barna híd vezet egy toronyhoz, háttérben zöld táj
Fotó: Balog Nikoletta

Ha csak 3 napod van, azt így töltsd el a leghíresebb magyar borvidéken!

Ettől a cikktől az is kedvet fog kapni Tokajhoz, akit nem annyira a borok, mint a szép tájak és épületek vonzanak. Balog Nikoletta utazási irodákat megszégyenítő ajánlója elnyerte a „Diákújságíró verseny a Tokaji borvidékről" VINCE-különdíját.


Nem jártál még a Tokaji borvidéken, de hallottál már messze földön híres borairól? Ha ide látogatnál, szeretnék segíteni egy 3 napos programtervvel és bemutatni neked a térség talán kevésbé ismert kincseit.

A Tokaji borvidék területe több, mint 11 ezer hektár, ebből nagyjából 5500 hektár a szőlővel beültetett. 27 település alkotja, mikroklímájában jelentős szerepet játszik a folyók jelenléte, valamint a meleg, napsütéses nyár, az ősszel esős, párás időjárás, ami a terület szélvédettségének köszönhető, ezáltal hozzájárul a szőlőszemek aszúsodáshoz. Két legjelentősebb szőlőfajtája a furmint és a hárslevelű, melyekből mind száraz, mind késői szüretelésű édes borok készülnek. 2002-ben az UNESCO a világörökség részéve nyilvánította a borvidéket.

1. nap

feh\u00e9r k\u0151\u00e9p\u00fcletek ajt\u00f3val, el\u0151tt\u00fck utca

Szerelmi pincesor

Fotó: Balog Nikoletta

Megérkezel a szállásodra Tokaj városába. Kezdésnek tegyél egy felfedező sétát a környéken. A város hangulatos utcáit járva a régi épületek között az ember azonnal megnyugvást talál az hosszú/fárasztó út után. A Tisza-hídon átsétálva megcsodálhatod a Tisza és Bodrog találkozását, ha pedig még jobb rálátásra vágysz, rövid lépcsőzés után a Finánc-dombi kilátóról nézhetsz le a folyókra. Érdemes tenni egy kellemes sétát a parton, számos étterem található itt, ebédidőben vissza is térhetsz az egyikbe.

Tokaj két múzeummal is vár, melyekbe kombinált belépő váltható kedvezményes áron. A Tokaji múzeum a város főtere mellett található, helytörténeti, néprajzi, régészeti kiállításokat mutat be – igazi időutazás.

A Világörökségi Bormúzeum ezzel szemben nagyon interaktív, gyerekek és felnőttek számára egyaránt remek szórakozást nyújtva ismerteti meg a borkészítés titkát.

Ebéd után látogass meg egy pincét és kóstolj borokat! A lehetőségek tárháza gyakorlatilag végtelen, de bármelyiket választod, szinte biztos, hogy megmutatják neked a pincét és rengeteg érdekes dolgot mesélnek a borról, a termelőről és a szőlőről. Annyira nagy a választék, hogy egyetlen pincészetet kiemelni képtelenség, viszont a hegy lábánál fekvő Szerelmi pincesorra mindenképpen érdemes ellátogatni. A hangulat mindig fergeteges, ha szerencséd van, akár több rendezvényt, kóstolót is elcsíphetsz a pincesoron.

​2. nap

foly\u00f3, h\u00e1tul er\u0151vel, fent k\u00e9k \u00e9g

A Bodrog és a Tisza találkozása

Fotó: Balog Nikoletta

A mottó: fedezzünk fel néhány várat! Tokajból indulva Boldogkőváralja felé vedd az irányt. Boldogkő várához érkezve már kívülről csodás látvány tárul eléd. Hétvégente udvarhölgyek vezetik körbe a látogatókat és osztják meg velük a vár történelmét, és még lovagi „összecsapásokat" is szoktak szervezni. Megtekinthető a kovácsműhely és a várbörtön, valamint egy ólomkatona kiállítás, ami Magyarország híres csatáit ábrázolja. Ha megéhezel, a vár aljában található különleges középkori étteremben ebédelhetsz.

Boldogkő várától rövid autóútra található Regéc vára. Szintén festői szépségű vár, akárcsak a környezete, hiszen egy vulkáni kúp tetején áll. Területe annak idején jóval kisebb volt, mint napjainkban. Csodás panorámát nyújt a környező területekre.

Regéctől keletre, már Tokaj irányaba visszakanyarodva két lehetőség közül választhatsz, bár ha nem vagy még túl fáradt, akár mindkettőt útba ejtheted. Az egyik opció a sárospataki Rákóczi-vár a Bodrog partján az egykori tulajdonos Rákóczi családot bemutató állandó kiállítással és egyéb érdekes időszaki kiállításokkal. Nem messze tőle található Hercegkút település a különleges, domboldalba vájt pincesoraival. A borászok itt is nagyon vendégszeretőek, jó szívvel hívják be az odalátogatókat pincéikbe. Mind a Kőporosi, mind a Gombos-hegyi pincesor egyedülálló látványt nyújt, mintha a Gyűrűk Ura mesebeli Hobbit-világába csöppennél.

​3. nap

\u200bz\u00f6ld t\u00e1j, el\u0151l sz\u0151l\u0151t\u00f6k\u00e9kkel, fent k\u00e9k \u00e9g

Mádi szőlők

Fotó: Balog Nikoletta


Harmadik és egyben utolsó napodat kezdd a szőlőtőkék között. Dűlőtúrát tehetsz autóval, két keréken vagy akár gyalog is. A Tokaj közelében található Mád számos nagy múltú és nem mellékesen gyönyörű dűlővel rendelkezik. Mind-mind mástól különleges.

Az Öreg-Király dűlő a Király-hegy meredek részén fekvő terület. Kőből, kézzel épített teraszai miatt nem lehet eltéveszteni, a látvány már messziről odavonzza az ember tekintetét.

A Szent Tamás dűlő szintén egyedülálló, különleges vöröses talaja már ugyancsak messziről látható. a dűlő tetejére érkezve az eléd táruló elképesztő panoráma bűvöletében piknikezve akár ebédedet is elfogyaszthatod.

Ha kiélvezted a csodálatos látványt, látogass el az Úrágya dűlőre, ami szintén elképesztő borokat ad. Nevét arról kapta, hogy a lemenő nap sugarai hosszan megvilágítják, vagyis az Úr itt tér nyugovóra a nap végén.

Ha tudni szeretnéd, ki készíti a legjobb bort az Úrágya dűlőről, KATTINTS IDE.

Dűlőtúrád végeztével irány Tarcal! A bányató a tiszta, türkizkék vizével igazán lenyűgöző látványt nyújt. Partján megpihenhetsz, majdnem körbe is sétálhatod. Másik „nem boros" nevezetesség a hegy tetején álló, lépcsősoron megközelíthető Áldó Krisztus szobor, ami Európa legnagyobb Jézus szobra. Innen nyílik a legszebb kilátás a bányatóra, valamint a környék szőlőterületeire.

Nagyjából ennyi fér bele 3 napba. Bár már ez is rengeteg élmény, tapasztalás, igazából csak egy szelete a borvidék nyújtotta megannyi lehetőségnek. Aki az utolsó kavicsig, pincéig, kortyig felfedezné Tokajt, annak talán egy hét is kevés. De van egy jó hírem: a Tokaji Borvidék mindig visszavár és hatalmas szeretettel fogad Téged!