boros üveg, pohár, sonka, kenyér
Fotó: Chateau Mate

A Solid borbárban mutatkozott be Eve, Violet és Leslie

Szokolai Máté október 14-én és 18-án a Solid borbárban tartott zárt körű borkóstolón mutatta be először a szakmának a 2016 óta jegyzett tokaji borászata, a Chateau Mate természetközeli portfólióját.boros \u00fcvegek poh\u00e1rral, emberek a h\u00e1tt\u00e9rben

Jancis Robinson is kóstolta Szokolai Máté borait


A limitált mennyiségben elérhető palackokkal ugyanúgy célja, hogy az ország legjobb borászai között tartsák számon, mint hogy nemzetközi elismerésre is szert tegyen. A szakmától kapott pozitív visszacsatolás alapján jó úton jár afelé, hogy elérje, amit eltervezett. A szakmai bemutató csaknem egy éves csúszással került megrendezésre. Máté az eltelt időszakban sem tétlenkedett: évek óta ápol jó kapcsolatot Jancis Robinson Master of Wine-nal, így neki is küldött pár palackot kóstolásra.

A visszajelzésén én lepődtem meg legjobban. Azt mondta, hogy éppen egy Tokaj tematikájú cikken dolgozik és nagyon örült, hogy az én palackjaimat is kibontotta az íráshoz, mert számára egyértelmű, hogy az én boraimat is szeretné megemlíteni a cikkben.

boros \u00fcveg \u00e9s poh\u00e1r

A Chateau Mate borai egészen Ausztráliáig jutottak

Fotó: Chateau Mate

Jancis Robinson 17 pontra értékelte Máté bemutatkozó tételeit, aki azonban nem elégedett meg ennyivel. További Master of Wine-okat keresett meg kérésével, hogy megkóstolnák-e a borait és miután Ned Goodwintól (Ausztrália és Dél-Ázsia legbefolyásosabb szakújságírója) pozitív visszajelzés érkezett, kiküldte a tételeket Ausztráliába.

Ned Goodwin szakterületeibe nem tartoznak bele a magyar borok, így az ő véleménye nagyon fontos volt számomra. Mikor visszaírt, hogy a százas skálán 94 pontot kapott a #1 Leslie, akkor nyugodtam meg először, hogy jó úton járok.

A Solid borbárban megtartott kóstolón bemutatkozó Nature 1 (2019), Nature 2 (2020), #2 Eve (2019), #2 Eve Magnum (2019), #0 Violet Limited Edition (2017), #1 Leslie (2018) és #1 Leslie Magnum (2018) elnevezésű tételek furmint és hárslevelű házasításából születtek. A tállyai Hetény dűlőben megtermelt borok minimális beavatkozás mellett készültek: a szőlő ökológiai művelése mellett a bor a pincemunkálatok során is csak ként kapott, így biztosítva a természetességet.

„A bemutatón olyan történt ami hazai borbemutatókon nagyon ritkán esik meg a tapasztalt kóstolóval, történetesen fülig szaladt a szám és elöntött a wow érzés." – mondta el a kóstoló után Rhein Krisztián borkereskedő, borszakértő.

„A poharakba burgundi stílusban köszönt vissza Tokaj minden szerethető szépsége decens eleganciával, érett trópusi gyümölcsökkel, rendkívül élvezetes és vibráló savakkal és nagyon szép egyensúllyal. Az első bortól a Nature-től az utolsóig a #1 Leslie-ig gyönyörű íve volt a sornak. Bátran mondhatom, hogy a Chateau Mate borai nemzetközi színvonalat hoznak és bár ez Tokaj viszonylatában – bár főleg az édes borok esetében – nem ritka de egy ilyen kis mikrobirtoktól ez száraz kategóriában felettébb megsüvegelendő."

​A Chateau Mate története

\u200bSzokolai M\u00e1t\u00e9 \u00e9s egy boros \u00fcveg

Szokolai Máté szívéhez közel áll a tállyai borok

Fotó: Chateau MateSzokolai Máté több mint egy évtizedre visszamenőleg ápol szorosabb kapcsolatot a borokkal.

A ranglétra végigjárása után 2016-ban örökségének keresett megfelelő helyet, amikor szőlősterületet szeretett volna vásárolni. Az irányt egy budapesti borkóstoló mutatta meg számára, ahol beleszeretett a kóstolt tállyai borokba, így a borász segítségével két héten belül ő maga is tállyai szőlőtulajdonosnak mondhatta magát. Az első év terméséből még csak pálinka készült, a következő év gondos szőlőmunkálatai viszont megengedték számára, hogy elkészítse első önálló tételeit. Máté jelenleg az aborbolt.com és a champagneshop.hu webáruházak tulajdonosa, így borai megvásárolhatóak közvetlenül az aborbolt.com oldalain is, valamint a Culinaris delikátesz üzletben és a Soproni Natura Vinotékában is.