felülnézetből zöld és barna mezők naplementében
Fotó: instagram.com/discover_hungary

Kukorica-labirintus nyílt az Alföldön, augusztus 20-ig látogatható

Éjszaka is várják a vállalkozókedvű látogatókat a 4 és fél kilométer hosszú útvesztőbe.


Ismét várja a kalandkedvelőket a kiszombori határban a kukorica-útvesztő – olvasható a Délmagyarország oldalán. Mint írják, sokáig kétséges volt, hogy tizennegyedik alkalommal is létrejön-e az évről évre népszerű program, hiszen félő volt, hogy a rendkívüli aszály miatt teljesen kiszárad a növény. Végül azonban, ha a szokásosnál alacsonyabbra is nőttek a szárak, a labirintushoz alkalmasak lettek, így ismét várják a játékos kedvű vendégeket a Makótól alig pár kilométerre található nagyközségben.

Endrész Erzsébet, a kiszombori Kiss Mária Hortensia Honismereti Kör vezetője a Délmagyarországnak az előkészületekről elmondta: amint az előző 6 évben, úgy most is 4 ember vett részt a munkában. Az alaprajzot Bajnóczi János tervezte meg számítógéppel, majd

az összesen 4 és fél kilométeres útvonalat a 4 és fél hektáros kukoricaföldön Sinka Lajos alakította ki kézi erővel, kapálva,

segítséget pedig mérőszalaggal és egyéb eszközökkel Hévizi Gézáné és Endrész Erzsébet adott. A munka mintegy 200 órát vett igénybe. A helyes útvonal 2 és fél kilométeres. Aki ezt megtalálja, kényelmes sétával alig egy óra alatt a végére érhet.

Az első útvesztőt 2004-ben, Ferencszállás határában alakították ki, akkor még kukutyini kukorica-útvesztőnek hívták. Később azonban jobban megközelíthető helyre, Kiszombor mellé költözött a rendezvény, azóta is ott található minden évben. Az egyesület mindig igyekszik más-más ötlettel előrukkolni a labirintus mintáját illetően. Volt már az útvesztő boszorkány, bölény, csodaszarvas és turulmadár alakú is. Ez persze csak a légi fotókon vehető ki. Most Kiszombor fennállásának 775. évfordulóját köszöntik, és ennek apropóján a falu nevezetes műemlék épületei jelennek meg benne.

A kiszombori kukorica útvesztő idén július 16-án, vagyis ezen a héten szombaton nyit, és öt héten keresztül fogadja vendégeit, azaz augusztus 20-án zár be.

Hétköznapokon délután 4-től este 8-ig, hétvégén pedig éjfélig lesz látogatható.

A korábbi évekhez képest újdonság, hogy bár a megszokott kísérő szolgáltatásokat idén is biztosítják az érdeklődőknek, külön programokat egyetlen alkalom kivételével nem szerveznek. Ez utóbbi azonban egyelőre meglepetés.