rántott hús, krumpli fehér tányéron

Rántott húst csak innen: ez a 11 étterem készíti a legjobb borjú bécsit

Hús, panír, zsiradék - ebből bárki össze tud hozni egy finom bécsi szeletet! Vagy mégsem?Ahogy őszre fordul az idő, megint megnő a magyar turisták forgalma Bécsben. Ha az ember egyszer eljut az osztrák fővárosba, nem térhet haza az eredeti bécsi szelet megkóstolása nélkül. Természetesen a borjú bécsi fővárosában is változó a minőség, a témában talán legilletékesebb orgánum, az első számú osztrák gasztrooldal, a falstaff.at viszont szerencsére megspórolja neked a hibázást. A minapi cikkükben listába gyűjtötték a 11 éttermet, ahol szerintük a legjobb borjú bécsit készítik Bécsben.

Schwarzes Kameel (Bognergasse 5, 1010 Wien)

Bécs központjában 400 éve várja vendégeit a „Fekete teve”, a helyiek szerint kétségtelenül az egyik legjobb Schnitzelező. Az étlapon egyébként jól elegyítik a hagyományosat a modernnel.

Hogyan készül az eredeti?
A borjú bécsi, ahogy a neve is mutatja, borjúból készül. Arról már megoszlanak a vélemények, hogy az állat melyik részéből: van, aki a dióra (comb legnemesebb része) esküszik, más a frikandóra (fehér pecsenye) felsálra (az osztrákok ezt nevezik Kaiserteilnak, azaz császári résznek). Bármelyiket is csak nagyon kíméletesen szabad kiklopfolni, hogy a rostszerkezet ne sérüljön, ezzel biztosítva a hús szaftosságát. A szeletet forró vajban kell kisütni, a panír arany barnán, hólyagosan az igazi.

Meissl & Schadn (Schubertring 10-12, 1010 Wien)

A Hotel Grand Ferdinand nemrég nyitott étterme hamar nevet szerzett magának a borjú bécsivel. A vendég választhat, hogy a húsa zsírban, vajban vagy olajban legyen kisütve. Összehasonlító tesztnek sem utolsó!

Meierei im Stadtpark (Am Heumarkt 2A, 1030 Wien)

A két Michelin-csillagos Steirereck valamivel kedvezőbb áru kistestvére (egy épületben van mindkettő) fenséges reggelijéről híres, pedig bécsi szeletben is erősek.

Meixners Gastwirtschaft (Buchengasse 64, 1100 Wien)

Bécs 10. kerülete inkább a gyors éttermekről és a street foodról ismert, egyik utolsó bástyaként állja a sarat a Meixners Gastwirtschaft. Nem is akárhogyan! Wiener Schnitzelükért sokan zarándokolnak oda.

Restaurant Eckel (Sieveringer Strasse 46, 1190 Wien)

Negyedik generáció óta vezeti ugyanaz a család az Eckelt, azóta készítenek bécsi szelet. A rengeteg tapasztalat meg is látszik a tányérjaikon.

Gasthaus zu den drei Hacken (Singerstraße 28, 1010 Wien)

A belváros egyik legnagyobb múltú vendéglője, természetesen vajban sül a hús. Kiváló borlapról lehet mellé italt választani.

​Oswald und Kalb (Bäckerstraße 14, 1010 Wien)

A régi egyetemi negyed egyik leghíresebb éttermében a hús felsál, a panírmorzsa pedig császárzsemléből készül. Minket már ez meggyőzött!

​Gmoakeller (Am Heumarkt 25, 1030 Wien)

2017-ben a Falstaff olvasói a legjobb bécsi vendéglőnek választották. A bécsi szelet mellett számos további tradícionális bécsi étel kóstolható náluk.

​Gasthaus Wolf (Große Neugasse 20, 1040 Wien)

Szintén tradicionális bécsi konyhával üzemelő étterem, bécsi szeletük a Falstaff internetes szavazásán előkelő helyen végzett.

​Pichlmaiers zum Herkner (Dornbacher Straße 123, 1170 Wien)


A Herkner sokáig a bécsi előváros egyik legendás vendéglőjének számított. Két év Csipkerózsika-álom után nemrég nyitotta meg újra az új tulajdonos. A rántott húsuk azóta, ha lehet, még jobb.

​Plachuttas Gasthaus zur Oper (Walfischgasse 5-7, 1010 Wien)

Bár a bécsi Operaház szomszédságában található Plachuttát legtöbben a szintén a monarchia egyik klasszikusának számító tányérhússal (Tafelspitz) azonosítják, az étterem borjú bécsiben is erős. Már csak ezért is érdemes (legalább) kétszer ellátogatni hozzájuk.