hosszú hajú nő lebeg a víz tetején

Egy vidéki magyar kisváros fürdője hivatalos gyógyhely lett - menj, mielőtt megrohanják

60 éve működik a fürdő, ami most megkapta a gyógyhely minősítést. Ez várhatóan fellendíti a forgalmát.Mostantól a hajdúböszörményi Bocskai Strand- és Gyógyfürdő is gyógyhelynek számít – írja a termalonline.hu. Ez azt jelenti, hogy már 41 gyógyhelye van hazánknak. Az 1960-as évek óta működő termálfürdő ezzel minden fontos „titulust” megszerzett, hiszen a termálvizük 2003-ban megkapta a gyógyvíz minősítést, 2015 óta pedig gyógyfürdőnek számítanak.

A gyógyhely cím megszerzése lényegében egy minőségi garanciát jelent a vendégeknek arra nézve, hogy az adott helyen minden adott a gyógyulásukhoz, pihenésükhöz. A cím megszerzését minden esetben a településnek kell kezdeményeznie, ehhez az szükséges, hogy valamilyen természetes gyógytényezővel rendelkezzenek.

Ez utóbbi lehet egy klimatikusan különleges hely, vagy gyógybarlang is, azonban idehaza ez jellemzően a gyógyfürdő meglétét jelenti.

Fontos tudni, hogy nem puszta formaságról van szó a gyógyhely cím odaítélésénél. Egy meglehetősen hosszadalmas és bürokratikus eljáráson kell végigmenni a megszerzéséhez. Az eljárás során – többek között – vizsgálják a gyógyintézményi háttér meglétét, a megfelelő infrastruktúrát, a zajszintet, a levegőtisztaságot is. Utóbbiakat nemcsak az adott fürdő területén, hanem a környékén is.

A hajdúböszörményivel együtt tehát 41 gyógyhelye van az ország 40 településének. Az eltérés abból ered, hogy Sárvár két gyógyhellyel is rendelkezik, mert a gyógyfürdő és környéke mellett az arborétum is megkapta ezt a címet.

Ahogy a hazai gyógyhelyek listáját megnézve láthatják,

1935-ben ítélték oda az első ilyen címet.

2012 és 2018 között pedig rendeget új gyógyhellyel bővült a magyarországi kínálat. Ennek magyarázata az, hogy akkortájt egy EU-s fejlesztési pályázatot kifejezetten a gyógyhelyek számára írtak ki. 2019-ben és 2020-ban nem gyarapodott a gyógyhelyek köre. 2021-ben Tamási, néhány hónappal ezelőtt pedig Szentes szerezte meg ezt a címet.