színes házak a vizen
Fotó: instagram.com/erasmuslifebudapest

5 izgalmas kirándulóhely Magyarországon, amit még a magyarok sem ismernek

Budapesti csarnok, vár a Balatontól nem messze, tengerszem az egyik borvidékünkön. Izgalmas helyek, amiknek a létezéséről szinte senki nem tud.


Hajlamosak vagyunk azt hinni, hogy a hazánkról, lakhelyünkről mindent tudunk, ismerjük az összes zugát, többek között az izgalmas kirándulóhelyeket is. Ez csak részben igaz, amint azt az alábbiakban látni fogjuk. A theculturetrip.com oldal gyűjtött össze 10 olyan látnivalót Magyarországról, amit állításuk szerint még mi magyarok sem ismerünk.

A listát elnézve az túlzás, hogy mind a 10 rejtett kincs lenne, hiszen aligha van olyan, aki például nem hallott még soha a Hortobágyról vagy az Esztergomi Bazilikáról. A felsorolt helyek fele azonban valóban olyan, amit valószínűleg csak a legtapasztaltabb túrázók ismernek. Reméljük, cikkünk elolvasása után sokan húznak majd túrabakancsot, hogy pótolják a „mulasztást”.

1. Bokodi úszófalu


A bokodi úszófalu, hivatalos nevén bokodi horgászstégek nevű csoda 15 km-re délnyugatra található Tatabányától. A kép önmagáért beszél: cölöpök erdeje, kék víztükör, színes házikók. Mivel a tó sosem fagy be, az év minden szakában nagy élet van ott, tehát bármikor érdemes szervezni oda egy kirándulást.

2. Hajmáskéri tüzérlaktanya


Hajmáskér útba ejthető akár a Balaton északi partjára tartva is, hiszen a település alig 10 km-re fekszik Veszprémtől. Az 1919-re elkészült épületegyüttes a kor legmodernebb kelet-európai laktanyájának számított. 56 épületében összesen 260 tiszt, 2000 tüzér, 1030 ló és 100 ágyú „állomásozott”. A második világháború után a szovjet hadsereg vette birtokba. Ma teljesen elhagyatott, állaga folyamatosan romlik, ha érdekel, jobb lesz sietned!

3. Cseszneki vár


Szintén a Bakonyban, de Veszprémtől északra szépséges középkori vár magasodik Csesznek község fölé. A vár tulajdonképpen Magyarország története kicsiben. Az erődítményt az 1241-42-es tatárjárás utáni nagy várépítési hullámban építették, tartozott többek között Károly Róbert király, a Garai család és Szapolyai István uradalmához. A 16. század végén rövid időre török kézre került, majd a háborús idők elmúltával az Esterházy grófok kényelmes kastéllyá alakították át. 2020-ban megkezdődött a felújítása.

4. Megyer-hegyi tengerszem


A Megyer-hegyi tengerszem és környéke az Aggteleki Nemzeti Park kezelésében álló egyedülálló volt malomkőbánya, nagy jelentőségű bányatörténeti és földtani emlék Sárospataktól nem messze (a városból turistaösvény is vezet). 1997-ben természetvédelmi területté nyilvánították, sajátos növényvilága és persze a látvány egyedülállóvá teszi, egyszer mindenkinek meg kell néznie. További vonzereje, hogy essze lehet kötni egy tokaji bortúrával is.

5. Rudas Ivócsarnok


Budapesten, az Erzsébet híd budai tövében elhelyezkedő Rudas Gyógyfürdőt talán senkinek nem kell bemutatni, azt viszont valószínűleg kevesebben tudják, hogy alig pár méterrel odébb otthonra is lehet vizet vételezni. A Juventus, Attila és Hungária források vizei más-más egészségügyi problémákra jelentenek megoldást, de szimplán csak hűsítésre is kiválóak, ha megszomjazol a városnézésben.