new york palace kávézó

Két legjobb kávézó itt van az orrod előtt!

Fotó: Kit Leong / Shutterstock

Két magyar kávézót is beválasztott a világ legjobbjai közé a rangos honlap

Szeretnéd tudni, hogy melyek a világ legjobb klasszikus kávézói? Kíváncsi vagy, hova járt Napóleon és Victor Hugo? Akkor jó helyen jársz, megszületett ugyanis egy lista, amin csak a legnívósabb kávéházak szerepelnek, köztük két magyarral.


Nemrég készült el a Planet of Hotels globális turisztikai cég 2021-es legfrissebb listája a világ legszebb kávézóiról, amik között idén két magyar is helyet kapott. A lista a Planet of Hotels több százezres látogatottságú honlapjára került ki, ami azt jelenti, hogy akár meg is növekedhet a beválogatott helyek forgalma a jövőben.

Ez is érdekelhet: Magyar nyerte az Európa legjobb kastélyhotele címet

​Gran Caffe Quadri, Velence


A Gran Caffe Quadri 1638-ban nyitotta meg kapuit.

A kávézóban a megszokott kávék mellett még Malvasia bort is árultak, amiről akkoriban azt tartották, hogy élénkíti a testet és felébreszti az elmét. A kávézó 2018-ban egy nagyobb átalakításon esett át, de megtartotta régi atmoszféráját. A felújítást a híres francia designer, Philippe Starck végezte.

​Cafe Chris, Amszterdam


Amszterdam legrégebbi kávézóját 1624-ben alapították.

Sötét belső tere miatt Brown Cafénak is szokták hívni. Réges-régen az amszterdami munkások jártak ide, akik éppen a híres westerkerki református templom harangtornyát építették. A kávézóban még mindig ugyanazok a régi padlódeszkák, ablakok és sötét fa panelek állnak, mint régen.

​New York Kávéház, Budapest


A New York Kávéház kétségkívül a világ egyik legpompásabb kávézója. A kávéház az ötcsillagos New York Palace hotelben kapott helyett (az épületet 1894-ben eredetileg egy amerikai biztosító cég számára építették). Megnyitása után szinte azonnal a szellemi elit találkozóhelyévé vált. Belső tere lenyűgöző látványt nyújt minden vendégnek.

Festmények, márványoszlopok és kristálycsillárok díszítik ezt a csodás kávézót.

​Café Procope, Párizs


Az első párizsi irodalmi kávézó volt a Café Procope.

1686-ban egy szicíliai ember, Francesco Procopio dei Coltelli nyitotta meg a helyet. A kávéházat sok éven keresztül a Procopio család üzemeltette. Az ő hagyományaikat követve a mai napig kaphatók olyan édességek, mint a sorbet és granita (zúzott jég). Tudtad, hogy ezek voltak a fagylalt előfutárai?

A Café Procope híres látogatói közé tartozott Napóleon, Honoré de Balzac, Paul Verlaine, Victor Hugo és Voltaire.

​Café Gerbeaud, Budapest


A Café Gerbeaud vagy Gerbeaud Kávéház, Európa leghíresebb kávézói közé tartozik. Története 1858-ban kezdődött, alapítója Kugler Henrik volt az első, aki kis kartondobozokban elvitelre is kínálta a jellegzetes Kugler torta szeleteket. 1882-ben Párizsban tett látogatása során Kugler találkozott Emil Gerbeaud-val, akivel partnerek lettek. Később a francia vállalkozó-cukrász teljesen átvette a kávézót.

A Gerbeaud Kávéház a korabeli polgárok és a városba látogatók kedvenc helyévé vált, mert árai mindenki számára megfizethetők voltak.

A Gerbeaud egyébként már korábban, 2017-ben is felkerült a világ leggyönyörűbb kávézóinak nívós listájára, akkor a nagy múltú brit The Telegraph szerkesztői választották be a kedvenceik közé.