színes kőépületek egy folyó két oldalán, nappali fénynél
Fotó: Aswathy N / Unsplash

Ha imádod Velencét, de utálod a tömeget, szerelmes leszel ebbe a városba

Színes házak, csatornák, finom borok és ételek – mindezt jóval kevesebb turistával osztozva élvezheted ezen a különleges helyen.

Franciaország kis Velencéjének is hívják az alig 70 ezer lakosú Colmart. A német határtól alig 20 km-re, Elzász régióban található település színes, favázas szerkezetű épületeivel valóban egy ékszerdoboz, a hasonlatot erősíti a várost átszelő Lauch folyó, amit csatornák kötnek össze a Rajnával. Egy nagy különbség a nagy testvérhez képest, hogy bár Colmar is felkapott úti cél, a turistahad mérete nyomába sem jön az olasz városénak. Ha ez nem lenne elég, akkor álljon még itt pár érv a goworldtravel.com gyűjtésében, miért is kell egyszer mindenképpen ellátogatnod a környékre.

Elzász

Elzász a történelem folyamán felváltva hol a németekhez, hol a franciákhoz tartozott. Talán ennek is köszönhető, hogy a büszke elzásziak állítják, ők se nem németek, se nem franciák. Nagyjából e meggyőződésük szerint élnek, tehát tényleg olyan, mintha egy harmadik országba csöppennél.

Színes házak

k\u00e9k h\u00e1z el\u0151tt emberek \u00fclnek

Fotó: Ilya Panasenko / Unsplash

A szín kavalkád nem turista attrakció, a színekkel jelezték az egyes mesteremberek, hogy milyen foglalkozást űznek. A halászok például kékek voltak, a hentesek pirosak. A települést bejárhatod vízi úton is, bérelhetsz tutajost magadnak.

Pfister ház

Árkádos, galériás, tornyos, freskókkal díszített épület 1537-ből, egy tehetős polgárcsalád birtokolta. Nevét 300 évvel későbbi tulajdonosáról, Francois Joseph Pfisterről kapta.

Unterlinden múzeum

Nemcsak Colmar, de egész Franciaország egyik leghíresebb múzeuma. Az épület a 13. szátadtól az Ágoston-rendi, majd dominikánus barátok kolostora volt. 1853 óta működik múzeumként, itt található a késő középkor és a kora reneszánsz elzászi művészetének legjelentősebb gyűjteménye.

Collégiale St. Martin

Jellegzetes elzászi vörös mészkőből épült reneszánsz templom a 12-14. századból. 70 méter magas tornyában hatalmas napóra látható.

Karácsony

Nehéz fokozni az elvarázsolt meseváros jelleget, de karácsonykor sikerül, a díszkivilágítások, díszek egészen valószínűtlenül bájos hangulatot kölcsönöznek. Az utcákon, a csatornák mellett felállított bódék kézműves termékeit mustrálva mindenki elcsábul valamire.

​Gasztronómia

z\u00f6ld, v\u00f6r\u00f6s felt\u00e9tek egy feh\u00e9r pizz\u00e1n

Fotó: Stefan Schauberger / Unsplash


A német hatás a pereceken, káposztán és tésztákon, a francia a libamájon és a quiche-eken érhető tetten. Van azonban egy igazán helyi specialitás is, a Flammkuchen, vagyis a tejföllel, hagymával, szalonnával, sajttal megrakott elzászi pizza. Leöblíteni természetesen egy (két…) pohár finom elzászi borral kell.