Egy tál étel.

4 különleges étterem, amihez foghatóban még tényleg nem jártál

Számos olyan étterem létezik a világon, amely nem csupán gasztronómiai, hanem kulturális élményekkel is gazdagítja a vendégeit. Az alábbi listában olyan éttermeket mutatunk be, amelyek nemcsak pazar ételeket, hanem páratlan élményeket is kínálnak.


1. Osteria Francescana, Modena, Olaszország


Massimo Bottura éttermében minden egyes étel egy történetet mesél el. Az étterem művészeti galériája kortárs műalkotásokkal van "díszítve", inspirációként szolgálnak a séf határokat feszegető kreációihoz. Azok számára, akik hosszabban szeretnének elmerülni Bottura világában, a séf 2019-ben megnyitotta a Casa Maria Luigia-t, egy elegáns, 12 szobás butikhotelt Modena belvárosától nem messze.

Vespertine, Los Angeles

A világ legforradalmibb éttermeként emlegetett Vespertine az építészet, a zene és az ételek zseniális kombinációja. Jordan Kahn séf egy nem mindennapi utazáson vezeti végig a vendégeit, akiket az avantgárd konyhaművészet segítségével egészen a jövőbe repít. Merész ízkombinációkra, vibráló színárnyalatokra, fantasztikus prezentációra és szoborszerű étkészletre számíthatsz, mindezt olyan zenére tálalva, ami a csodagyerekként aposztrofált séf előremutató konyhaművészeti megközelítését hangsúlyozza.

Hiakai, Wellington, Új-Zéland

Az új-zélandi māori konyha viszonylagos ismeretlensége miatt Monique Fiso séf egy pop-up vacsorasorozatot rendezett, amely az őslakos alapanyagokat és a hagyományos māori főzési technikákat emeli ki. Fiso a sikeres sorozatot követően megnyitotta első rendes éttermét, a Hiakait. A séf elkötelezett a szigetország őshonos ízeinek felfedezése és bemutatása mellett, emellett szoros kapcsolatot alakított ki a forgalmazókkal, hogy beszerezze a nehezen fellelhető alapanyagokat.

Azurmendi, Larrabetzu, Spanyolország

A Baszkföldön, Bilbaótól nem messze található Azurmendi étterem a fenntarthatóság mintapéldája. Az étterem épülete 2010-ben épült, újrahasznosított anyagok keverékéből, valamint az akkori legmodernebb, megújuló energiát hasznosító technológiák, például napelemek és geotermikus energiát használó klímaberendezések felhasználásával. A helyszín emellett újrahasznosítja az esővizet, az üvegházban saját maguk termesztik a zöldségek egy részét, és minden szerves hulladékot komposztálnak. A vendégek az étkezés során bepillantást nyerhetnek ezekbe a környezetbarát gyakorlatokba. Az alapanyagok többsége helyi, az ételek szezonálisan változnak, Atxa kreációi pedig szemet gyönyörködtetőek.