nő ül a medence partján, lába a vízben

Egy kis vidéki város fürdője hivatalos gyógyhely lett – addig menj, amíg nem rohanják meg

1735 méter mélyről tör fel a víz, számos jótékony hatása van, mégsem látogatták sokan - mostanáig.A gyógyhelyek hazai nyilvántartását böngészve tűnt fel a minap termalonline.hu-nak, hogy egy új hellyel kibővült a magyar gyógyhelyek köre. A mostanival együtt már 40 hivatalos gyógyhelye van Magyarországnak.

A legújabb esetében még 2016-ban a helyi kórház részéről vetődött fel az ötlet, hogy Szentesnek is kezdeményeznie kellene a gyógyhely cím megszerzését. A gyógyhely minősítést azok a települések kezdeményezhetik, ahol valamilyen természetes gyógytényező található. Ez lehet egy klimatikusan különleges hely, gyógybarlang, de az esetek többségében ez egy gyógyfürdőt jelent – magyarázza az idézett cikk. Ezért a gyógyhely címmel rendelkező településeken jellemzően a gyógyfürdő és a környéke viseli ezt a titulust.

Login • Instagram

Szentesen a gyógyhely minősítésbe a már említett Dr. Bugyi István Kórház, valamint a az ahhoz tartozó, de nem csak beutalóval látogatható Termál gyógyfürdő esik bele. A török gyógyfürdőkre emlékeztető komplexum 1962-ben épült, az ellátásáról Szentes egyetlen gyógyvízzé minősített hévízkútja gondoskodik. Ez a kút a város első, 1957-ben fúrt kútja, 1735 méter mély, vízének hőfoka 78 Celsius fokos, első sorban ízületi, mozgásszervi és krónikus nőgyógyászati betegségek kezelésére alkalmas.

A szentesivel együtt immár 40 gyógyhely van az ország 39 településén. Utóbbi magyarázata, hogy Sárvár két gyógyhellyel rendelkezik, ugyanis a gyógyfürdő és környéke mellett az arborétum is szerepel a listán.