sárga pulóveres nő fotót készít
Fotó: Marco Xu / Unsplash

Alig 20 méteres, hivatalosan még át se adták, de már a csodájára járnak a magyarok

Egy 120 éves projektet támasztottak fel Magyarország egyik legnépszerűbb kirándulóhelyén.A Boon.hu számolt be róla, hogy egyre több olvasójuk fotózza le és küldi el nekik, vagy teszi fel a saját közösségi oldalára a Lillafüred közelében épült Zsófia-kilátóról készült képeket.

Az eredetileg 1900-ban épült, közel 20 méter magas Zsófia-kilátó hű rekonstrukcióját 2021. októberében kezdték felhúzni, bár gyakorlatilag már minden helyére került, a hivatalos átadás még néhány hetet várat magára az illetékesek elmondása szerint.

A Dolka-tetőn magasodó, impozáns kupolája miatt a kilátók királynőjének is nevezett építményhez egy közel másfél kilométeres új tanösvény is tartozik a szerpentínúton, ezen tudnak majd a kirándulók feljutni. Az illetékesek azt javasolják, aki kocsival érkezik, az Felsőhámorban vagy Lillafüreden parkoljon. Maga a tanösvény Felsőhámorból indul, a templom mellől.

„Az első vidéki kilátótorony kalandos története több mint 120 évre tekint vissza. A lillafüredi kilátó ötlete az 1890-es évek végén merült fel, a létesítmény megépítésének 1262 koronás költségét a Borsodi Bükk Egylet finanszírozta. (…) A kilátó nevét a Borsodi Bükk Egylet alapítója, báró Vay Béla Borsod vármegyei főispán felesége, gróf Teleki Zsófia tiszteletére és emlékére kapta” – olvasható még a boon.hu cikkében.