Colosseum Rómában
Fotó: Federico Di Dio photography / unsplash

Ennyi a római Colosseum valódi értéke – a világon mindössze 11 embernek lenne elegendő pénze rá

A Colosseumnak, az ókori Róma ikonikus emlékművének most már árcédulája is van.


A Deloitte LLP brit pénzügyi tanácsadó csoport becslése szerint a műemlék "társadalmi vagyonértéke", vagyis az a szellemi érték, amit az olaszok a létezésének tulajdonítanak, mintegy 77 milliárd euró (31 ezer milliárd forint) − írja a RobbReport. Ez a fele Magyarország GDP-jének...

Hiába az óriási összeg, a világ leggazdagabbjainak listájából kiderül, hogy 11 embernek lenne elegendő pénz, hogy megvegye.

Ezt az értéket az olaszok is érzékelik, nem csak azok, akik meglátogatják

− írta a tanácsadó cég.

turist\u00e1k a Colosseum el\u0151tt

Fotó: L A L A S Z A / unsplash

Ez a számadat persze nem azt határozza meg, hogy a Colosseum mekkora gazdasági hozzájárulást jelent Rómának. Azt olyan tényezők alapján számították volna ki, mint a jegyeladások, a látogatottság és a turisták által a helyi vállalkozásokhoz érkező készpénz eloszlása. A emlékmű i. e. 80-ban készült el, és ma is a világ legnagyobb álló amfiteátruma.

A Deloitte értékelése ehelyett egy felmérés eredményein alapul, amiben megkérdezték az olaszokat, hogy milyen anyagi ráfordítást vállalnának az amfiteátrum megőrzéséért, még akkor is, ha nem húznak belőle hasznot.

A rómaiak átlagosan 59 eurót (24 000 forintot) voltak hajlandóak fizetni, míg a Rómán kívül élő olaszok 57 eurót (23 000 forintot) ajánlottak fel. A válaszadók több mint 90 százaléka azt mondta, hogy az emlékművet minden körülmények között meg kell őrizni, még akkor is, ha nekik is fizetniük kell érte.

R\u00f3ma l\u00e1tk\u00e9pe a Colosseummal

Fotó: Spencer Davis / unsplash

Marco Vulpiani, a felmérést szervező Deloitte Central Mediterranean értékbecslési vezetője szerint a Colosseum immateriális értékét az Olaszországra gyakorolt szimbolikus jelentősége igencsak megnöveli:

Egy olyan ikonikus érték esetében, mint a Colosseum, valójában az érték magába foglalja a tárgyi és az immateriális értéket is. Ebben az értelemben a Colosseum immateriális értéke nagyobb lehet, mint az általa termelhető gazdasági haszonnal kapcsolatos érték.

A műemlék a világjárvány előtt évente több mint 7 millió látogatót vonzott, és mintegy 1,39 milliárd euróval (563 milliárd forinttal) járult hozzá Olaszország éves GDP-jéhez. Úgy tűnik, a világon a legtöbb UNESCO világörökségi helyszínnel bíró Olaszország elég jól ki tudja használni kulturális örökségét gazdasági fejlődése érdekében.