barna kőépület nappali fénynél

Ha nem szereted a plázákat, tudunk számodra egy szuper úti célt!

1573-ban hoztak egy rendeletet, ami a mai napig egészen egyedülállóvá teszi az országot.


Az első sorban az ausztrál turistáknak szóló traveller.com.au a minap egy érdekes szempontot villantott fel Mexikóval kapcsolatban. Az írás állítja, a közép-amerikai országot, vagyis annak kultúráját leginkább a nagy terein keresztül ismerheti meg az utazó.

A terek, legyen az piactér vagy egy park, Mexikóban igazán multifunkcionálisak – magyarázza az ausztrál portál –, fesztiváloknak, játszótereknek ad otthont, a helyiek odajárnak közösségi életet élni, és persze tüntetni is. Különösen pénteken és szombaton érdemes kimenni az adott település főterére, leülni egy padra és csak figyelni: az emberek szépen kiöltöznek, a gyerekek fociznak, a cipőpucolóktól kezdve a büfésekig mindenféle árusok kínálják szolgáltatásaikat és portékáikat.

Friss házasok a terekre rohannak a templomból a lakodalmukra, de a kávézók és éttermek nélkülük is tele vannak. A tér a mai napig közösségi tér tudott maradni, a bevásárlóközpontok, sétálóutcák nem tudták ezt a funkciót átvenni

Az akkor még a spanyol király fennhatósága alatt álló országban 1573-ban hoztak egy rendeletet, melynek értelmében minden városnak egy olyan tér köré kellett szerveződnie, ahol a legnagyobb templom és a hivatalok álltak. Ennek megfelelően tényleg minden városban létezik egy főtér. A terek tere természetesen a fővárosban, Mexikóvárosban található Plaza de la Constitución, amit barokk paloták és egy hatalmas azték templom romjai vesznek körbe.

Bármilyen változatosak is legyenek a terek, egy dolog biztosan nem hiányozhat róluk, ez pedig a zene. Vándorénekesek, kamarazenekarok, vadnyugati öltözékbe bújt country zenészek – valamit biztosan fogsz találni mindegyiken, ha egyszer döntesz, meglátogatod Mexikót.

.