítették. A felelőtlenül szabadon engedett terráriumi példányok Európa szerte, így hazánkban is felbukkannak időnként.

Európa nagy része, így Magyarország is, kiváló élőhelyet nyújthat ennek az esetlegesen újonnan betelepülő fajnak, mivel az éghajlat kedvező a szaporodásához, a szóba jövő őshonos zsákmányállatok pedig nincsenek felkészülve egy ilyen erőteljes betolakodóval szemben, a természetes ragadozók hiánya is tovább rontja a helyzetet. Európában főleg a törzsalak példányai esélyesek a sikeres megtelepedésre.

Meglehetősen nagy tűrőképességű fajról van szó, ezért a szándékosan betelepített vagy tudatlanságból szabadon engedett példányai idővel hatalmas károkat okozhatnak a helyi ökoszisztémákban. A testtömeg a hímek esetében meghaladhatja akár a 30 kilogrammot is.

Both Zoltán, Magyarország egyetlen vadállatbefogója a Pecaverzumnak elmondta, pályafutásának elmúlt 22 évében már az ország több pontján is találkozott aligátorteknőssel, de Balatonból előkerült egyeddel még nem volt dolga. „Ez hatalmas probléma, Magyarországon nincs természetes ellensége. Egyetlen őshonos fajunk a mocsári teknős. Az ékszerteknősök jelenléte a természetes vizekben is aggasztó, de azok nem nőnek meg több tízkilósra, és nem harapják le a kisgyerekek lábujját” – fogalmazott.

A Pecaverzumnak többen is arról számoltak be, hogy a most kifogott példány nem az egyetlen, amely az utóbbi hónapokban előkerült a Balatonból.