
Új élménykomplexum Budán
Gulyásleves fagylaltot is ehetsz Budapest első múzeumban berendezett éttermében
Gulyásleves fagylaltot nyalogatva kortárs képeket nézni a világ legjobb dolga – ez derült ki a legújabb budapesti élménykomplexum megnyitóján.
A Várkert bazárral szemben található egykori Vízházban működő FELIX Kitchen&Bar november 15-én AQVA néven megnyitja új termét, ahol a gasztronómia és a művészet fonódik össze. A falakon kortárs művészek időszakosan cserélődő alkotásai jelennek meg, a 40 fő leültetésére alkalmas tér kiegészül egy látványkonyhával és egy séf asztallal, így a vendégek egy olyan környezetbe léphetnek be, ami itthon egyedülálló.
A hónapban debütált Jeremy Cayron executive chef őszi-téli menüje, ami minden eddiginél különlegesebb alapanyagokat és ízeket tartogat, Czinki Tamás Master Sommelier pedig aktuális borlapjával emelte a tétet. Ódor András új koktél-, itallappal, FELIX Luxury Spirit Collection-nel várja a nemzetközi szintű bárkultúrára szomjazó fogyasztókat.
Bemutatkozik az AQVA
Folyamatosan cserélődő alkotások a falon
Fotó: Balogh Kata
Az AQVA terem nevét az épület Vízház múltja ihlette: a szivattyúház szíve a kazánterem korábban az Ybl Budai Kreatív Ház kiállítótereként működött. Mára ez alakult át teljesen, hogy a gasztronómiát és a kortárs művészetet egyszerre befogadó közösségi színtérré, múzeum-étteremmé (vagy étterem-múzeummá, kinek melyik tetszik) válhasson. Időszakos kiállítások váltják majd itt egymást, az első tárlat az "AQVA: A Duna közelsége" nevet viseli. Közös szervezésben az acb Galériával, Bak Imre, Agnes Denes, Pauer Gyula művei között ebédelhet és vacsorázhat, aki ide foglal asztalt.
Az AQVA-ban egybenyitható a séf asztala tér, ami még inkább erősíti a közösségi funkciót egy hatalmas látványkonyhával, így alakítva ki az élő kapcsolatot a gasztronómia és a művészet között.
Ez az új terem egybenyitva egy nagy, világos, kortárs tér, ahol séfünk közvetlen közelről tudja átadni gasztronómiai alkotásait. A helyszín tematikus vacsoráknak, masterclass eseményeknek egyaránt otthont ad majd
- nyilatkozta Petar Loncarp, F&B director.
Minden korábbinál látványosabb tálalás
A séf asztala
Fotó: Balogh Kata
Az új tér megnyitójával együtt debütál Jeremy Cayron executive chef új menüje, ami még látványosabb, művészi tálalással, és olyan minőségi alapanyagokkal nyűgözi le a vendégeket, mint a Kagoshima marhahús vagy a Carabineros rák.
"Aki úgy dönt, hogy az AQVA-ban foglal helyet, a FELIX-től megszokott figyelemben és élményben részesül az itt tartózkodása alatt, mert a világ minden tájáról hozott minőségi alapanyagok iránti szenvedélyünk és odaadásunk érezhető minden egyes fogás mögött. Csapatommal az új étlapot úgy állítottuk össze, hogy figyelembe vettük a szezonális alapanyagokat és beépítettük vendégeink visszajelzéseit is. Ne feledkezzünk meg az aktuális szezonális étlapunkról sem, amelyen a szarvasgomba kap főszerepet, decemberhez közeledve pedig átállunk az ünnepi és karácsonyi ízekre" - mondja Jeremy Cayron, executive chef.
A sajtóebéden az új étlapról többek között a charlois marhát szivarmártártással, a gulyásleves fagylaltot, illetve a vegán sajttortát kóstolhattuk meg.
A szivarmártásba beleszippantva az ember úgy érezte, mintha egy elegáns szivarszobába csöppent volna, mártásként ó is hozta azt a kellemes sűrű füstösséget, ami tökéletesen passzolt a húshoz. A sajtó munkatársai talán még ennél is jobban várták a magyar "szent tehén", vagyis a gulyásleves fagylaltváltozatát, ami egyedülálló újdonság a hazai gasztronómiában. A sós hideg fagylaltok már önmagukban egy egzotikus ízvilágot képviselnek, Jeremy Cayronnak ebbe sikerült még egy csavart belevinnie a pirospaprikás, pörköltöt idéző fűszerességgel. A vegán sajttorta szemnek és nyelvnek egyaránt egy grízes, tejberizses benyomást keltet, diszkrét édessége miatt nemcsak a vegán étrendet követők kedvence lesz az étlapról.
Sáfrányos rizottó
Fotó: Eszterle Gábor
Új borlap, borpárosítások
A megújult étlaphoz 60 új tétel és étel-borpárosítások is érkeznek, nagyratörő tervekkel. A koncepcióról Czinki Tamás Master Sommelier ezt árulta el: "A FELIX-et szeretnénk a borkedvelők paradicsomává varázsolni. Célunk, hogy minden vendégnek tudjunk olyan izgalmas tételeket mutatni, amivel az országban máshol nem találkozhat, és a látogatását egy magasabb szintre emeli. Nemcsak a borok sokszínűségével, hanem a személyzet felkészültségével is nemzetközi normákat tűztünk ki magunk elé."
A borlap különlegessége, hogy a hazai sztenderdekhez képest igen sok, 70-100 tétel lesz mindig pohárral rendelhető (ráadásul folyamatosan változó tételek, a lapot hetente újranyomtatják) és hogy még magnumnál nagyobb palackok (4,5 literes Jeroboam és 6 literes Matuzsálem) is helyet kaptak a kínálatban.
Megújult itallap, FELIX Luxury Spirit Collection
Debütál az új őszi-téli koktéllap, amit a Black Swan LAB szakmai csapata állított össze és dolgozott ki.
Rengeteg olyan alapanyag és eszköz használatát vontuk be, ami túlmutat a napi trendeken. Próbáltunk azoknak a vendégeknek is az igényét kielégíteni, akik szeretnek bátrabb ízeket és ritkább gyűjtői tételeket is megismerni
- mondta Ódor András, szakmai tanácsadó.
- Palvin barbara pasijának saját itala már itthon is kapható - Vince ›
- A világ legjobbjai közé került két budapesti borbár borlapja - Vince ›
- Az X-Faktorban ott készítettünk fotókat, ahol a stáb se járt - Vince ›
- Egy magyar fagylaltot választottak a világ legjobbjának! - Vince ›
- A FELIX Kitchen & Barban ezt a párosítást ki kell próbálnod! - Vince ›
- Exkluzív: itt a világ legjobb fagylaltjának teljes receptje! - Vince ›
- Hivatalos: a világ egyik legjobb reggelijét Budapesten kapod - Vince ›