piros pólós férfi áll egy réten kerékpár előtt

10 biciklivel vidáman bejárható borút őszre

A szomszédos Ausztriában, de még az Andok szoknyájánál is kiváló lehetőség van együtt élvezni a bort és a kerékpározást.


A theguardian.com gyűjtőtt össze 10 izgalmas bicikliutat szerte a világból. Mivel a nyári kánikula elvonulása után az ősz már kifejezetten alkalmas (és kedvelt) évszak a biciklitúrákra, megosztjuk veled a listájukat.

Willamette valley, Oregon, USA


Oregon 1979-ben a pinot noirjával került fel a világ bortérképére, ma már nagyon szép szürkebarátok és rajnai rizlingek is készülnek. A Willamette völgyben összesen 205 km bicikliút vár, viszont készülj fel, van benne bőven szintkülönbség.

Ajánlott útvonal: bérelj biciklit a portlandi Cycle Portlandben (10 ezer forint egy napra), pattanj fel az Amtrak Cascade Trainre (lehet kerékpárt szállítani), szállj ki Salemben és állj rá a Willamette Valley Scenic Bikeway-re, Többféle méretű kört is teljesíthetsz onnan.

Wachau, Ausztria


A Duna völgye Wachaunál a világörökség része, ami nem csoda, elég a hegytetőkön pihenő évszázados várakra, a melki apátságra vagy a szőlővel beültetett teraszokra gondolni. A duna-menti bicikliútnak (Donauradweg) ezen szakaszára 360 km hosszú hálózat jut, ami elég sűrű, tekintve, hogy a völgy két vége (Melk és Krems) között alig 30 km a távolság.

Ajánlott útvonal: szállj Bécsben vonatra, utazz Melkig, bérelj gépet a Nextbikenál (3 ezer forint naponta) és tekerj el Kremsig. Útközben számos tradicionális osztrák borozónál, kisvendéglőnél tudsz frissíteni. Az emmersdorfi Felsengartlt és a weissenkircheni Denket semmiképpen ne hagyd ki. Kremsből akár vissza is tudsz kompozni Melkbe.

Clare valley, Ausztrália


A rizling útnak (Riesling Trail) nevezett 35 km-es borút az egykori vasút nyomvonalát követi. Elképesztő nyugalom honol a tájon, amit csak a borászatok törnek meg olykor.

Ajánlott útvonal: a clare-ben található Riesling Trail Bike Hire kölcsönzőben juthatsz biciklihez (10 ezer forint egy napra). Ha ez megvan, indulj el Auburn felé, barátságos farmok mellett visz az utad. Útközben mindenképpen térjél be a díjnyertes rajnai rizlingeket készítő Grosset and Taylor Wines pincéjébe. A Clare-Auburn-Clare kör nettó 4 óra alatt teljesíthető.

​Colchagua völgy, Chile


Chile egyik leghíresebb borvidékén hatalmasat fejlődött a kerékpáros turizmus az utóbbi években. Mivel nagyon óvják a helyiek a szőlőültetvényeket, szinte csak vezetett túrák keretében szabad biciklire pattanni. Ezek is elvisznek azonban az Andok sziklái mellett és természetesen helyi borokat is felfedezhetsz közben.

Ajánlott útvonal: az Upscape vállalkozás több napos boros-biciklis túrákat kínál változatos formában. Aki inkább a bor, mint a pedálozás miatt érkezik, annak e-bike-ot adnak.

​Loire-völgy, Franciaország


A Loire, vagyis a királyok és kastélyok völgye összesen 800 km-es kerékpárút-hálózattal csalogatja az érdeklődőket. A leghosszabb szakasz két település, szálláshely között 40 km, vagyis pont arra jó, hogy naponta mindig egy-egy szakasszal haladj tovább.

Ajánlott útvonal: a Detours de Loire egy kölcsönző hálózat, összesen 20 ponton (leginkább vasútállomások közelében) tudsz felvenni tőlük biciklit (5 ezer forint egy napra a bérleti díj). Ha az egész völgyet át akarod szelni, kezdd a Párizstól két és fél óra autóútra található Cuffyban és add le biciklidet az Atlanti-óceán partján Saint-Nazaire-ben. Ez összesen 500 km tekerést jelent két hétre elegendő programmal, kastéllyal, pincével útközben.

​Sonoma, Kalifornia, USA


Amilyen rövid, olyan szép: a 9 km-es West County Regional Trail bicikliút Sonoma minden szépségét megmutatja és persze borokban is felveszi a versenyt a híresebb (és jóval drágább) Napa-völggyel.

Ajánlott útvonal: bérelj kerékpárt a Sebastopol Bike Centerben (11 ezer forint egy napra), majd tekerj el Forestville-be és vissza. Fél napos program, így bőven belefér pár családi borászat (Taft Street, Iron Horse). További farmokon kézműves lekvárokat és egyéb termékeket is kóstolhatsz.

​Coquimbito, Argentína


A Mendozából helyi busszal elérhető Coquimbito az andok szoknyáján fekvő borrégió. Nemrég épült egy 12 km hosszú bicikliút, ami tucatnyi borászatot érint.

Ajánlott útvonal: bérelj kerékpárt a Mr Hugo Bike-nál a coquimbitoi rendőrségtől pár lépésre (3 ezer forint egy napra). A bicikli mellé térkép is jár, nem fogsz eltévedni. A borászatok közül mindenképpen érdemes megálni a Trapiche-nál és a La Ruralnál, de ne hagyd ki a Historias birtok csokoládé kóstolóját és a Santa Augusta Olivicola Boutique olíva olajait se.

​Finger Lakes, New York, USA


A Finger Lakes tavak körül több csodálatos bicikliút fut, a Keuka tó körüli 70 km-es körút viszont borút is egyben. Egy lendülettel egy fél nap alatt teljesíthető a táv, de bőven van egy hétvégényi látnivaló az út mentén. Rajnai rizlinget és cabernet franc-t mindenképpen kóstolj.

Ajánlott útvonal: a turisták körében népszerű Hammondsport városkában bérelj biciklit az „I Do That Tee”-nél (10 ezer forint egy napra), majd kövesd a Keuka Lake Wine Trail útvonalat észak felé. Még mindig látogatható a régió legelső borászata, az 1860-as években alapított Pleasant Valley Wine (Hammondsport), ezt ne hagyd ki. Megállhatsz fürdeni is a tónál, több strandból válogathatsz.

​Marlborough, Új-Zéland


Marlborough a világhírű új-zélandi sauvignon blanc hazája, a borrajongók paradicsoma. Természetesen, ha már idáig eltekertél, próbáld ki a több tucatnyi pincészet rajnai rizlingjeit és pinot noirjait is.

Ajánlott útvonal: ezen a tájon nincs kifejezett kerékpárút, az autókkal kell osztozni az utakon. Sokan teszik, így az autósok hozzá vannak szokva a ringásokhoz, előzékenyek, óvatosak. Bérelj biciklit Bike 2 Wine-nál Renwickben: 7 ezer forint egy napra, további 2 ezerért viszont vállalják, hogy Blenheimben átveszik tőled, így elég egy irányba tekerned.

​Cape Winelands, Dél-Afrika


A francia hugenották 300 éve honosították meg a borkészítést a Franschhoek völgyben, jelentőségéből azóta se vesztett a környék. Hegyek mellett, szőlőültetvények között tekerhetsz, garantáltan eláll a lélegzeted. Franschhoekban történelmi városrészében ehetsz is egy jót, sokan ezt a várost tartják Dél-Afrika gasztrofővárosának.

Ajánlott útvonal: a Bikes ’n’ Winesnál egész napos boros-biciklis túrára fizethetsz be, a 35 ezer forint magában foglalja a biciklitúrát, valamint több pince meglátogatását. Több borászatnál helyi specialitások is készülnek, amiket még az országon belül se nagyon találsz. Érdemes kipróbálnod őket!