Régi épület a szőlők között, háttérben hegy, fent a kék ég

A Domäne Wachau épülete kívülről

Fotó: Domäne Wachau

Vörösboros kólától a Master of Wine címig

A húszas évei elején kezdett el borokkal foglalkozni, onnan viszont meg sem állt a Master of Wine cím megszerzéséig. Roman Horvath 2004 óta vezeti a Világ Legjobb Borbirtokai (World's Best Vineyards) közé választott Domäne Wachau szövetkezeti birtokot, az alábbiakban az ő szemén keresztül vesszük górcső alá munkásságát.


24 éves koromig a vörösboros kólán kívül nem sok kapcsolatom volt a borvilággal. Egy mások szerint kiváló – nekem azonban nem tetsző – tétel, egy érett, petrolos aromájú rizling csigázta fel igazán az érdeklődésemet, emiatt vettem meg az első boros
könyvemet. Először borpincérként dolgoztam egy pici, helyi osztrák borbárban, majd gyakornokként Chablis-ban. A WSET-diploma megszerzésével kerültem igazán a szakmába, ekkor vezetett az utam egy dél-francia, majd egy chilei borászathoz szakmai gyakorlatra. Szintén fontos állomás volt a Wein & Co-nál szerzett tapasztalat, és végül természetesen a Master of Wine cím megszerzése.

Összefogáson alapuló borkészítés

Roman Horvath a világ élvonalába tartozó rizlinggel a poharában

Fotó: Domäne Wachau

A Domäne Wachau birtokigazgatójaként és ügyvezetőjeként a birtok teljes körű irányításáért felelek. Meglehetősen komplex a működésünk: elég nagyok vagyunk ahhoz, hogy minden területnek meglegyen a saját szakértője, ahhoz viszont elég kicsik, hogy személyesen is rálássak minden tevékenységi körünkre. Szövetkezetként 250 családi szőlőtermelővel dolgozunk szoros együttműködésben, akik a Domäne Wachau igényei és elvárásai alapján végzik a munkájukat. Ezek a családok a meredek teraszokon dolgoznak generációk óta, pontosan ismerik a dűlők és parcellák minden szögletének jellegzetességeit. Az odafigyelésükön és hatalmas tapasztalatukon túl az egyre inkább teret nyerő organikus gazdálkodás révén a biodiverzitást és az ökológiai egyensúlyt is biztosítják. A borkészítést pedig a legmagasabb fokú szakértelem és minimalizmus jellemzi.

Elsőrangú területek

Nem csoda, hogy az Unesco felvette a világörökségi helyszínei közé Wachaut

Fotó: Domäne Wachau

Wachau ikonikus dűlőiről szüretelünk: az olyan területekről származó boraink, mint a Loibenberg, Achleiten, Kollmitz, Kellerberg, 1000-Eimer-Berg, Axpoint vagy a Singerriedel pincészetünk legmagasabb minőségét képviselik. Ezek a terroir adta egyediségek tisztán tükröződnek a szigorúan limitált palackokban is. A teljesen különböző karakterjegyeket olyan változatos jellegzetességek befolyásolják, mint a klíma, a talajszerkezet, a kőteraszok, a szőlőfajta, de ezeken kívül is számos alkotóelem és körülmény van ráhatással a szőlő növekedésére és érésére. Minden egyes dűlőnek megvan a maga egyedi karakterisztikája. Példaként hadd emeljem most ki az achleiteni ültetvényünket.

Ez a wachau-i Weissenkirchenhez tartozó legendás terület elsődlegesen az utánozhatatlan ásványossággal rendelkező borairól híres. A száraz kőfalak történelme egészen a tizenkettedik századik nyúlik vissza és szilikátokban gazdag talaj határozza meg ennek a területnek a képét. A felső teraszokon a gneisz a meghatározó altalaj, míg az alsó teraszokon főleg sötét, palás amfibolit található. Az Achleiten dűlő borait a füstös ásványosság és kifinomult, kovás jegyek mellett a rendkívül összetett struktúra jellemzi. Az innen származó grüner veltlinerekben a kifejezetten kellemes, gyógynövényes fűszeresség ugyanúgy megjelenik, mint ahogy a finom köves-gyümölcsös jelleg, valamint a trópusi aromák. Az achleiteni gneisz talaj adja a markáns és erőteljes savszerkezetet.

A Smaragd kifejezés alapvetően száraz, tartalmas és komplex wachau-i borokat takar, amelyeket a remek szerkezet és a mélység mellett hosszú érlelési potenciál is jellemez. Fiatalon behízelgőek, az első csúcspontjukat 3–5 éves korukban érik el, és egy Achleitenből származó grüner veltliner minimum 15 évig érlelhető.

Az 1930-as évek első dűlős borai jelölték ki azt az utat, amit a további generációk következetesen fejlesztettek. A Domäne Wachau nagyságrendileg 300 hektárról közel három tucat különböző grüner veltlinert palackoz. Ez a széles spektrum a szőlőfajta sokoldalúságát és az adott dűlők változatosságát mutatja. A szortiment tartalmaz borvidéki, települési és dűlős borokat is, amiket a könnyen fogyasztható Steinfeder, az elegáns Federspiel és végül az összetett Smaragd borok fednek le. Mindegyik kategória saját stílussal és aromatikával rendelkezik. A sík területek mély talajai általában könnyű, jóivású, gyümölcsös borokat eredményeznek, míg a lösszel átszőtt területek, mint a Pichlpoint vagy a Kollmitz, általában a grüner veltliner gyümölcsös és fűszeres tulajdonságait hangsúlyozzák ki. Ahol pedig a gneisz domináns – ilyen a kifejezetten füstös karakterű Achleiten, vagy az erőteljesen egzotikus karakterrel bíró Kellerberg –, ott az ízjegyek beágyazódnak a bor rendkívüli rétegzettségébe.

Fenntartható Ausztria

A borászat filozófiája is egyre inkább visszanyúl a gyökerekhez

Fotó: Domäne Wachau

Minden termelő szeretné eladni a borát és kihasítani a maga kis szeletét a tortából. Nagy nemzetközi márkák hódítják meg a piacot, óriási marketingköltségvetéssel, de sajnos sok esetben alacsony minőséggel. Az igazi kihívás a saját kicsiny szegmensünk és célközönségünk megtalálása. A borrégiónk, a beszállítóink, a terroir és a hatalmas minőségi potenciál pedig megadja erre a lehetőséget. Folyamatosak a fejlesztések: a szőlőültetvényeinken elindultunk a „zöld" Wachau irányába, a kimerült talajokra takarónövényzetet telepítettünk, változtattunk a lombozat kialakításán is, a kártevő rovarok ellen pedig feromoncsapdákat helyeztünk ki. 2018-ban megszereztük a „Fenntartható Ausztria" tanúsítványt; jelenleg az organikus termesztési módot próbáljuk előrevinni, és számos egyéb projektünk is fut.

Kis mérete ellenére Wachau lenyűgözően összetett régió, számtalan mikroklímával, eltérő talajszerkezettel és kitettséggel. A termőhely változatossága, a szőlőművelési és borászati hagyományok egyedülállóvá teszik az itteni borokat. Fantasztikus dolog itt, az UNESCO által a Világörökség részévé választott Wachau-völgyben a természettel összhangban csodás és sokszínű borokat készíteni a nekünk beszállító szőlőművelő családokkal, az egész céges csapattal együtt, és természetesen sok remek emberrel találkozni. Minden évjárat a maga nemében különleges, és ez adja a borok izgalmát.


Szerző: Blazsovszky Péter, Vancsik Ivett

A cikk a VINCE Magazin 2021/4. lapszámában jelent meg.

Related Articles Around the Web