egy férfi és egy nő ülnek kalapban egy víztükör előtt, velük van egy fekete kutya

Összeszokott trió

Fotó: Hirling Bálint / VINCE Magazin

A magyar borászat, ami nem (csak) a bor miatt vált zarándokhellyé

Carlos, Ingeborg és Alexander mesébe illő története garantáltan mosolyt csal az arcodra.


A kezdeti lépések

A Haraszthy Pincészet alapító-tulajdonosa, azt argentin Carlos Coelho és magyar felesége, Ingeborg (aki egy Thomas Mann-novella hősnője után kapta skandináv hangzású nevét) 16 éve egy üzleti megbeszélésen találkoztak; 12 éve házasok. Carlost már korábban a szerelem csábította Magyarországra: legidősebb fiának édesanyja miatt érkezett hazánkba 1987-ben, aztán újra és újra szerelembe esett – a tájjal, a kultúrával, a hagyományokkal, az emberekkel és természetesen a borokkal. 1996-ban, 25 éve kezdte a borászati projektet az Etyek-Budai borvidéken: ma a Haraszthy Pincészet a Matador étteremmel az etyeki Öreghegy egyik ékköve. Ingeborgot mindig is érdekelte a borok világa, így – többek között – ez a szenvedélyük is közös. Carlos úgy érzi, hogy új lendületet kapott a borászat, amikor Ingeborg is az élete részévé vált; évről évre növekedni tudtak és új borokkal léptek a piacra.

A Haraszthy borok egyik erőssége a remek ár-érték arány, a megfizethető minőség. A Sir Irsai néven futó Irsai Olivér évről évre megbízható választás. A Haraszthy pinot noir-okat is kedveli a közönség: a kiváló 2017-es évjárat már el is fogyott, és a 2018-as Öreghegy Pinot Noir is igen népszerű. A nemrégiben Válon telepített, dűlőszelektált 777-es, 667-es és 115-ös klónok már egy új, prémium pinot noir projekt első mérföldkövét jelölik ki. Dolgoznak egy különleges, bordeaux-i alapokra épülő házasításon is, amelyben a cabernet franc és a merlot mellett a malbec is szerepet kap; ezzel 2023-ban terveznek piacra lépni. Az idei nyár slágere lehet a Love névre keresztelt üde gyöngyözőbor, amelynek címkéjén egy, az Instagramról már jól ismert szobor sziluettje jelenik meg.

Love – a Szerelem-szobor

szabadt\u00e9ri, dr\u00f3tokb\u00f3l form\u00e1zott szobor

Mára népszerű kirándulóhellyé vált Vál környéke

Fotó: Hirling Bálint / Vince Magazin

2017-ben egy különleges látványossággal gyarapodott Vál. Az egész sztori két évvel korábban, a 2015-ös nevadai Burning Man fesztiváltól indult: az ukrán Alexander Milov monumentális alkotása a fesztiválon elnyerte a Legjobb Szobor díját. A szobor két, egymásnak háttal ülő felnőtt embert formáz, egy férfit és egy nőt; a drótvázon belül pedig két, az este sötétjében fehér fénnyel ragyogó, egymás felé forduló gyermek áll, így jelenítve meg a szeretet győzelmét az elidegenedés közönye felett.

„Amikor megláttam a szobrot, azonnal beleszerettem; úgy éreztem, több ponton is kapcsolódik az életemhez” – mondja Carlos.

Természetesen Ingeborg véleményét is kikérte, aki támogatta az ötletet, hogy vásárolják meg a szobrot. „Ez is mutatja a kapcsolatunk erejét. Ha egyikünk szeretne valamit megvalósítani, a másikunk szárnyakat ad az álmai beteljesítéséhez.” – teszi hozzá Carlos.

Felvették a kapcsolatot a szobrásszal, aki sajnálattal közölte, hogy a műalkotás már vevőre talált: a Trump Foundation vásárolta meg. A vevő azonban nem teljesítette az adásvételi szerződésben vállalt kötelezettségeit, így végül a Coelho házaspár lett a Love-szobor boldog tulajdonosa. Hosszú és kalandos úton, 2017-ben érkezett Válra a műalkotás, és azonnal egyfajta zarándokhellyé vált. Látogatók százezrei készítenek róla fotókat úgy, hogy nem is tudják, kinek köszönhetik az élményt. Carlos és Ingeborg ugyanis végtelenül szerények és egyáltalán nem tartják fontosnak, hogy személyük reflektorfénybe kerüljön; a pincészet sem az ő nevüket viseli, még pedig azért, mert úgy gondolják: a velük dolgozó emberek közös, együttes munkája szükséges a sikerhez. „Mindennap látom magamat a tükörben; nem kell, hogy a címkéken is szerepeljek” – fogalmaz jóízű nevetéssel Carlos.

Közös halmazok

f\u00e9rfi \u00e9s n\u0151 egy vil\u00e1gos helyis\u00e9gben \u00f6lelik egym\u00e1st

Fontos a napi kapcsolattartás

Fotó: Hirling Bálint / Vince Magazin

Arra a kérdésre, hogy a boron és a művészet szeretetén kívül mi az, amiért mindketten lelkesednek, a válaszuk egybecsengő: a jó ételek.

„Minden nap főzünk. A legjobb étel az, amit mi magunk készítünk otthon. Szeretünk kísérletezni az ízekkel, új receptekkel, különböző népek konyháinak különlegességeivel. Ha utazunk a nagyvilágban, igyekszünk a legizgalmasabb helyi éttermeket felkeresni, evés közben megbeszélni az egyes fogásokat. Itt az éttermünkben is aktívan részt veszünk a menü kialakításában” – mondja Ingeborg. „Bármit is készít Ingeborg, azt szívvel készíti, legyen szó akár egy egyszerű rizsköretről. Saját magunk sütjük a kenyeret is” – teszi hozzá Carlos.

Ezen a ponton muszáj volt megkérdeznem, hogy ha ennyire jó étvággyal sütnek-főznek (és esznek) akkor hogyan képesek megőrizni a vonalaikat? Nos, napi két óra edzéssel dolgozzák le a kalóriákat – ez a testi-lelki egészség szempontjából elengedhetetlen része a mindennapi rutinjuknak. Ettől függetlenül is nagyon sok időt töltenek el együtt: a napot egy közös reggelivel indítják – Carlos kedvence a friss idényzöldségekkel gazdagon megrakott szendvics –, majd edzés után irány
az iroda. Ami sosem maradhat el: a nap végén, még a vacsora előtt csak egymásra figyelve hosszasan beszélgetnek egy-két pohár bor mellett, megvitatva a nap történéseit, megosztva egymással gondolataikat. „Dolgozz keményen, légy jó ember, és élvezd az életet” – ezt a tanácsot adná Carlos, ha a boldog élet titkát firtatnám, Ingeborg pedig hozzáteszi: „A szerelem olyan, mint a szappanbuborék. Folyamatosan fújni kell ahhoz, hogy megőrizze a formáját”.

Amikor a jövőre vonatkozó elképzeléseikről faggatom őket, Ingeborg gondolkodás nélkül rávágja: sok unokát szeretnének. Carlos pedig egy most még titkos, a magyar borágazatot támogató projektjével kapcsolatban hint el pár információmorzsát, de még nem árulja el a pontos részleteket – talán egy következő beszélgetés során?!


A cikk a VINCE Magazin 2021/8 Augusztusi lapszámában jelent meg.