barna kőépületek erkélyei nappali fénynél

Világszenzáció: 120 km borpincét látogathatsz meg Budapest egyetlen kerületében

Gadácsi Kata írása az izgalmas titkokat rejtő, de alig ismert pincerendszerről 3. helyezést ért el a vince.hu cikkíró versenyén.


Végre itt a várt jó idő, a maszkos időszak remélhetőleg most már csak rossz emlék. Egyre többen keressük a hétvégi lehetőségeket a legjobb kikapcsolódást, megpihenést remélve. A főváros bornegyedében, Budafokon, minden hónap első szombatja a Budafoki Pincejáraté, ezen számtalan színes program közül választhatunk. Főszerepben a pincelátogatások, a borkóstolók és a gasztronómiai attrakciók állnak, emellett kulturális programok, helytörténeti séták, koncertek, játékok várják az érdeklődőket.


A színvonalas kínálatból is kiemelkedik Bitai Gergely sommelier borkóstolója, sok a visszatérő vendég, nem hiába. A három órás minikurzus-szerű, pincesétával egybekötött program helytörténeti érdekességekkel fűszerezve kultúrát és élvezetes borkóstolást ígér. Kikapcsolódunk és észrevétlenül tanulunk, miközben bejárhatjuk a Záborszky Kúria alatti lenyűgöző borvárost.

Az egykori Schmidtbauer-villa (államosítás után Hunvarovin 5-ös pince) udvarára belépve jobb oldalon, a Záborszky Kúria bejáratánál gyülekezünk.

Első utunk a nemrég feltárt pestis kápolnába vezet fel, melyet a pincerendszer tulajdonosa, a turzizmus és vendéglátás terén ismert üzletember, Békési Imre nagy gonddal hozatott helyre, hogy az utókor is láthassa az 1739-ben tomboló járvány egyik emlékét. A helytörténeti vonatkozású, rövid ismertető alatt megszemlélhetjük a kis helységet, majd a hozzá tartozó barlanglakásba is beleshetünk. Ezután, a pince bejáratához visszatérve, megkezdjük programunkat a hegy mélyén.


Hogy ne maradjunk szárazon, kitöltésre kerül a borkóstoló első tétele, egy Törley Chardonnay Brut pezsgő. A hosszú folyosón haladva szót ejtünk a poharunkban lévő, Budafokon készült italról, valamint a pincerendszer sajátosságairól. Jobbra hatalmas méretű tölgyfahordókat csodálhatunk meg, melyek fenéklapjainak gyönyörű fafaragványai igazán impozánsak, balra bortrezorok sorakoznak. A pince állandó hőmérséklete és páratartalma rendkívül kedvező bortárolásra.

A hegy gyomrába hosszan bevezető hordósorról a pincerendszer leghíresebb, fotókról már jól ismert ága, a borskanzen következik. Az ide vezető első pár méteren félbe vágott hordók állnak, melyekben helytörténeti emlékek, illetve a Budafokon alapított, világ első pezsgőlovagrendjeként számon tartott Chevallier Törley Pezsgőrend és a szintén helyi Promontorium Borlovagrend relikviái vannak kiállítva.


A borutcán felfelé haladva végigcsodálhatjuk hazánk borrégióira jellemző pincehomlokzatait. A sor végén egy kis borkápolna díszeleg. A sétavezetőnk egy oldalsó pinceágba is bevisz minket, ott gigászi méretű cementhordókat láthatunk. Az egyikbe még be is tudunk menni, megcsodálva a jénai üvegtéglával kibélelt hatalmas teret. Megtudjuk, hogy a budafoki boripar túléléséhez a kulcs a tárolókapacitás volt, a filoxéra kipusztította a környéken a szőlőt, a hosszú pincerendszer viszont utána is hatalmas jelentőséggel bírt!

A jó infrastruktúra miatt Nagy-Magyarország éves termelésének egy negyedét, 4,5 millió hl-ből 1 millió hl-t itt tároltak, a közel 120 km-es pincerendszer ágaiban.

A mesterségek utcáján haladunk tovább a program ültetett részéhez. Megtekintjük a Budafokon egykor nagy presztízzsel bíró kádárszakma egyes munkafolyamatait. Érdekesség, hogy a Majoros István szobrászművész által megalkotott, ide kiállított alakok mind helyi, élő emberekről lettek mintázva, sőt a művész még saját magát is megörökítette munka közben.

Login • Instagram


Az ültetett kóstoló hangulatos kóstolóteremben zajlik. Ezúttal négy bort kóstolunk, a korábban fine dining éttermekben vezető sommelier-ként tevékenykedő előadónk türelmesen válaszol minden kérdésre, a fontos válaszokat pedig mindenki lejegyezheti az előre odakészített kóstolólapra. Kielemeztük a Bibók Pincészet Sauvignon Blanc borát, a Vabrik Pincészet Rajnai Rizlingjét, a helyi Soós István borászati iskola Magister Kékfrankos Rozé borát (az iskola által Budapest azon kevés főváros közé tartozik az egész világon, ahol kereskedelmi célú szőlőtermelés folyik), a sort a Várszegi Pincészet Wieland Cuvée bora zárta.

Az első percekben kiderült, hogy igazán hozzáértő vezetőnk van, aki megfelelő szerénységgel, viszont hatalmas tudással és lelkesedéssel kalauzol minket nemcsak a helytörténetben, hanem a borok világában is.

Őt faggatva megtudtuk, hogy a helyi, idén 121 éves Soós István Borászati Technikum és Szakképző Iskola tanulója volt, itt alapozta meg tudását, melynek ma nagy hasznát veszi a szakmában. Két híres fővárosi fine dining étterem vezető sommelier-je volt, egyik még PrestigeAward díjban is részesült munkásságának köszönhetően. Ma fontos küldetése a magyar borok jó hírének terjesztése, illetve Budafok borászati múltjának felelevenítése. Utóbbiban nagy segítség neki, hogy a helyi Promontorium Borlovagrend elnök-nagymestereként dolgozhat ezen, míg előbbiben a saját vállalkozása által igyekszik sokat tenni.

Az ötödik bor végére már igazán oldott a hangulat, már-már barátságok köttetnek. Megindulunk a programunk utolsó állomására, a muzeális hordók ágába. Itt kapjuk meg utolsó, hatodik borunkat.

A muzeális hordók ágában közel száz gyönyörű, faragott fahordót csodálhatunk meg, köztük olyan különlegességekkel, mint az ovális hordók, vagy a kádárszakma csúcsát jelentő tojás alakú hordók.

Illő módon búcsúzunk a pincétől. Itt, a hangulatos ágban, muzeális hordók között egy szekszárdi merlot bor kerül poharunkba, melyet a Záborszky Kúria készíttetett. A kóstoló végére érve mindenki jó hangulatban távozik, barátokkal való visszatérést ígérve. A leginkább tetsző borokból vásárlási lehetőség is nyílik. Bitai Gergely borkóstoló programja felejthetetlen élményt nyújt a grandiózus Záborszky Kúria-Borvárosban.

A színvonalas program után persze a Budafoki Pincejárat még sok helyszíne várja a vendégeket. Ígéretesen hangzik például a Katona Pincészet pincelátogatás és játékos borkóstoló programja, valamint a Várszegi Pincészetnél a jó borok mellé finom ételeket kínálnak.