BOTANIQ Turai Kastély hotel

A vendégek mesébe illő környezetben élvezhetik a finomabbnál finomabb falatokat

Fotó: Hlinka Zsolt

Michelin-csillagos séf az Európa legjobbjának megválasztott magyar kastélyszállóban

Két Michelin-csillagos séf vezetésével november 17-én nyílik meg a nemrég Európa legszebbjének választott magyar kastélyhotel új fine dining étterme, a Clarisse. Mutatjuk, mit érdemes tudni róla!


Mészáros Ádám Michelin-csillagos séf közreműködésével megnyílt a BOTANIQ Turai Kastély fine dining étterme, a Clarisse. Az étterem célja, hogy teljesen új szintre emelje a kastély gasztronómiáját, egy nemzetközi téren is egyedülálló koncepció meghonosításával.

A Clarisse – amely a kastélyt építtető Schossberger Zsigmond unokájáról, a festőművész Schossberger Klára „Clarisse"-ról kapta a nevét – a vendégeit egy olyan, a színházi esték hangulatát idéző gasztronómiai utazásra invitálja, amely során a kastélyt körülvevő erdő szintjein utazhatnak végig, egy minden érzékszervet megmozgató felejthetetlen élmény keretében.

Mi már bejártuk Európa legszebb magyar kastélyszállóját, élményeinkről ebben a cikkben írtunk.
festm\u00e9nyek, borok egy fekete asztalon

Az étterem galériafala, több mint 40 festményből áll

Fotó: Molnár Dániel


A helyszín által inspirált és helyi alapanyagokból készülő menüsort többek közt a fogásokkal harmonizáló bor- és koktélpárosítás, a Néma Júlia keramikusművész által a menühöz tervezett kerámia étkészlet, az egyes fogásokhoz Pál István „Szalonna" Liszt Ferenc-díjas magyar népzenész által komponált, a turai népdalokból merítő egyedi zenei aláfestés, valamint a személyzet által viselt, Zoób Kati által tervezett uniformisok teszik igazán emlékezetessé.

Az étterem egyedi, bensőséges hangulatát egy közel 40 festményből és grafikából álló galériafal határozza meg, amely a kastély és a park hangulatát adja vissza – ráadásul közülük egy festmény maga Schossberger Klára műve.

„Nagyon izgalmas szakmai kihívás volt a Clarisse élmény minden apró részletét megkomponálni, hogy a kastély története, a park csodálatos növényvilága, a turai tradíciók és a „farm to table" azaz a „földtől az asztalig" alapelv is áthassák azt a gasztronómiai utazást, amit kínálunk a vendégeinknek. Ilyen komplex munka ritkán adatik meg egy séf életében. Bízunk benne, hogy az egyedi koncepciónak köszönhetően Tura és a Clarisse a nemzetközi gasztronómiai térképre is felkerülhet majd" – mondta Mészáros Ádám, a BOTANIQ Turai Kastély Clarisse éttermének séfje.

Hozzátette: nem titkolt célként lebeg a szemük előtt, hogy szeretnék megszerezni Magyarország első vidéki Michelin-csillagát, valamint megcélozzuk a fenntartható konyhákat honoráló „zöld Michelin-csillag" minősítést is.
m\u00e9sz\u00e1ros \u00e1d\u00e1m s\u00e9f t\u00e1ny\u00e9rt rendez

Mészáros Ádám egyik célja megszerezni Magyarország első vidéki Michelin-csillagát

Fotó: Pinewood


Mészáros Ádám két Michelin-csillagos séf 2021 márciusában csatlakozott a BOTANIQ Turai Kastély csapatához.

Ádám a séf képesítését a BKSZC Gundel Károly Vendéglátó és Turisztikai Technikumban szerezte, majd pályafutását Budapesten kezdte. 2009-ben pedig gyakornokként szerzett tapasztalatot a két Michelin- csillaggal minősített El Bulli Hotel L'Alqueria étteremében, Spanyolországban. 2010-ben chef de partie pozícióban dolgozott a budapesti Costes étteremben, amelyet abban az évben, hazánkban elsőként Michelin-csillaggal díjaztak.

2011-ben az Onyx Étterem entremetier chef-jeként helyezkedett el. Ádám rendkívül sikeres karriert futott be a budapesti Vörösmarty téren található Onyx étteremben, ahol fokozatosan feljebb jutott a ranglétrán, míg 2016-ban már konyhafőnökként vezette az éttermet. Kinevezése előtt egy hónapot töltött a francia Serge Vieira francia étteremben, amely szintén két Michelin-csillaggal rendelkezik.

t\u00e1ny\u00e9r, \u00e9tel, bor, ev\u0151eszk\u00f6z\u00f6k

Mészáros Ádám séf varázslatos őszi kompozíciókat álmodott meg

Fotó: Pinewood


A Mészáros Ádám által megálmodott, Clarisse ihlette menüsorban a patak, az avar, a gyep, a cserje, a lombkorona, valamint az ég szintjét jelenítik meg a fogások.

A tányérokra így kerül többek között pisztráng, gomba, fürj, szarvasgerinc és körte is, varázslatos kompozíciók formájában. Az elkészített ételek a „farm to table", azaz a „földtől az asztalig" alapelvet követik, miszerint a hozzávalók túlnyomó része helyi termelőktől származik, a jövőben pedig magában a kastély kertjében teremnek majd. Jelenleg is a környékről, Zsámbokról hozzák a zöldséget, a mézet, a tejterméket míg a gyöngytyúk és a csirke a Kurca-parti családi gazdaságból érkezik.

A fogások visszanyúlnak a környék és a kor tradícióihoz is, a desszertet például egy 1906-ban megjelent magyar szakácskönyv receptje ihlette.
kokt\u00e9los poh\u00e1r, kokt\u00e9lban vir\u00e1g \u00e9s j\u00e9g

Minden koktél egy adott fogáshoz kapcsolódik

Fotó: Pinewood


A menüsorban megálmodott ízeket két hozzájuk komponált, nagy gondossággal összeállított borsor egészíti ki, teszi teljessé: Langó Tamás sommelier az egyes fogásokhoz egy hazai („Hegyeink emléke" borsor), illetve egy nemzetközi borkülönlegességeket felvonultató válogatással („Utazásaink kalandja" borsor) is készült, a vendég döntésére bízva a választást.

A Clarisse-ban egyedülálló módon a két borsor mellett a vendégeknek lehetőségük van a menühöz megalkotott, egyedi kreációkat tartalmazó koktélválogatást is választani.

A koktélok is az ételsort emelik előtérbe: minden koktél kapcsolódik az adott fogáshoz, például valamilyen közös alapanyag formájában. A Szabó Gergely bartender által megálmodott alkotások másik különlegessége, hogy emléket állítanak Schossberger Clarisse-nak, ugyanis a festményeinek nevét viselik a koktélok.

clarisse \u00e9tterem, m\u00e9sz\u00e1ros \u00e1d\u00e1m s\u00e9f

A Clarisse előre meghatározott napokon várja a vendégeket

Fotó: Molnár Dániel


A BOTANIQ Turai Kastély fine dining éttermeként a Clarisse bizonyos előre meghatározott napokon várja a vendégeit előzetes foglalás alapján november 17-től, egy hétköznapi, illetve egy hétvégi fix menüsorral, hozzá választható bor- vagy koktélválogatással. Ezzel párhuzamosan a BOTANIQ Turai Kastély Pálmaház étterme változatlanul folytatja a működését, az á la carte vendégek, illetve a szállóvendégek kiszolgálására fókuszálva.