múzeum belseje, képek a falon, emberek ülnek padon

Tudtad? Budapesttől pár órányira található a világ legkisebb múzeuma

Felejtsd el egy hatalmas galériákban és múzeumokban való mászkálást, mert a világ egyik legkisebb múzeuma itt van a szomszédodban.



A minap a timeout oldalán egy nagyon érdekes cikkre bukkantunk, ami a világ legkisebb múzeumait gyűjtötte össze. Nagy meglepetésünkre a listán egy Magyarországhoz nagyon közel található múzeum is szerepelt.

Ez is érdekelhet: Íme az 500 évre betiltott dél-koreai édességet, amiért most a fél világ

1. Mmuseumm, New York


A Mmuseumm "modern természettudományi múzeumként" hirdeti magát, tehát is számíts hatalmas dinoszaurusz csontvázakra. A különös múzeumba egy liftaknán keresztül lehet bejutni, ahol aztán mindenféle érdekes tárgyat, többek között Doritos chipsre írt utolsó üzeneteket nézhetsz meg.

2. The Warley Museum, Egyesült Királyság


Warley egy kis falu Nyugat-Yorkshire-ben az Egyesült Királyságban. A csendes kis település nem éppen egy turistaparadicsom, bár az ottani "múzeum" sokat tesz az ügyért. A hagyományos piros telefonfülkében elhelyezett kiállítást a falu lakói hozták létre, a "tárlat" Warley érdekes történetének pillanatait mutatja be.

A legjobb az egészben, hogy a múzeum közvetlenül "The Maypole Inn" nevű kocsma mellett kapott helyet, így mindent megtalálsz egy helyen, ami egy igazi brit kikapcsolódáshoz kell.

3. William Burke Museum, Edinburgh


A The Cadies & Witchery Tours nevű üzlet pultján egy aprócska „múzeumot” találsz egyetlen kiállítási tárggyal.

A kis névjegykártya alakú bizarr tárgyat egy hírhedt skót gyilkos bőréből készítették...Igen, jól olvastad, a bőréből. A félelmetes viktoriánus kori bűnöző, William Burke azért gyilkolt, hogy eladhassa áldozatai holttestét egy egyetemi tanárnak, aki "anatómiai tárgyú kutatásaihoz" használta fel azokat. Burke végül elnyerte méltó büntetését, kivégezték.

4. The Faraday Effect, London


Michael Faraday (1791-1867) angol fizikus neve ismerős lehet az iskolából, ő fedezte fel az elektromágnesességet, aminek köszönhetően a világ később áramhoz jutott.

A Faraday Effect fantázianévre hallgató múzeum tulajdonképpen egy londoni dokkparton ácsorgó szerény fészer, ahol Faraday több mint 30 évig dolgozott. A falakat műszaki rajzok, régi iratok és horgászfelszerelések borítják.

5. Ethno Museum, Džepčište, Észak-Macedónia

\u00f3ra falon, apr\u00f3 t\u00e1rgyak polcokon

Fotó: commons.wikimedia.org


Listánk utolsó "múzeuma" csupán 8 órányi autóútra fekszik Magyarországtól. A különleges macedón néprajzi múzeumban egyszerre csak egy látogató tartózkodhat. Az épületbe belépve rengeteg tizenkilencedik és huszadik századi tárgy sorakozik a látogató szeme előtt.

Több mint ötezer éves kerámia maradványok is helyet kaptak az aprócska helyiségben.