piros-fehér-zöld zászló

Szenzáció! Egy magyart választottak meg a világ 7. legszebb városának

A magyar város többek között Párizst és Firenzét is megelőzte.Bár a szépségnél kevés szubjektívebb kategória létezik, az emberiség létezése során mindig megpróbálja számszerűsíteni. Az egyik leggyakoribb módja ennek, hogy a vizsgált dolgot az aranymetszés szabályai szerint elemzik: azt nézik, az adott tárgyban (arcban stb.) fellelhető-e az aranymetszés aránya (ami 1,618 az egyhez). Ez az arány ugyanis a megfigyelések szerint az emberi szem számára a legkellemesebb.

Szándékosan írtunk tárgyat és emberi arcot, hiszen legtöbbször ezekkel kapcsolatban szokott felmerülni az aranymetszés keresésének szándéka. Az Online Mortgage Advisor elemzői most viszont városok esetében tették fel ezt a kérdést. A vizsgálat során – melynek eredményéről a mentalfloss.com is beszámolt – a Google Street View segítségével a világ városainak több száz utcáját és ikonikus épületét nézték át. A kiválasztott épületeknél kiszámolták az összes építmény arányát, hogy az mennyire közelít az aranymetszéshez.

Végezetül elkészítették a 25-ös listát. Talán nem véletlen, de három olasz város is bekerült a legjobbak közé, Velence ráadásul a végső győzelmet is megszerezte. Jó hír, hogy úgy tűnik, Budapest is bővelkedik a szemnek kellemes épületekben, a magyar főváros a 7. helyet szerezte meg éppen Bécset megelőzve.

A top 25 lista

 1. Velence, Olaszország
 2. Róma, Olaszország
 3. Barcelona, Spanyolország
 4. Prága, Csehország
 5. New York, Egyesült Államok
 6. Athén, Görögország
 7. Budapest, Magyarország
 8. Bécs, Ausztria
 9. Bordeaux, Franciaország
 10. Milánó, Olaszország
 11. Stockholm, Svédország
 12. Párizs, Franciaország
 13. Firenze, Olaszország
 14. Tel Aviv, Izrael
 15. Koppenhága, Dánia
 16. Marrákes, Marokkó
 17. Chicago, Egyesült Államok
 18. Amszterdam, Hollandia
 19. Berlin, Németország
 20. Isztambul, Törökország
 21. Szentpétervár, Oroszország
 22. Strasbourg, Franciaország
 23. Dubaj, Egyesült Arab Emírségek
 24. Miami, Egyesült Államok
 25. Peking, Kína