Férfi mellényben ölbe tett kézzel a szőlőtőkék között

Hit és szorgalmas munka kell a sikerhez

Fotó: Talabér Géza / VINCE Magazin

„Mi most futjuk a legnagyobbat”

A barátságból és lelkesedésből indult egri pince tavaly ünnepelte a tizedik szüretét és úgy fest: pandémia ide, világválság oda, mostanra beérett a rengeteg, de mindig jókedvből végzett munka. A Havas&Timár Pincészetnél jártunk.


Játszótérről a szőlőbe

„Pár hónapja egy véletlen hozott össze egy itt élő kínai vállalkozóval. Szót kóstolás követett, és azonnal beleszeretett mindhárom csúcsborunkba, majd megbeszéltük, hogy a most épülő shanghaji szállodájuknak is szállítunk majd." – kezdi Havas Balázs, én pedig itt adtam hálát azért, hogy online beszélgettünk, hiszen a képernyőt leprüszkölni még mindig kevésbé kínos, mint az interjúalanyt. Küszködő eladásokról, sőt, eladó pincékről szóló napi hírek között élve tényleg furcsán, de nagyon üdítően hat, ha valaki úgy kezd egy beszélgetést: „Úgy néz ki, végre beérett, amiért dolgoztunk!"

Havas Balázs és Timár László gyerekkoruk óta barátok, és azon ritka párosok egyike, akik nem csak egy közös vállalkozást vittek sikerre. Többek között egy kecskeméti szabadidőpark üzemeltetői, akik a keresett pénzt nem eltapsolták – ahogy azt fiatalon illett volna – hanem vettek egy pincét az Egri borvidéken. Itt tökéletesítették ki, amit az iskolában tanultak – aztán tovább és tovább költöztek, ahogy a lehetőségeik engedték. Végül 2013-ban jelentek meg azzal a Franom nevű 2011-es cabernet franc-nal, ami azonnal berobbantotta őket a köztudatba.

Túl a tizedik szüreten

Nem egyszerű élet ez

Fotó: Talabér Géza / VINCE Magazin

A „one hit wonders" – tehát hogy a szűz kéz szerencsét hoz és az egyszer nagyon jól sikerült bor megismételhetetlen lesz – kockázatát gyorsan maguk mögött tudták: jöttek a még annál is jobb Franom-évjáratok és a zajos közönségsikert hozó újabb borok.

„2020-ban ünnepeltük a tizedik hivatalos szüretünket. A tavaly nyári forgalmunk nagyon erős lett, majd szeptemberben, a gasztronómia leállásával gyakorlatilag lenullázódtak a hazai bevételeink. Ám októberben hirtelen beindultak a külföldi megkeresések, a svájci, a belga, a délkoreai és a lengyel exportjaink, – most pedig ezekhez adódik a kínai export is. Évente 17-18 ezer palack bort készítünk, és nagyon úgy fest, hogy mi a legjobb borpiaci évünket fogjuk zárni 2021 szeptemberében!"

– folytatja Havas Balázs.

Folyamatos fejlődés

Ehhez persze nemcsak szerencse kellett, hanem nagyon sok kitartás, alázat és a munka – no meg a borok és a közönség szeretete. 1,4 hektár saját szőlővel rendelkeznek a Rádé-dűlőben, ami Eger történelmi belvárosához legközelebb eső dűlője a borvidéknek, de további 2,5 hektárt integráltan kezelnek – ami nemcsak azt jelenti, hogy meghatározzák a terület kezelését, hanem személyesen is kint dolgoznak a szőlőkben. Ennek a legfrissebb eredménye, hogy életük első házasítása, a 2018-as Borcsi Cuvée , amely a borász kislányának nevét viseli, bekerült a Külügyminisztérium idei borválogatásába, amely ennek köszönhetően minden magyar külképviseletre eljut majd, hogy a magyar borok – és persze a borvidék és a pince – hírét erősítsék a nemzetközi diplomácia világában is.

Balázs és Laci az andornaktályai, közművek nélküli bérelt "tufabarlangból" 10 év alatt eljutott a saját, Kistályai úti pincéjükig,

ahol már a harmadik szüretet vezényelték le, ám nagyon várják, hogy a közönség is „belakja" az új helyet, és megnyithassák kóstolóhelyiségüket és borteraszukat. „Az első szüretet gyakorlatilag még a betonkeverők között dolgoztuk végig. A második idényre a kóstoló- és vendéglátóterekkel a munkások nem készültek el, tavaly pedig a COVID vitte el az nyitást, úgyhogy már nagyon várjuk az igazi avatást!" – fejtegetik a tulajdonosok. Csúcseladás ide vagy oda, a közönség közvetlen visszajelzései jelentik az igazi sikerélményt és adnak erőt a mindennapi munkához a borászoknak.

Szerző: Megyeri Sára

Az írás a VinCE Magazin 2021/5 májusi lapszámában jelent meg.