fekete-fehér képen gyerek áll a szökőkútban

5 régiót katasztrófa sújtotta területté nyilvánított a kormány a hőség miatt

Rendkívüli intézkedéseket léptettek életbe a bejelentés nyomán.Az olasz kormány öt tartományt nyilvánított katasztrófa sújtotta területnek az aszály miatt – írja az MTI. Emilia-Romagna, Friuli-Venezia Giulia, Lombardia, Veneto és Piemont tartományra vonatkozik a római kormány hétfőn este életbe léptetett rendkívüli segélycsomagja, amely több mint 36 millió euróval segíti a rendkívüli szárazság sújtotta térségeket.

Mindegyik régió az ország északi részén, a Pó folyó vízgyűjtő medencéje mentén fekszik. A térséget év eleje óta rendkívüli szárazság sújtja, szinte teljesen elmaradt a csapadék.

A rendkívüli kormányülésen csaknem tizenegymillió euró támogatásról határoztak Emilia Romagna számára, kilencmilliót kap Lombardia, több mint hétmillióban részesül Piemont, majdnem ötmilliót kap Veneto, több mint négymillióval segítik Friuli Venezia Giuliát.

k\u00e9k v\u00edz, k\u00e9t oldal\u00e1n k\u0151\u00e9p\u00fcletek

Veneto tartományt és így Velencét is érinti az intézkedés

Fotó: Henrique Ferreira / Unsplash

Maria Stella Gelmini, a kormány és a tartományok közötti kapcsolatokért felelős miniszter bejelentése szerint a csomag részleteit a következő napokban hozzák nyilvánosságra. A tervek között szerepel egy vízügyi kormánybiztos kinevezése, valamint helyi vízkorlátozások bevezetése.

A Coldiretti termelői szövetség emlékeztetett, hogy az aszály sújtotta térség az ország éleskamrájának számít. Mintegy 270 ezer agrárvállalkozás működését nehezíti a több mint fél éve tartó csapadékhiány. A legnagyobb olasz folyó, a Pó vízszintje hetven év óta nem volt ennyire alacsony.