borkóstoló egy borászat udvarában, kavalkád

A melegben egyaránt jól esik a pezsgő és a szóda

Fotó: BMB

Fesztiválozz Tokaj mesebeli településén!

Borok, gasztronómia, kultúra és zenei koncertek a népzenétől a rockabillyig. Visszatér a Bor, mámor... Bénye!


Idén 15 erdőbényei borászat összefogásából kerül megrendezésre a Bor, mámor… Bénye esemény augusztus 11-14. között. A visszajárók már jól tudják, hogy ilyenkor az egész falu egy kavargó forgataggá válik, ahol a különböző helyszíneken a nyitott pincék mellett egész nap programok, és színvonalas gasztronómiai kiállítók várják a látogatókat. Idén is kitelepül az Anyukám Mondta (Béres Szőlőbirtok), a tokaji LaBor Bistro (SanzonTokaj), KicsiZsó (Csite) vagy a miskolci Borsod Burger (Bardon); de többen házikoszttal (Préselő, Pro Vinum) is készülnek, amelynek mindig van egy hamisítatlan vidéki bája. Azért, hogy minden vendég bírja az estét is, számos pincénél specialty kávéval is töltekezhetnek a koffein imádók.

egy asztalon poh\u00e1r bor, h\u00e1tt\u00e9rben t\u00e1ny\u00e9rokon apr\u00f3 falatok, elmos\u00f3dott emberek

Több kóstoló is előzetes regisztrációhoz kötött

Fotó: BMB


A programkínálatot napközben dűlőtúrák, irodalmi beszélgetős előadások, tematikus borkóstolók – például szamorodni száraztól az édesig (Csite) vagy éppen történelmi tokaji aszú kóstoló 1956-tól kezdődően (Vayi) –, gyerekprogramok és népzenei koncertek színesítik; késő délután és este pedig kezdetét veszik az éjszakába nyúló koncertek, ahol az akusztikus gitár, a jazz vagy éppen a rockabilly kedvelői is megtalálják számításaikat. Ugyan az ültetett kóstolóktól és borvacsoráktól eltekintve egyik program sem tartalmaz külön belépőt, az egész fesztivál egy 5 ezer forintos jegy ellenében látogatható, attól függetlenül, hogy valaki mind a négy napon részt vesz, vagy csak egy órára látogat ki.

Rólunk

A Bor, mámor… Bénye fesztivál a Tokaji-borvidék szívében elhelyezkedő Erdőbénye évről évre visszatérő eseménye, ahol a helyi borászatok nyitott kapukkal, hűs borokkal várják a vendégeket. Magát a csendes kis falut a 37-es útról, vagy az autópálya új szakaszáról, Encsnél lekanyarodva az árnyas Aranyosi-völgyön lehet megközelíteni. A hegyek között megbúvó házak még őriznek valamit a régi idők utánozhatatlan hangulatából, a vendégeket régi ismerősként üdvözlik a helybeliek. A kicsiny falu 15-nél is több borászatnak ad otthont, köztük többek között a festői szépségű Budaházy Fekete Kúriának (borászat és étterem egyben), vagy éppen az idén 20. születésnapját ünneplő Béres Szőlőbirtoknak.

A pincészetek tulajdonosai, a borászok nagy számban maguk is olyan gyüttmentek, akiket nem eresztett a szépséges természeti környezet. Itt talált magának új hobbit történész (Vayi), de marketing szakember (SanzonTokaj), vagy éppen filozófus házaspár (Ábrahám) is áll egyes helyeken a borospult mögött. Idén két új csatlakozó is található a helyszínek között: a Gonda Borászat és a Paunoch Birtok. A fesztivál a programokon túl kiváló lehetőséget biztosít, hogy egy kicsit kikapcsolódjunk a rohanó hétköznapokból, és egy pohár furminttal a kézben, esetleg egy függőágyban vagy piknik pléden élvezzük a friss hegyi levegő és a madárcsicsergés békéjét.

Teljes program elérhető itt: https://fb.me/e/1DzH3kVJW

Kiállító borászatok

egy mosolyg\u00f3 ember \u00e1ll a sz\u0151l\u0151ben

Nagy Zsolt az Omlás dűlőben tart dűlőtúrát. Idén a Béres Szőlőbirtokkal kiegészülve lesz a programok között

Fotó: Préselő

 • Ábrahám Pince
 • Bardon Borászat
 • Béres Szőlőbirtok és Pincészet
 • Budaházy Fekete Kúria
 • Csite Családi Birtok
 • Gonda Borászat
 • Illés Pince
 • Jakab Pince
 • Kerékgyártó Pince
 • Paunoch Birtok
 • Préselő Pincészet
 • Pro Vinum Pincészet
 • SanzonTokaj
 • Vayi Borászat
 • Vinito Borászat