borospohár piros folyadékkal, háttérben víz és hegyek
Fotó: Kym Ellis / Unsplash

Bor és vízpart: a 7 legjobb nyaralóhely borkedvelőknek

A listán szereplő programok csúcsa: víz alatti pincelátogatás.


Talán még a legelkötelezettebb borrajongók is egyet értenek abban, nyári hőségben nem a legjobb a szőlőhegyet mászni. Kivéve, ha a hegy tetején csodálatos tengerparti panoráma vár, valamint a pincelátogatás előtt (és után) csobbanhat is egyet az ember a tengerben.

Jó hír, hogy Európa-szerte nem egy olyan borvidék van, ahol mindez megadatik. Toszkánát valószínűleg senkinek nem kell bemutatnia, a winetraveler.com oldal azonban összegyűjtött 7 kevésbé ismert, de nem kevésbé izgalmas tengerparti borrégiót. Ha maradt szabadságod (és költőpénzed), akár még most kora őszre is betervezhetsz egy utat valamelyikbe – a jó időt mi garantáljuk hozzá.

Lisszabon (Portugália)


Vibráló város, széles kulturális kínálat, tengerpart homokos strandokkal és 9 (!) boros alrégió. Közülük mindenképpen javasoljuk meglátogatni Colarest, ahol szó szerint a tengerparton is megtalálható homokból nőnek ki a szőlőtőkék. Helyi szőlőfajta is van itt, a ramiscót viszont csak azok próbálják ki, akiknek a fogzománca nagyon bírja a savakat.

Párosz (Görögország)


Párosz szigete az Égei-tenger közepén helyezkedik el, víz tehát van bőven. És szőlő is: 2800 hektár ültetvényen folyik a munka (ez megegyezik a Szekszárdi borvidék termőterületeinek nagyságával). Két ritka fajtával is találkozhatsz itt: a fehér monemvasia és a vörös mandilaria szinte csak itt terem. A kettőből együtt készül a pároszi vörös, ami valódi különlegesség, hiszen ritka, hogy a vörös- és fehérbor „összeöntése” engedélyezett.

Lanzarote (Spanyolország)


Lanzarote a Kanári-szigetek hét nagy szigete közül a legkeletibb, legészakibb és egyúttal a legidősebb. A körülötte áramló hullámok a szörfösöket vonzzák, a Rubicon és La Geria pincészetek pedig a borrajongókat.

Dalmácia (Horvátország)


Dalmácia Horvátország déli, tengerparttal párhuzamosan húzódó része. Mészköves hegyei meredeken ereszkednek le az Adriai-tenger felé. Egy szó, mint száz: kiváló adottságokkal rendelkezik a szőlőtermesztéshez. A legjobb borászatok a Peljesac félszigeten találhatók. A horvátok egyébként már össze is kötötték a tengert és a bort: az Edivo borászat Zuljanában és Dubrovnikban például búvártúrákat szervez az érdeklődőknek a víz alatti érlelő pincék megtekintésére.

Noto, Szicília (Olaszország)


Szicília a Földközi-tenger legnagyobb, illetve Európa hetedik legnagyobb szigete, víz tehát itt is akad. Rengeteg szuper hely van a szigeten, de közülük is kiemelkedik a hegyekkel tarkított Val di Noto régió és az ott található három falu, Noto, Modica és Ragusa. Egy kóstoló valamelyik falu borászatában, aztán irány a tenger!

Páfosz (Ciprus)


A város Ciprus délnyugati partvonalán fekszik. Nyugatról és délről a Földközi-tenger, északról és keletről pedig a Tróodosz-hegység határolja. Utóbbi a sziget egyik legjelentősebb bortermő vidéke, számos családi pincészet működik itt. Szervezett túrák keretében is látogathatod őket, például miután fürdőztél egyet a híres Afrodité strandon.

Languedoc (Franciaország)


A lista kakukktojása, mivel Languedoc az egyetlen, ahol a név hallatán egyértelműen a bor jut előbb az ember eszébe. Nem véletlenül: Languedoc-Roussillon Franciaország legnagyobb borvidéke a maga 220 ezer hektárjával (ez a teljes Magyarországi szőlőtermő-terület háromszorosa). A terület jelentős része a Földközi-tenger mentén húzódik, vagyis könnyedén össze lehet kötni a két élvezetet. Strandolásra mindenek előtt Espiguette fehér homokdűnéit javasoljuk.