helyiség fehér fallal, ablakokkal, székekkel, asztalokkal, szemben falon színes kép

Új élménykomplexum Budán

Fotó: Balogh Kata

Gulyásleves fagylaltot is ehetsz Budapest első múzeumban berendezett éttermében

Gulyásleves fagylaltot nyalogatva kortárs képeket nézni a világ legjobb dolga – ez derült ki a legújabb budapesti élménykomplexum megnyitóján.A Várkert bazárral szemben található egykori Vízházban működő FELIX Kitchen&Bar november 15-én AQVA néven megnyitja új termét, ahol a gasztronómia és a művészet fonódik össze. A falakon kortárs művészek időszakosan cserélődő alkotásai jelennek meg, a 40 fő leültetésére alkalmas tér kiegészül egy látványkonyhával és egy séf asztallal, így a vendégek egy olyan környezetbe léphetnek be, ami itthon egyedülálló.

A hónapban debütált Jeremy Cayron executive chef őszi-téli menüje, ami minden eddiginél különlegesebb alapanyagokat és ízeket tartogat, Czinki Tamás Master Sommelier pedig aktuális borlapjával emelte a tétet. Ódor András új koktél-, itallappal, FELIX Luxury Spirit Collection-nel várja a nemzetközi szintű bárkultúrára szomjazó fogyasztókat.

​Bemutatkozik az AQVA

feh\u00e9r fal, el\u0151tte sz\u00fcrke fotel \u00e9s egy asztal, falon k\u00e9k k\u00e9p, bal oldalon z\u00f6ld n\u00f6v\u00e9ny

Folyamatosan cserélődő alkotások a falon

Fotó: Balogh Kata

Az AQVA terem nevét az épület Vízház múltja ihlette: a szivattyúház szíve a kazánterem korábban az Ybl Budai Kreatív Ház kiállítótereként működött. Mára ez alakult át teljesen, hogy a gasztronómiát és a kortárs művészetet egyszerre befogadó közösségi színtérré, múzeum-étteremmé (vagy étterem-múzeummá, kinek melyik tetszik) válhasson. Időszakos kiállítások váltják majd itt egymást, az első tárlat az "AQVA: A Duna közelsége" nevet viseli. Közös szervezésben az acb Galériával, Bak Imre, Agnes Denes, Pauer Gyula művei között ebédelhet és vacsorázhat, aki ide foglal asztalt.

Az AQVA-ban egybenyitható a séf asztala tér, ami még inkább erősíti a közösségi funkciót egy hatalmas látványkonyhával, így alakítva ki az élő kapcsolatot a gasztronómia és a művészet között.

Ez az új terem egybenyitva egy nagy, világos, kortárs tér, ahol séfünk közvetlen közelről tudja átadni gasztronómiai alkotásait. A helyszín tematikus vacsoráknak, masterclass eseményeknek egyaránt otthont ad majd

- nyilatkozta Petar Loncarp, F&B director.

​Minden korábbinál látványosabb tálalás

vil\u00e1gos helyis\u00e9gben k\u00e9k sz\u00e9kek egy asztal k\u00f6r\u00fcl

A séf asztala

Fotó: Balogh Kata

Az új tér megnyitójával együtt debütál Jeremy Cayron executive chef új menüje, ami még látványosabb, művészi tálalással, és olyan minőségi alapanyagokkal nyűgözi le a vendégeket, mint a Kagoshima marhahús vagy a Carabineros rák.

"Aki úgy dönt, hogy az AQVA-ban foglal helyet, a FELIX-től megszokott figyelemben és élményben részesül az itt tartózkodása alatt, mert a világ minden tájáról hozott minőségi alapanyagok iránti szenvedélyünk és odaadásunk érezhető minden egyes fogás mögött. Csapatommal az új étlapot úgy állítottuk össze, hogy figyelembe vettük a szezonális alapanyagokat és beépítettük vendégeink visszajelzéseit is. Ne feledkezzünk meg az aktuális szezonális étlapunkról sem, amelyen a szarvasgomba kap főszerepet, decemberhez közeledve pedig átállunk az ünnepi és karácsonyi ízekre" - mondja Jeremy Cayron, executive chef.

A sajtóebéden az új étlapról többek között a charlois marhát szivarmártártással, a gulyásleves fagylaltot, illetve a vegán sajttortát kóstolhattuk meg.

A szivarmártásba beleszippantva az ember úgy érezte, mintha egy elegáns szivarszobába csöppent volna, mártásként ó is hozta azt a kellemes sűrű füstösséget, ami tökéletesen passzolt a húshoz. A sajtó munkatársai talán még ennél is jobban várták a magyar "szent tehén", vagyis a gulyásleves fagylaltváltozatát, ami egyedülálló újdonság a hazai gasztronómiában. A sós hideg fagylaltok már önmagukban egy egzotikus ízvilágot képviselnek, Jeremy Cayronnak ebbe sikerült még egy csavart belevinnie a pirospaprikás, pörköltöt idéző fűszerességgel. A vegán sajttorta szemnek és nyelvnek egyaránt egy grízes, tejberizses benyomást keltet, diszkrét édessége miatt nemcsak a vegán étrendet követők kedvence lesz az étlapról.

s\u00e1rga \u00e9tel k\u00e9k t\u00e1ny\u00e9rban

Sáfrányos rizottó

Fotó: Eszterle Gábor

​Új borlap, borpárosítások

A megújult étlaphoz 60 új tétel és étel-borpárosítások is érkeznek, nagyratörő tervekkel. A koncepcióról Czinki Tamás Master Sommelier ezt árulta el: "A FELIX-et szeretnénk a borkedvelők paradicsomává varázsolni. Célunk, hogy minden vendégnek tudjunk olyan izgalmas tételeket mutatni, amivel az országban máshol nem találkozhat, és a látogatását egy magasabb szintre emeli. Nemcsak a borok sokszínűségével, hanem a személyzet felkészültségével is nemzetközi normákat tűztünk ki magunk elé."

A borlap különlegessége, hogy a hazai sztenderdekhez képest igen sok, 70-100 tétel lesz mindig pohárral rendelhető (ráadásul folyamatosan változó tételek, a lapot hetente újranyomtatják) és hogy még magnumnál nagyobb palackok (4,5 literes Jeroboam és 6 literes Matuzsálem) is helyet kaptak a kínálatban.

​Megújult itallap, FELIX Luxury Spirit Collection

Debütál az új őszi-téli koktéllap, amit a Black Swan LAB szakmai csapata állított össze és dolgozott ki.

Rengeteg olyan alapanyag és eszköz használatát vontuk be, ami túlmutat a napi trendeken. Próbáltunk azoknak a vendégeknek is az igényét kielégíteni, akik szeretnek bátrabb ízeket és ritkább gyűjtői tételeket is megismerni

- mondta Ódor András, szakmai tanácsadó.