fehér épület és zöld fák

5 európai hely, ahol a múlt megelevenedik – az egyik Budapesten van

Még mindig vannak olyan szegletei Európának, ahol az épületek, műemlékek között tényleg úgy érezzük, mintha visszarepülnénk a múltba.


Az európai történelem olyannyira kézzelfogható, hogy sokszor csak ki kell nyújtanod a kezed és meg is érintheted. Gondolj arra, amikor megállsz egy több száz éves tér közepén és csak bámulod a körülötted lévő régi épületeket vagy szobrokat. Ilyenkor biztosan te is könnyen el tudod képzelni magad egy másik korban. Ha hasonló időutazós kalandokra vágysz, akkor íme egy válogatás Európa kihagyhatatlan kulturális látnivalóiról.

Ez is érdekelhet: Balatoni várost lett Európa 9. legszebb tóparti település

1. ​Zaanse Schans (Amszterdam, Hollandia)

sz\u00ednes sz\u00e9lmalmok, v\u00edz \u00e9s k\u00e9k \u00e9g

Fotó: Janosch Diggelmann / Unsplash


Nehéz eldönteni, inkább falu vagy szabadtéri múzeum a hollandiai Zaanse Schans. Egy biztos, mivel közvetlenül Amszterdam mellett fekszik, ha arra jársz, mindenképp látogasd meg. Ez a gyönyörű kis folyóparti terület 11 hagyományos holland szélmalomnak ad otthon. Az emlékezetes látványt tovább gazdagítják a közelben elterülő tulipánföldek. A mini település annyira tökéletesen megőrizte a 17-18. századi Hollandia hangulatát, hogy szinte meglepő, hogy még ma is élnek ott emberek. Tevékenységük kulcsfontosságú, hiszen ők tartják életben Zaanse Schanst - emeli ki az emberek szerepét a történelem megóvásában a traveller cikke.

2. ​Kölni dóm (Köln, Németország)

templom tornyok \u00e9s k\u00e9k \u00e9g

Fotó: Dominik Kuhn / Unsplash


Ha Köln belvárosába érsz, akkor előbb-utóbb látóteredbe kerülnek a kölni dóm gótikus ikertornyai. A dóm a világörökség része és nem utolsó sorban Németország leglátogatottabb nevezetessége. A katedrálist 1248-ban kezdték el építeni, ám különféle anyagi nehézségek miatt csak a romantika korában, 1880-ban fejezték be. A kölni dómban található a Háromkirályok szentélye, ahol egy arany szarkofágban őrzik a háromkirályok ereklyéit. A szentély a világ katolikusainak egyik fő zarándokhelye. Köln városa egyébként is nagyon vonzó a történelem iránt érdeklődők számára, egy valódi időkapu a múltba. Egy olyan település, aminek történelme a római időkig nyúlik vissza.

3. ​Siegfrieds Múzeum (Rüdesheim, Németország)


A kultúra szerelmesei imádni fogják Rüdesheimet, a Rajna folyó partján fekvő városkát, ami nem mellékesen Németország Rheingau borrégiójának szívében található. A dombokat szőlőligetek tarkítják, maga a város látványos középkori épületekkel, tornyokkal teletűzdelt, ráadásul helyet kapott benne egy rendhagyó múzeum is. Ez a Siegfrieds Mechanisches Musikkabinett (Siegfrieds Mechanikus Zeneszekrény) múzeum, ami a korabeli "zenegépek" segítségével repít a múltba. A múzeumban több mint 350 "magától" játszó hangszer található, amik egy 15. században épült lovagi épületben kaptak otthont.

Lenyűgöző utazás abba a korba, amikor ezek a berendezések a technológiai találékonyság csúcsát jelentették.

4. Hofburg, Császári Palota (Bécs, Ausztria)

felh\u0151k, z\u00f6ld f\u0171 \u00e9s \u00e9p\u00fclet

Fotó: Jörg Bauer / Unsplash


A Habsburg-ház uralkodása alatt a Hofburg, vagy más néven a császári palota számított a dinasztia székhelyének. Ma egy kisebb része az osztrák államfő (szövetségi elnök) irodájaként funkcionál, de több múzeum és könyvtár is helyet kapott benne. A lenyűgöző épület története a 13. századtól íródik, évszázadokon át bővítették, így tökéletes betekintést ad a különböző korszakok különféle építészeti stílusaiba.

5. ​Hősök tere - Budapest

h\u0151s\u00f6k tere, szobrok \u00e9s k\u00e9k \u00e9g a h\u00e1tt\u00e9rben

Fotó: Mario Esposito / Unsplash


Emlékezetes pillanatot örökít meg Budapest talán leghíresebb tere, hiszen a magyar államalapítás 1000. évfordulójára állították. A Hősök tere monumentális szobrainak segítségével a modern kor látogatói könnyen átérezhetik az 1000 éves történelem súlyát. Bónusz, hogy Budapest két jelentős múzeuma, a Szépművészeti Múzeum és a Műcsarnok öleli körbe a teret, így a történelem és a művészet kéz a kézben járnak.