férfi és nő kerékpároznak nappal
Fotó: KBO Bike / Unsplash

Bicikliút épül a Balaton titkos gyógyvizes fürdőjéhez

Jövőre készül el, az egyik legnépszerűbb Balaton parti üdülőhelyet köti majd össze a fürdővel.


Nemrég írtunk a Balaton déli partján található csisztapusztai Csiszta Fürdőről, ami egy dologban még a híres hévízi fürdőt is lepipálja. Ezzel együtt viszonylag kevéssé ismert a gyógyfürdőzésre vágyó balatoni nyaralók körében.

Ez azonban hamarosan változhat, ugyanis jelentősen fog javulni a megközelíthetősége. A napokban jelentették be, hogy 470 millió forint támogatást nyert Fonyód-Csisztapuszta (Csisztafürdő) közötti, a Balatoni Bringakörhöz csatlakozó mintegy 10 kilométer hosszú bicikliút és már el is kezdődtek az építési munkálatok.

A várhatóan jövőre elkészülő kerékpárút összeköti majd a Balatoni Bringakört a Buzsák-Somogyvár között tavasszal átadott bicikliúttal.

A beruházás első ütemeként a Fonyód és az M7-es autópálya közötti 2,8 kilométeres szakasz újulhat meg nettó 125,7 millió forintból, amelyben az út egy részét fél méterrel meg kell majd emelni.

A kerékpárút másik két szakaszának is megvan már az építési engedélye, zajlanak a közbeszerzések. Az egyiken Fonyód belterületi részén, a bélatelepi kempingtől épül ki a bicikliút - részben kijelöléssel, részben új út megépítésével -, amely összeköti majd a csisztai utat a Balatoni Bringakörrel. A másik, utolsó szakaszon az M7-es autópálya és a Csisztafürdő közötti útszakaszt fejlesztik.

A kerékpárút-fejlesztés során

a Fonyód Fő útjától Csisztáig tartó 5 kilométeres szakasz 4 méter szélesen a legmagasabb kategóriájú mezőgazdasági útnak megfelelő aszfaltburkolatot kap,

hiszen továbbra is biztosítani kell rajta a mezőgazdasági gépek közlekedését, és a gépjárműforgalmat.