egy férfi és egy nő bicikliznek
Fotó: 4 PM production / Shutterstock

Ötletek kirándulásra: 6 magyar város, ami ősszel a legszebb

Az őszi hónapok kiválóan alkalmasak arra, hogy elmélyedjünk Magyarország szépségeiben. Ha éppen most szervezed a következő kirándulást, akkor az alábbi városokat mindenképpen vedd számításba.


Te hogyan szoktad kezdeni az őszt? Neked az már a munkáról szól, mert nyárra időzítetted a vakációt, netán visszamész a főiskolára, vagy bezárkózol az otthonodba és szomorkodsz, mert vége a nyárnak? Ha időd és kedved mégis engedi, inkább kirándulj, az ősz tökéletes időszak egy kisebb kirándulás megszervezéséhez. Főleg akkor, ha az ország határain belül maradnál. Az alábbi listán olyan városok szereplenek, amik nemcsak szépek, de még rengeteg kikapcsolódási lehetőséggel is rendelkeznek.

Olvasd el ezt is! Ha csak egy hétvégéd van Tokajban, azt így töltsd el

1. Esztergom 


Ha kellemes őszi sétára vágysz, akkor irány Esztergom történelmi városa.

A kirándulást kezdd a város fölött magasodó Vaskapu-hegyről, ahonnan a Dunakanyar jelentős része, a Garam-torkolat, a Gerecse és a Börzsöny vonulatai is gyönyörűen kirajzolódnak. A csodálatos őszi panoráma után jöhet a város szíve. Itt található többek között Európa egyik legnagyobb egyházi épülete, az Esztergomi bazilika, benne pedig az egyetlen épen maradt magyarországi reneszánsz kori épületrész, a Bakócz-kápolna. Az ország leggazdagabb egyházi gyűjteményének otthont adó Keresztény Múzeum is itt található. A fárasztó túra után megannyi étterem és cukrászda vár téged Esztergomban.

2. Győr


A győri bazilika, a festői barokk erkélyek, Loyolai Szent Ignác bencés temploma, hangulatos belvárosi utcák és a Városháza.

Többek között ezek a látványosságok várnak rád a folyók városában. A sok építészeti, egyházi emlék megtekintése mellett részt vehetsz egy kellemes városnézésen, esti hajókázáson vagy egy borkóstolón is. Akármelyiket is választod, egy biztos, kulturális értékek egész sokasága tárul majd eléd Győrben. Természetesen a Kialföld gasztronómiáját se hagyd ki, kóstold meg a zsemlefánkot, a stercet, a kattancsot és az aranygombócót ezüstlével.

3. Eger


Ezeréves történelem, barokk épületek, ízletes borok és színes programok várnak Egerben, Magyarország legendákkal teli városában. Eger egy valódi ékszerdoboz, szó szerint telis-tele van értékes kincsekkel! Az Egri Vár például Magyarország egyik legnépszerűbb múzeuma és a város szimbóluma, amit ha még nem láttál, akkor mindenképpen érdemes felkeresned. Ezenfelül további izgalmas kiállítások, templomok és török építészeti emlékek találhatók a városban. Ha megéhezel, akkor keress egy éttermet, ahol egy pohár finom bikavér társaságában elfogyaszthatsz egy finom ebédet.

4. Tihany


A Balaton nem csak nyáron menő, úgyhogy szervezd az egyik őszi kirándulást Tihanyba. Az Apátság és festői környéke ilyenkor inkább csendes, ám annál hangulatosabb időszakát éli. Ha úgy döntesz, hogy ideutazol, akkor érdemes észben tartani, hogy Tihanyra bizony kevés egy délután. A csodás őszi partszakasz, a hangulatos település és a helyi túraútvonalak miatt egy egész hétvégét kell szánnod a félszigetre.

5. Sopron


Sopron a hűség és szabadság városa, az ország egyik legromantikusabb helye.

Kanyargós, macskaköves utcáival, mesélő kapualjaival és színes házaival valóban tökéletes egy őszi andalgós sétához. Ráadásul ezer arcát mutatja a kultúra terén is! A leghűségesebb város és a Fertő-táj ezernyi lehetőséget kínál a természet felfedezésére és az aktív kikapcsolódásra. A városban megannyi tematikus sétára, élménytúrára és ingyenes idegenvezetésre van lehetőség. Természetesen a helyi finomságokat, mindenek előtt az Esterházy tortát és a Széchenyi család kedvenc finomságait is érdemes kipróbálnod.

6. Tiszacsege


Ha egy igazán magyaros kiruccanásra vágysz, látogasd meg a Tiszafüredtől 30 kilométerre fekvő Tiszacsegét, ami a Hortobágyi Nemzeti Park északnyugati kapujában található. A községet egy nosztalgikus hangulatú motoros komp köti össze a folyó túlpartján található Ároktővel. Ha szereted a vízi sportokat vagy a horgászatot, biztosan tetszeni fog Tiszacsege, ugyanis több csónakkikötő és horgászhely nyújt kikapcsolódást a pihenni vágyóknak.

Ősszel strandra? Igen! A Tiszacsegei termálstrand ősszel is nyitva tart, érdemes ellátogatni a retro hangulatú fürdőbe. A fáradt, korgó gyomrú utazókat pedig tárt karokkal várjak a helyi halászcsárdában.