borospalack és egy átlátszó pohár asztalon

Gál Tibor Egri Csillag

Fotó: Talabér Géza / VINCE Magazin

500 éves pincében is írják az egyik legsikeresebb újkori magyar bortörténetet

Jellemzően reduktív, üde, ásványos – olyan, amiből az ember mindjárt kér egy másik pohárral, ám akadnak terroirkarakterű, dűlőszelektált tételek is a tizenkét éve útnak indult fehér házasítás színes palettáján.Méltán nevezhetjük az egri csillag egyik „szülőatyjának” ifjabb Gál Tibort. Ő volt az, aki 2010. február 10-én összehívott közel hatvan egri borászt, akikkel Ipacs Géza grafikus közreműködésével elkezdtek beszélgetni arról, hogy miként lehetne a borvidéken jelenlévő mintegy 42 fehér fajtát olyan módon integrálni, hogy azon keresztül is megmutathassák a borvidék arculatát. „Igazából a világon nincs még egy olyan házasítás, amelyik ennyire tudatos koncepció mentén jött volna létre: a Champagne ugyan részben házasított, és Portugáliában vagy Észak-Olaszországban is vannak ilyen borok, de azok nem egy meghatározott előírás szerint készülnek” – kezd bele a történetbe ifjabb Gál Tibor a Fúzióban. „A cél az volt, hogy a szabályzat ne legyen túl korlátozó, és a nagy borászatoktól kezdve a kistermelőkig mindenki lehetőséget kaphasson az ilyen típusú fehér házasítás elkészítésére. Az 5500 hektáros borvidéken lévő 2400 hektárnyi fehérszőlő-ültetvény rengeteg fajtát tartalmaz, részben még úgy, ahogyan nagyapáink eltelepítették, vagyis nem tudatos koncepció szerint, hanem akár egy-egy sorban is keverednek a fajták.”

Noha nem zárták ki a hordóhasználatot a Classicus kategóriában sem, már a kezdetekkor is arra törekedtek, hogy csak leheletnyi másság legyen érezhető ebben a házasításban, s ezek a jegyek legfeljebb a Superior és Grand Superior kategóriákban domborodjanak ki jobban. Mára tovább tisztult ez a kép, kikristályosodott, hogy a piac a reduktív, üde, virágos, minerális Egri Csillagot szereti. Előírás, hogy minimum négy fajtát kell házasítani, legalább fele részt Kárpát-medencei fajtákból, az aromás borok aránya pedig nem lehet több harminc százaléknál.

Előbb a név, aztán a legenda

Ifj. Gál Tibor

Fotó: Talabér Géza / VINCE Magazin

Ifjabb Gál Tibor felidézte az Egri Csillag izgalmas „eredettörténetét” is: első körben egy nyilvános névpályázatot hirdettek, s a beérkezett javaslatokról később egy szakmai zsűri döntött. S miként az egri bikavérnek van legendája, úgy fehér párjának is „alkottak”: szintén nyílt versenyben Csutorás Ferenc egri borász története győzött, amely arról szól, hogy a város északkeleti végein lévő szőlőkben valaha őrkunyhók álltak, ezeket éjjel fáklyákkal világították ki, s ezek afféle csillagokként ragyogtak az egri éjszakában.

Az egriség megjelenése a borban

Romantika az Egri borvidéken

Fotó: Talabér Géza / VINCE Magazin

Tóth Tamás a szociológusi pályát hagyta hátra, amikor több mint húsz évvel ezelőtt édesapjával és sógorával, majd az utóbbi években már nővérével is kiegészülve létrehozták a Tóth és Tóth Szőlőbirtok és Borpincét az egri borvidék debrői részén. Több mint 40 hektáros szőlőültetvényük Aldebrő és Feldebrő határában található, míg a borokat Kompolton, a hajdani Grassalkovich-kastély tőszomszédságában lévő Ágnes-kertben egy 500 éves műemlék pincében készítik.

„Noha sokan azt gondolják, hogy a borvidék ezen része inkább fehér-, mint vörösboros, azért azt hadd jegyezzem meg, hogy a 2018-as évjáratú, VinAgora aranyérmes Maledictus cuvée-nk egy cabernet franc-syrah házasítás, s 2020-ban az egri borvidék legjobb vörösbora címet is elnyerte. No, de ne kalandozzunk el az Egri Csillagtól, amit – a
bikavérrel ellentétben, de ennek miértje már szintén egy másik történet lenne – a debrői területeken is készíthetünk. Nálunk az egyik alappillére ennek a házasításnak a Debrői Hárslevelű, amelyet még az 1920-as években alkotott meg Rácz Pál, az itteni uradalom vincellérje, s nemcsak fajtaborként állja meg a helyét, de a Csillag egyik összetevőjeként is bizonyít. Ha jellemezni szeretném ezt a házasításunkat, azt mondanám, hogy az itteni földek édes-saras jegyei zöld almás aromákkal vegyülnek benne.”

Kialakultak a stílusok, létrejött a brand

Tóth Tamás

Fotó: Talabér Géza / VINCE Magazin

A Tóth és Tóth Szőlőbirtok és Borpince már a kezdet kezdetétől részt vesz az új márka népszerűsítésében, s szinte a legelső évtől készítenek Egri Csillagot. Hisznek és bíznak ebben a házasításban, annak ellenére, hogy azt gondolják: még ma is keresi az útját, még ma sem népszerű eléggé, de következetes munkával ezen a jövőben igyekeznek ők is változtatni. Ezen törekvésekhez tartozik az immár több mint egy évtizede minden év tavaszán a borvidék fő gócpontjában megszervezett Egri Csillag Weekend, ahol a termelők az új évjáratú Egri Csillagaikat
mutatják be a nagyközönségnek. Azért, hogy a bor hírét ne csak a vájtfülűek, és valljuk be, zömében azért mindig egriek ismerjék, idén egy új kezdeményezés is napvilágot látott: az Egri Csillag Hét (március 10–17.) keretén belül az ország számos pontján lesznek kóstolhatók ezek a fehér házasítások. A Tóth és Tóth cégalapítója, a 2016-ban elhunyt családfő, Tóth József a térség legnagyobb és legelismertebb oltványkészítője volt, s e munka szolgálatába állította az ültetvények jó részét, így a csapvesszőtermelés miatt ezek a törzsültetvények széles fajtaválasztékot eredményeznek.

„Félig-meddig viccesen azt szoktam mondani, hogy szerencsére az Egri Csillagot, mint márkát nem én találtam ki, másképp senki nem mosná le rólunk, hogy így akartunk piacot találni ennek a színes palettának” – fogalmazott a fia.

Az elmúlt több mint egy évtizedben megerősödött a klasszifikáció, létrejött „a brand” és kialakultak a stílusok. A Tóth és Tóth Pince is kipróbált többféle irányvonalat, „volt egy kis kalandozás a hordók irányába”, de mára letisztult a kép: náluk a Csillag gyümölcsös, reduktív és letisztult, s egy kis szénsavval megbolondított „classic”: olyan, amiből az ember mindjárt kér egy második pohárral.

Folyamatos útkeresés

Lőrincz György

Fotó: Talabér Géza / VINCE Magazin

Az egri borvidéken évente nagyjából egymillió palack Egri Csillagot értékesítenek 90-95 százalékban a Classicus kategóriában. Az egerszalóki székhelyű St. Andrea Szőlőbirtok egyike annak a néhány pincének, amely ezt a házasítást nemcsak ebben, de Superior és Grand Superior minőségben is megálmodja évről évre. Lőrincz György borász szerint a három eredetvédelmi szint lehetővé teszi, hogy valódi szortimentet lehessen alkotni az Egri Csillag borokból.

A Classicus kategóriában friss gyümölcsös hangsúllyal közel 50 ezer palack Napbort termelnek meg. A mélyebb egri terroir karakterű Superior Egri Csillaguk az Örökké, melyből nagyjából 8 ezer palack kerül a piacra, míg a dűlőszelektált Grand Superior kategóriában két egyedi bort kínálnak: egyet a Boldogságos dűlőből körülbelül 10-14 ezer palacknyit és a mindössze 2500-as mennyiségben készült Nagy-Eged-hegy-dűlőből származó Mária borukat.

„Mi elkötelezetten azok közé tartozunk, akik az egri borvidéket az egri bikavéren és az Egri Csillagon át szeretnék meghatározni. Fontos kötelességünknek érezzük, hogy az egri hagyományokra támaszkodva igyekezzünk korszakos stílusú egri borokat termelni. Hosszú távú elképzelésünk, hogy nagyjából öt vörös és négy fehér boron keresztül mutassuk meg a borvidék sajátos és egyéni ízeit” – magyarázta Lőrincz György.

Náluk a Kárpát-medencei fajtákat hangsúlyosan az olaszrizling, a hárslevelű és a furmint képviseli, míg világfajtákból a chardonnay és a sauvignon blanc jelenik meg zömmel a fehér házasításaikban. A kezdetektől arra törekszenek, hogy csúcsra járassák magukat és a borászatot, ezért a Csillag-termékleíráson belül is minden kategóriában a nagyon eredetire és a jóra törekednek. Az útkeresés azonban folyamatos, ezért is van, hogy két dűlőből már kikerült a pinot blanc szőlőfajta, aminek a helyére chardonnay-t ültettek, máshol pedig a leánykát váltották le. A St. Andrea Szőlőbirtok számára az Egri Csillag igazi sikertörténet, s a piac is folyamatosan visszaigazolja a törekvéseiket, hiszen a boraik valamennyi kategóriában elfogynak, s minden árkategóriában megtalálják a maguk vevőit.


Szerző: Doros Judit. A cikk a VINCE Magazin 2022/3 márciusi lapszámában jelent meg.