szemüveges, fekete inget viselő férfi karba tett kézzel áll egy asztal mellett
Fotó: EaZy Wine Bar&Bistro

Automata sommelier szolgál fel Budapest szívében, az EaZy Wine Bar&Bistroban

Venezuelai séf, automata „sommelier” számos ritka kinccsel és boralapú koktélok. Ez mind a Hold utca régi-új helyén.


Venezuelai séffel erősített a novemberben újranyitott EaZy Wine Bar&Bistro. A pandémia előtt Easy Wine néven, csupán néhány hétig tudtak üzemelni a belvárosi Hold utcában, másfél év elteltével pedig végre újra várják a kezdő és tapasztalt borkedvelőket, valamint a gasztronómia szerelmeseit a leginnovatívabb borkóstoló rendszerrel, izgalmas koktélokkal és eredeti venezuelai fogásokkal.

A korábbi koncepció elsősorban az ételeket tekintetében változott, az EaZy Bar&Bistro fiatal séfje Alejandro Trocel egyenesen a venezuelai Caracasból érkezett Budapestre, hogy itt mutathassa meg a dél-amerikai konyha remekeit. Specialitása a méltán híres ceviche – a marinált fehér húsú tengeri halból készült különlegesség – Venezuelában egyszerre csípős és édeskés, Alejandro mangóval készíti és zöld banánon tálalja. A ceviche mellett nem hiányozhat az étlapról az uruguayi rib-eye steak chimichurri-val (dél-amerikai zöldfűszeres mártás), vagy a bbq oldalas, de érdemes kipróbálni a „carribean treasure” névre hallgató tépett marhát is guacamole-val főzőbanánon tálalva. Húsmentes fogások és isteni desszertek is helyet kaptak az étlapon, az alma crumble-t és a dél-amerikai réteges csokoládé desszertet nem érdemes kihagyni.

A borkóstolás az olasz WineEmotion rendszer segítségével történik, a vendégek saját maguk sommelier-i lehetnek

és közel 80 tétel közül válogathatnak az automata, kártyás rendszerben, de igény szerint profi szakember is segítségükre lehet. A borkínálat legnagyobb részét a hazai pincészetek tételei teszik ki, a jól ismert klasszikusok mellett a kisebb családi pincészetekre is szeretnék felhívni a figyelmet, és a fontosabb külföldi tételek sem hiányozhatnak az EaZy kínálatából.

A borválaszték számos olyan tételt tartalmaz, melyek ritkán érhetőek el poharazva. Kóstolni 1/4, 1 vagy 2 decilitert lehet, amelyet a bor felett található gomb megnyomásával tölthetünk ki saját magunknak egyszerűen, gyorsan. Könnyed, játékos élmény kezdő borkedvelőknek és tapasztaltaknak egyaránt.

s\u00e1rga-barna \u00e9telek egy fekete k\u0151lapon

Fotó: EaZy Wine Bar&Bistro

VINCE-tippek a kóstoláshoz

Somló Kincse Nagy-Somlói Sárfehér 2017
Egy kevéssé ismert somlói kézműves kispince igazán nagyszerű bora. Illatában a fehér virágok mellett édes citrusok és fehér húsú őszibarack köszönt; a korty a bor korát meghazudtolóan friss hatású, vibrálóan élénk és zamatos, az illatban megismert gyümölcsökkel és a borvidék ásványos-sós ízeivel. Kihagyhatatlan tétel a különlegességek kedvelőinek!

Kolonics Nagy-Somlói Juhfark 2018
Már illatában is karakteres, tagadhatatlanul somlói bor: a juhfark sárga virágos, mézes, érett csonthéjasokat idéző aromái keverednek a termőhely tűzköves, minerális illataival. Testes, feszes korty, remek struktúra, koncentrált, erőtől duzzadó bor: igazi élmény!

Kősziklás Pinot Noir 2020
A dunaszentmiklósi pincészet kiváló érzékkel nyúlt ehhez az érzékeny szőlőfajtához: kecses, elegáns pinot noir boruk fanyarkás, de érett piros bogyós gyümölcsökkel teli, a korty harmonikus, tartalmas és a remek savkészletnek is köszönhetően élénk és könnyű. Nagyon itatja magát!

Valduero Finca Azaya 2017
A Decanter által 97 pontra értékelt spanyol bor 100% tempranillóból készült; 14 hónapos tölgyfahordós, majd 12 hónapos palackos érlelés után vált elérhetővé a fogyasztók számára. Intenzív rubinvörös szín, édesfűszeres, rumosdiós, érett fekete bogyós gyümölcsöket felvonultató illatok és ízvilág mellett gazdag ízvilág, kiegyensúlyozott szerkezet, komoly tannintartalom jellemzi. Fűszeres húsételek tökéletes kísérője.

piros t\u00e9szta feh\u00e9r t\u00e1ny\u00e9rban, barna asztalon, mellette kan\u00e1l \u00e9s villa

Fotó: EaZy Wine Bar&Bistro

Nagy Zoltán, a Boutiq Bar tulajdonosa álmodta meg a EaZy Winebar & Bistro koktél kínálatát, melyben kiemelt szerepet kapnak a borok. A különlegességek közé tartozik a Crazy Spritz, amelynek alapja a sauvignon blanc és a krizantém szóda, a Whisky Sour, amelynek alapja a Bourbon whisky sárga muskotállyal, vagy a Caracas Old fashioned, amely venezuelai rummal és Malbeckel készül.

Az elegáns, mégsem feszengős hangulatú EaZy WineBar&Bistro ideális találkozási pont akár munka utáni koccintáshoz, vacsorához, beszélgetéshez, vagy kifejezetten egy egész estét betöltő borkóstoláshoz, hétvégén élőzenével.

TOVÁBBI INFORMÁCIÓ
Budapest, 1054 Hold utca 23.
Asztalfoglalás: +36 70 336 77 17, eazybudapest@gmail.com