közeli fotó egy piros Fiat autóról

Mostantól kellemetlen meglepetés érhet Olaszországban, ha nem megfelelő a rendszámod

A nagyszámú turista miatt szigorú korlátozásokat léptettek életbe a nyári időszakra bizonyos forgalmas üdülőhelyeken.


Az Amalfi-part Nápolytól délre, a Salernói-öböl északi részén húzódik 35 kilométer hosszan. A meredek partról rálátni a tengerre, a környéken pedig egész 1400 m magas hegyek látványa bűvölik el a látogatót. A táj kivételes szépsége már az ókorban is (el)ismert volt, manapság pedig különösen népszerű az Olaszországba látogató turisták körében, pláne mióta 1997-ben az UNESCO világörökség részévé vált.

Egy nagy baja van, hogy nem egyszerű megközelíteni, különösen autóval. A 13 települést összekötő út sok helyen alig egy sáv széles, ráadásul követi a part nyomvonalát, így tele van éles kanyarokkal. Különösen rossz a helyzet nyári időszakban, amikor mindenki ide igyekszik, emiatt jelentősen megnő a forgalom.

Ezt csillapítandó ezen a 35 kilométeres szakaszon ideiglenes új közlekedési szabályokat, egészen pontosan korlátozásokat léptettek életbe az illetékes olasz hatóságok a szezonra. Ezeket többek között a travelawaits.com oldala ismertette a minap.

  • A különleges szabályok június 15-től előreláthatólag szeptemberig lesznek érvényben és csak a turistákra vonatkoznak.
  • A korlátozások hétvégén délelőtt 10 és délután 6 óra között vannak érvényben.
  • Az, hogy a korlátozások kiket érintenek, az autó rendszámától függ.
  • A páratlan számú napokon a jelzett időpontban csak páratlan számra végződő rendszámú autóval lehet közlekedni. Példa: július 3-án vasárnap csak ezek az autók mehetnek fel az útra.
  • A párosszámú napokon a jelzett időpontban csak páros számra végződő rendszámú autóval lehet közlekedni. Példa: július 2-án szombaton csak ezek az autók mehetnek fel az útra.
  • 10 méternél hosszabb járművek (ide tartoznak adott esetben a lakókocsival megtoldott személyautók is) csak reggel fél 7 és éjfél között közlekedhetnek.