hévízi tó, benne emberek, parton épület

Az orosz-ukrán háború teljesen kicsinált egy magyar várost

A háború kitörése óta elfogytak a Balaton környékéről az oroszok, miközben máshol egyre nagyobb számban tűnnek fel.

Az orosz-ukrán háború miatti szankciók következtében az orosz turisták elkoptak eddigi kedvenc helyeikről. Az egyik nagy magyar vesztes Hévíz városa. 2019-ben, tehát a Covid-járvány előtti utolsó évben 1,2 millió vendégéjszakát regisztráltak a termálvizes taváról híres 5000 fős városban, minden hatodik szállóvendég Oroszországból érkezett. Szintén jelentős bevételt generált a településnek azok az orosz és ukrán családok (mintegy 300-an vannak), akik Hévízen ingatlannal rendelkeznek.

Magyarország és Európa egyaránt kikerült február óta az orosz milliomosok célkeresztjéből, akik nyugat helyett újabban a közel-kelet felé veszik az irányt – olvasható a BBC minapi cikkében. A legnagyobb győztes az Egyesült Arab Emirségek, ahol 2022 első 3 hónapjában 67 százalékkal növekedett az orosz ingatlanvásárlások száma.

Egyes becslések szerint a háború kitörése utáni első 10 napban 200 ezer orosz hagyta el a hazáját, a tehetősebbek jelentős része az Emírségek legnépesebb városa, az Arab-öböl partján fekvő Dubai felé vette az irányt. Nem utolsó sorban azért, mert az ottani jogi környezetben elég könnyű üzleti tevékenységet folytatni. Sokan még a munkatársaikat is áttelepítik a szankciókkal sújtott, ezért vállalkozás üzemeltetésére jelenleg nem éppen ideális Oroszországból.