Egy csodás vízparti kisvárosba költözhetsz, és még 6 millió forintot is kapsz mellé
pink blue and yellow umbrella on street during daytime

Egy csodás vízparti kisvárosba költözhetsz, és még 6 millió forintot is kapsz mellé

A térség fejlődését remélik az illetékesek a nem mindennapi kezdeményezéstől.


A magas árak és infláció egyik kellemetlen hozadéka, hogy az emberek saját lakóhelyüket sem képesek felújítani. A renoválás nagyon sok pénzbe kerül. Festeni kell, új bútorokat vásárolni, nem is beszélve a munkadíjakról. Persze ha maga a ház jó állapotban van, akkor általában egy alapos takarítás, tereprendezés és tisztasági festés is megteszi. Szardínia szigetén azonban nem ez a helyzet, így az állam kénytelen volt a saját kezébe venni a dolgot.

Olvasd el ezt is! Ezek a legjobb habzóborok 2000 forint alatt

k\u00e9k tenger, f\u00e1k, hegyek \u00e9s haj\u00f3k

Fotó: Ivan Ragozin / Unsplash


Európa nyolcadik és a világ negyvenhatodik legnagyobb szigete, Szardínia regionális önkormányzata ugyanis örömmel látná, ha minél többen a szigeten telepednének le. Mint arról a themayor oldala beszámolt, a régió vezetése 45 millió eurós (azaz, nagyjából 18 milliárd forintos) keretet különített el arra, hogy segítse a családokat első lakásuk megvásárlásában vagy felújításában.

\u00e9p\u00fcletek, felh\u0151k \u00e9s tenger a h\u00e1tt\u00e9rben

Fotó: Laura Lugaresi / Unsplash


Ez túl szép hogy igaz legyen, ugye? Hol a csapda? Csupán annyi, hogy a sziget egyik 3000 ezernél kevesebb lakosú településén kell letelepedned.

Mindez egy új stratégiai terv része a vidéki területek elnéptelenedésének visszafordítására és a gazdasági tevékenység fellendítésére.
tenger, h\u00e1zak, \u00e9s hegyek

Fotó: Massimo Virgilio / Unsplash


Az ingatlanvásárláshoz nyújtott állami támogatás vissza nem térítendő támogatásként jár a letelepedni kívánóknak, mértéke elérheti a 15 ezer eurót (körülbelül 6 millió forintot) is, azonban semmi esetre sem fedezheti a házvásárlás vagy a felújítás költségének több mint 50 százalékát.

A támogatást azoknak folyósítják, akik egy szardíniai kisvárosban regisztrálják lakóhelyüket, illetve azoknak, akik a házvásárlástól vagy a munkálatok befejezésétől számított 18 hónapon belül áthelyezik a bejelentett lakhelyüket. Nem pályázhatnak azonban a támogatásra azok, akiknek eredeti lakóhelye már az olasz sziget másik kisvárosában van bejegyezve.

p\u00e1lmaf\u00e1k, utca aut\u00f3k

Fotó: Laura Lugaresi / Unsplash


A hozzájárulást továbbá azok is megkaphatják, akik lakóhelyüket egy szardíniai kisvárosba helyezik át, de a kérelem benyújtásának időpontjában még nem laknak ott.

Christian Solinas szardíniai elnök kifejtette, hogy az intézkedést azzal a céllal fogadták el, hogy a szigetet élhetőbbé tegyék és új lehetőségeket biztosítsanak a szardíniaknak.
naplemente, felh\u0151k, tenger \u00e9s hegyek

Fotó: Sensei Minimal / Unsplash


Megteremtettük a feltételeket ahhoz, hogy a fiatalok a maradás mellett dönthessenek. Az elhagyatott területek pedig így gazdaságilag is fejlődhetnek. Úgy gondoljuk, hogy nem várható igazi növekedés, ha a belterületek és a leghátrányosabb helyzetű térségek segítség nélkül maradnak.

– fogalmazott sajtóközleményében.