színes edények kék falra erősített polcokon
Fotó: Linh Pham / Unsplash

Visszajött az 50-es évek konyhai divatja, Katalin és Vilmos herceg is rajong érte

A Z-generáció hozta vissza a közel fél évszázada elfeledett konyhai divatot, aminek a története önmagában megér egy cikket.


A falra kirakott dísztányérok és a hozzá tartozó masszív, fa bútorok a világban igazán az 1950-es, 60-as években jöttek divatba. 60 évvel később, úgy tűnik, visszatértek a konyhába, egyre több híresség sztár közösségi oldalán bukkannak fel: az Oscar-díjas Gwyneth Paltrow kaliforniai otthonától kezdve J.J. Martin amerikai sztárdizájner milánói lakásában szintén felbukkannak.

Gwyneth Paltrow otthona

Today AD is welcomed to Montecito by Gwyneth Paltrow for a tour of her peacefully luxurious family home. Paltrow first fell under the spell of Montecito duri...

És ha ez még nem lenne elég bizonyíték, bizony Kalatin hercegné és Vilmos herceg falán is találni porcelán tányérokat (lásd lent az Instagram posztot, ahol a beszélgetés alatt látszanak Vilmos herceg mögött a tányérok). A divatokban mindig felfedezhető egyfajta körforgás – igyekszik megfejteni a jelenség okát Marlen Kolmar a thekitchn.com-on megjelent cikkében. Ennek alátámasztására még egy 1952-es Courier-Journal cikket is előásott, a szerző már akkor arról beszél, hogy a tányérok visszatértek a falra.

Talán azért mentek ki a divatból, mert a falon koszosodtak, vagy mert mindenki elkezdte csinálni és ezért már nem volt menő

– idézi a 70 évvel ezelőtti cikket Kolmar.

Csak idő kérdése volt, hogy megjelenjenek újra a lakások falain, és már nem csak az étkezőben, hanem akár a fürdőszobában is – folytatja Kolmar –, hiszen a Z-generáció (1995 és 2009 között született) tagjai gyakorlatilag sportot űznek a régi trendek felmelegítéséből, ennek egyik ékes bizonyítéka a 10 éve újra divatba jött fonott kosár.

Még egy kiváltó okot vél felfedezni a szerző: a válságok idején megnő a gyűjtőszenvedély, az 1929-1933-as nagy gazdasági világválság idején az emberek többek között színes pohárkészleteket kezdtek felhalmozni. A karantén ideje alatt ráadásul ez sokaknak segített kapcsolatban maradni a külvilággal a különböző cserebere facebook-csoportok, online aukciós oldalak és bolhapiacok révén.

A gyűjtés vigaszt és rendszert hoz az életbe és nem engedi, hogy eluralkodjon az emberen a haszontalanság érzése. Ezt ráadásul kontroll alatt tudjuk tartani, nem úgy, mint a járványt

– magyarázza az idézett cikkben Shirley Mueller pszichiáter.

Hogy hova fut ki a divat és meddig fog tartani, azt egyelőre csak találgatni lehet. 50 évvel ezelőtt a New York Times mindenesetre ezt jövendölte a falitányérokkal kapcsolatban: „Talán szenvedéllyé válnak, művészetté biztosan nem.” Előfordulhat, hogy ugyanaz lesz a sorsa, mint legutóbb: amikor már túl mindennapossá válnak, akkor eltűnnek a süllyesztőben, hogy aztán 50 év múlva sokadszor visszatérjenek.