6 borvidék, ami az UNESCO világörökség része: egy magyar is van köztük!

2023. június 05.

Napjaink legelismertebb bortermelő vidékei közül néhány az UNESCO Világörökség része is egyben. Ha a nyári utazásunkat tervezzük, és a borokért is rajongunk, mindenképp olvassuk el a listát, hátha valamelyik természeti kincs felkelti érdeklődésünket.

Champagne szőlődombjai, épületei, pincéi

A bejegyzés megtekintése az Instagramon

Mélanie Jaquet (@melaniejaquet2) által megosztott bejegyzés

A világ egyik leghíresebb borvidéke, egyben a pezsgőkészítés abszolút központja a franciaországi Champagne. Agrár-ipari vállalkozása és a speciális kézműves tevékenysége miatt érdemelte ki 2015-ben, hogy felvegyék a világörökségi listára. Három „egység” áll védettség alatt: a történelmi domboldalak, a termelési központok (a champagne házak a föld alatti pincékkel), valamint az értékesítési és elosztási központok. Mindez a „pezsgőgyártás teljes folyamatát lefedi” – olvasható az UNESCO indoklásában.

Burgundia éghajlati viszonyai, terroirja

A bejegyzés megtekintése az Instagramon

Food ~ Flowers ~ France (@rue.dauphine.paris) által megosztott bejegyzés

Már a középkorban is tudott volt, hogy a franciaországi Burgundia szőlőterületei kivételes környezeti adottságokkal bírnak. Az UNESCO szerint nemcsak a terroir egyedülálló, de a természet és ember „együttélése” is példamutató. „A szőlőültetvények és a hozzájuk kapcsolódó termelési egységek, beleértve a falvakat és Beaune városát, amelyek együttesen adják ki a teljes rendszert” – írja az UNESCO a Burgundiára vonatkozó bejegyzésében. A szöveg megemlíti Dijon történelmi központját is, ahol kialakították az egyedülálló burgundi borvidék szőlőtermesztésének szabályait – azaz nemcsak a szőlőparcellák adottságait ismerik el, hanem minőséghez megkerülhetetlen emberi tényezőt is.

Wachaui kultúrtáj

A bejegyzés megtekintése az Instagramon

Jan Suchánek (@johnny_slav) által megosztott bejegyzés

Az osztrák borok rajongóinak nagy valószínűséggel nem kell bemutatni a wachaui kultúrtájat. A Wachau vagy wachaui kultúrtáj Ausztria 2000 óta világörökségi védelmet élvező völgyszorosa. 30 kilométer hosszan húzódik a Duna mentén, Melk és Krems an der Donau városok között, Alsó-Ausztriában. Az UNESCO szerint „ép és látható formában őrzi az őskor óta tartó fejlődés számos nyomát – az építészet (kolostorok, várak, romok), a városépítészet (városok és falvak), valamint a mezőgazdasági használat, elsősorban a szőlőtermesztés tekintetében”.

A Loire-völgy Sully-sur-Loire és Chalonnes között

A bejegyzés megtekintése az Instagramon

Exotic Travel Destinations (@exotic.travel.destinations) által megosztott bejegyzés

Ha létezik hely, amiről a kastélyok jutnak eszünkbe, akkor az a franciaországi Loire-völgy. A táj történelmi építészetének köszönhetően semmihez sem hasonlítható a világon. „A Sully-sur-Loire és Chalonnes közötti Loire-völgy a Loire folyóval való emberi interakciót szimbolizáló kultúrtáj” – írja az UNESCO. Történelmi városok és falvak, meseszerű kastélyok és gondosan művelt földek. A régió mai struktúráját, képét a reneszánsz és a felvilágosodás korában nyerte el. Az 1981 óta védettséget élvező terület egy 200 kilométer hosszú, keskeny sáv a folyó mentén. Ez magában foglalja Blois, Chinon, Orléans, Saumur és Tours városokat. Emblematikus épület a Chambord-kastély. Ez az egyik legismertebb kastély a világon, a francia reneszánsz építészet ékköve.

Portovenere, Cinque Terre és a szigetek

A bejegyzés megtekintése az Instagramon

Nessun Dorma – Cinque Terre (@nessundormacinqueterre) által megosztott bejegyzés

Olaszország egyik legfotogénebb helyszíne: Liguria régió szárazföldi része és szigetvilága egyaránt csodálatos partszakaszokkal és lélegzetelállító lankákkal büszkélkedhet. „A Cinque Terre és Portovenere közötti liguriai partvidék festői kulturális értékkel bíró táj” – olvasható az UNESCO indoklásában. „A kisvárosok elhelyezkedése, valamint a környező táj formálása, a meredek, egyenetlen terepen jól illusztrálja az ember itteni letelepedésének évezredes történetét.”

Tokaj-hegyaljai történelmi borvidék kultúrtáj

A bejegyzés megtekintése az Instagramon

Vera Rabkina (@hairahana) által megosztott bejegyzés

A 27 települést magába foglaló Tokaj-hegyaljai borvidéket az UNESCO 2002-ben vette fel a világörökségi listájára. A területen több mint 3000 pince található (többek között a címlapfotón látható Gombos-hegyi pincesor), ami egyedi és gazdag természeti, épített és szellemi örökség értékhordozója. „Tokaj kulturális tája szemléletesen mutatja a bortermelés hosszú hagyományait ebben az alacsony dombok és folyóvölgyek alkotta régióban. A szőlőültetvények, gazdaságok, falvak és kisvárosok bonyolult mintázata, a mélyen fekvő pincék történelmi hálózataival a híres tokaji borok előállításának minden aspektusát bemutatja, amelyek minőségét és kezelését közel három évszázada szigorúan szabályozzák” – írja a régióról az UNESCO.

Szerző: Pál Gábor
Fotó: boyoz / Shutterstock