Doha látképe
Fotó: Radoslaw Prekurat / unsplash

A világ legdrágább városában nem kell adót fizetni

Egy friss, a lakók körében végzett felmérés szerint Katar fővárosában a legmagasabbak az árak.Ha a világ legdrágább helyeire gondolunk, eszünkbe jut Norvégia, Izland, Genf, Szingapúr, azonban az idei Time Out Index szerint a legdrágábbak nem ezek, hanem Katar fővárosa: Doha.

Az idei felmérésben világszerte 20 000 ember válaszolt a városuk életével kapcsolatos kérdésekre, a múzeumoktól és az éjszakai élettől kezdve a barátságosságon át a biztonságig. Az egyik kérdés arra irányult, hogy drágának tartják-e a városukat, a katari főváros lakóinak pedig a 97 százaléka panaszkodott a város drágaságára.

Miért olyan drága Doha?

a Parl-Qatar mesters\u00e9ges sziget Doh\u00e1ban

Fotó: Deepak Siva / unsplash

Egyesek szerint azért, mert például az élelmiszereket importálni kell, így azok sokkal többe kerülnek. Másfelől viszont Dohában nincs személyi jövedelemadó, tehát a fizetésükből is sokkal többet tartanak meg.

A felmérés szerint Auckland lett a második legdrágább város, Stockholm végzett a harmadik helyen.

Természetesen az Index nem számszerű dolgokon alapul, mint a jövedelem, az adók, vagy az infláció, hanem a polgárai megítélésén − ami bizonyos szempontból érdekesebb is, mint a tipikus megélhetési költségekkel kapcsolatos tanulmányok végtelen adatai.

​És mely városok voltak a legolcsóbbak?

Nos, a világ legolcsóbb városa idén Berlin lett, majd Glasgow és Athén következett. Szóval ha idén pénztárcabarát módon szeretnél nyaralni, jobb, ha ezeket a helyeket választod − Dohát pedig tartogasd jobb időkre.