3+1 kihagyhatatlan hely Horvátországban – 1. rész: Isztria

2023. június 26.

Isztria kihagyhatatlan úti cél, ha szóba kerül a nyaralás; benfenntes tippjeinkkel pedig most abban is segítünk, hogy idén tényleg felejthetetlen legyen.

Maga az Isztriai félsziget fura szeglete a világnak, nem hiába terjedt el egykoron az a mondás róluk, hogy „Isztria az Osztrák-Magyar Monarchiának az a része, ahol a horvátok olaszul beszélnek.” Elnézve Opatija vagy Rijeka monarchiabeli városát, ahol olasz konyhanyelvvel is könnyedén elboldogul bárki, olybá tűnik, hogy a mondás nyomokban, de még ma is megállja a helyét. Persze az elegáns nagyok között bájos, történelmi negyeddel felvértezett kisebb üdülőfalvak is találhatóak, de ami igazán izgalmas, az szerintünk kicsit bentebb kezdődik; valahol ott, ahol az olívaligetek között kacskaringózó szerpentinen olyan csodák tárulnak elénk, mint Motovun kőházakból gondosan kirakott városa (falva), feltűzve a hegy tetejére. Nem hangzik ismerősen? Pedig érdemes megjegyezni: Motovun adja ugyanis a legjobb teran borokat – amely a félsziget zászlós vörösbora.

1. Fakin Good Wines

Nem káromkodunk, tényleg így hívják a borászatot, amely Motovun városának lábai alatt fekszik. Ez a rövid, ámde annál frappánsabb cím pedig a mottójuk is egyben: és nomen est omen, tényleg nagyon jó borokat kínálnak. Marko Fakin élete valamikor 2010 tájékán változott meg – írja az amerikai Forbes 2021-ben –, ez volt az az év, amikor Horvátországban megválasztották az év borászának. A pincéje akkor mintegy 2 ezer palackot termelt, ez a mennyiség azóta szépen felduzzadt, és jelenleg 120 ezer üvegnél tart. A palettán pedig szép számban találjuk meg Isztria két zászlósborát: a fehér malvaziját, és a vörös terant, könnyűtől egészen a hordós érlelésűekig. A borászat állandó nyitva tartással üzemel, így bárki betérhet hozzájuk, aki arra jár; aki pedig szívesen harapna is valamit a borok mellé, kipróbálhatja a Motovun városában található éttermüket – a menüről természetesen nem hiányozhatnak a szarvasgombával készülő ínyencfogások sem.

Tulajdonképpen itt nincs rossz választás: míg alulról a hegy tetején csücsülő középkori kisvárosra látunk rá, az étteremből a tájra nyílik pazar panoráma.

2. Pervino, a könnyű élet szerelmeseinek

A tengerpartról egy macskaugrásra található a Pervino borászat, amelyet akár egy strandolással egybekötött napon is megcsodálhatunk. A részben EU-s támogatásnak köszönhető 2020-ben felhúzott pince szintén állandó nyitva tartással üzemel – ez a jelenség egyébként egész Isztriáról elmondható. Családi pincéről van szó, ez olyannyira igaz, hogy a családi ház is a telken belül van, és saját magukra jellemző borokat készítenek. A portfóliót természetesen náluk is zömében malvazija teszi ki: megkóstolhatjuk pezsgőnek, érlelt tételként vagy akár narancsbornak elkészítve is, lezárásul pedig kérhetünk borpárlatot. Filozófiájuk szerint igyekeznek a szélesebb közízlésnek megfelelni, így náluk nincs is más dolgunk, mint leülni egy olívafa árnyékába, és magunkba szívni az isztriai atmoszférát és élvezni a pihenés nyugodt perceit.

3. Kecskék mindenütt

Isztria címeres állata a kecske, mégis, mintha csak elszórva találna belőlük már az ember a félszigeten. No nem a Kumparička organikus kecskefarmon: 200 hektáron, szabadtartásban élnek az állatok, persze azért terelgetni őket is kell néha. Állítólag a farmot igazgató, eredetileg Ljubljanából ideköltözött család készíti egész Horvátország legjobb kecskesajtjait. Mivel nem kóstoltuk meg a többi termelőt, így ezt bizonyítani mi nem tudjuk. De azt elmondhatjuk, hogy a Kumparička sajtjai valóban olyanok, amelyekkel még Gordon Ramsey is elégedett volt.

+1 Isztria luxus nyugalma

Ugyan mi, magyarok, Isztriát leggyakrabban a káprázatos tengerpartjai miatt keressük fel, a nyaralás ennél jóval többről is szólhat. Opatija városát egy Rijekából idemenekült kereskedő alapította a 19. században, maga a szó jelentése egyébként az, hogy apátság. Az Osztrák-Magyar Monarchia egyik legkedveltebb üdülőfalujának számított az arisztokrácia körében, amely báját a mai napig is őrzi. Itt nincsenek cukorkaárusok, csak elegáns butikok, luxus szállodák. Mellettük pedig van rengeteg zöld park, ahol megpihenhet az ember a strand és a vásárlás között. A tengerpartra néz az ötcsillagos Bevanda Étterem és Hotel, ahova ebédelni vagy vacsorázni természetesen bárki betérhet. Borínyenceknek pedig érdemes is, hiszen a borlapért a négyszeres horvát sommelier bajnok, Klaudio Jurčić felel. Neki köszönhetően nem hiányoznak a legnagyobb horvát nevek, de a nemzetközileg jól csengő cimkék is megtalálhatóak a vinotékában. Az étterem a prominens Relais & Chateaux hálózat tagja és Dom Pérignon nagykövet – mindkét név garancia az itt megtalálható magas minőségre.

Szerző és fotók: Kalmár Borbála

Isztria borairól bővebben a Vince Magazin júliusi lapszámában lehet olvasni.