cica egy táskában

Pár fontos szabály, ha cicával utazol nyaralni!

Lassan itt a szezon, érdemes előre gondolkodni a nyaralással kapcsolatban. Ha cicád van otthon, van pár dolog, amit nem árt feltérképezni, mielőtt útnak indulsz vele.


Judy Karina 28 éves, főként macskák kezelésével foglalkozó állatorvosi gyakorlata alapján megosztott pár tippet a Travel Waits oldalán, hogy a lehető legjobb élményt nyújtsd a macskádnak, ha nyaralni viszed. Mutatunk párat!

Egyedül és egy cicával: 8 varázslatos város ahová egyedül kell elutaznod!

Jó hordozó =  boldog cica

Fotó: Unsplash/Zoë Gayah Jonke

A macskádnak biztonságos és kényelmes hordozóra lesz szüksége, ha utazásra kerül sor. Ha repülővel vagy vonattal utazol, nézz utána, az adott légi- vagy vasúttársaság milyen követelményeket támaszt az állatokkal szemben.

A legjobb, ha a cicát az utastérbe viszed magaddal, így a hordozónak el kell férnie az előtted lévő ülés alatt. A puha oldalú hordozók a legjobbak erre a célra.

Ha kocsival mész, akkor viszont a hordozónak kemény oldallal és tetővel kell rendelkeznie, hogy megvédje a cicát a sérülésektől. A hordozónak elég nagynak kell lennie ahhoz, hogy a macskád mozoghasson, de ne legyen olyan nagy, hogy hirtelen megálláskor felboruljon benne. A levehető tetejű vagy nagy nyílású hordozók lehetővé teszik, hogy a cicádat könnyen be- és kirakhasd.

Ha nincs még ilyened, akkor néhány héttel korábban szerezz be egy hordozót, hogy a macskád meg tudjon ismerkedni vele. Tehetsz akár valamilyen falatot vagy macskamentát a törölközőre, hogy odaszoktasd, de hagyd, hogy felfedezze ő maga, és ne erőltesd bele!

Egészségesen az út is jobb 

Miután megvan az utazási terv, egyeztess időpontot állatorvosoddal. Egy alapos vizsgálat segít megtalálni és kezelni az állat esetleges egészségügyi problémáit. A macskák jól el tudják rejteni a problémákat, ezért tájékoztasd az állatorvost minden észlelt változásról, legyen az bármilyen apróság is.

Érdemes előtte oltani a cicát. Az esetleges gyógyszerekből is legyen az útra. Beszélj az állatorvossal a nyugtatókról és hányinger elleni gyógyszerekről, hátha szükség lehet rájuk – ez nagyban javítja a macska útját.

Arra az esetre, ha a macska elveszne, érdemes ellenőrizni (vagy beültetni) a mikrochipet,

Milyen az új helyszín? 

Érdemes egy állatorvosi klinikát és sürgősségi klinikát is keresni az úti cél közelében, amiet felhívhatsz, ha bármilyen probléma adódik. Ha kedvencednek szüksége van valamilyen speciális eledelre vagy jutalomfalatra, tudd meg, hol lehet majd ilyet vásárolni.

Győződj meg róla, hogy a cicádat szívesen látják az új szálláson. Nem érdemes sem becsempészni, sem abból kiindulni, hogy a háziállatok engedélyezettek. Ha ez kiderül, kirakhatnak a szobából, esetleg súlyos büntetést kell fizetned. Ha egy utazási csoporthoz csatlakozol, ellenőrizd, hogy macskák is csatlakozhatnak-e. Sokan allergiásak, esetleg ellenszenvvel viseltetnek az állatok iránt.

„Kiegészítők"

Gyűjts össze minden szükséges kelléket. Az útra és a szállásra is érdemes alaposan megtervezni a cica összes napi szükségletét. Számold ki azt is, hogy mennyi macskaeledelre lesz szükség, de ráhagyással csomagolj belőle. Figyelj az alomra, gondoskodj arról, hogy az utazás ideje alatt elegendő gyógyszer és táplálékkiegészítő legyen nálad, és szükség esetén legyen mód arra, hogy hidegben tárold őket.

Az állatorvostól sem árt egy másolatot elkérni az orvosi és oltási dokumentációról.