repülő naplementében az égben
Fotó: Nils Nedel / unsplash

​A következő úti cél Németország lenne? Ezt a 6 kérdést tedd fel magadnak, mielőtt elindulsz!

Az Oktoberfest, a karácsonyi vásárok és az alpesi síutak miatt Németország egész évben népszerű úti cél − de nyáron ragyog csak igazán.


A koronavírus, az európai reptéri káosz és a kontinensen uralkodó szélsőséges időjárási viszonyok azonban mind olyan tényezők, amelyek hatással lehetnek az idei nyáron utazókra, számol be róla a Lonely Planet. Ha mégis azt tervezed, hogy hamarosan Németország felé veszed az irányt, az alábbi 6 kérdés érdemes feltenned magadnak elindulás előtt!

​1. Csomagoltál FFP2 maszkokat?

f\u00e9rfi FFP2-es maszkban

Fotó: Synatix / unsplash

A Németországba tartó és onnan induló járatokon a beszálláskor, a repülőgép fedélzetén és a kiszálláskor az orvosi maszk (FFP2, KN95 és N95) viselése kötelező.

Csomagolj be több maszkot, mert az FFP2 maszkokra a megérkezés után is szükséged lesz: az utasok az ország egész területén kötelesek maszkot viselni a tömegközlekedési eszközökön. Szerezz be néhányat előre, de a gyógyszertárakban és boltokban is könnyen vehetsz majd még.

​2. Van 9 eurós tömegközlekedési bérleted?

Amikor Németország bejelentette, hogy nyáron új, 9 eurós havi bérletet vezet be, egyaránt megörvendeztette a helyieket és az országba tartókat.

A havi bérlet korlátlan utazást tesz lehetővé az összes buszon, U-Bahnon, S-Bahnon, villamoson, helyi és regionális vonaton, a távolsági vonatokra azonban nem érvényes. A bérletajánlat csak 2022. augusztus 31-ig tart, így érdemes addig kihasználni.

​4. Beterveztél strandolást?

strandol\u00f3k az Eibsee-ben N\u00e9metorsz\u00e1gban

Fotó: Alana Harris / unsplash

Lehet, hogy nem a strandolás az első dolog, ami egy németországi kirándulásról eszedbe jut, de az ország csodás tavaknak, városi strandoknak és tengerpartoknak ad otthont, mind a Balti-, mind az Északi-tengeren, ahol csatlakozhatsz a helyi fürdőzőkhöz.

​3. Felkészültél a forró időjárásra?

A szélsőséges hőség nagy része eddig Portugáliát, Spanyolországot és az Egyesült Királyságot érintette, de Németországban is elérte a 38 C fokot.

Az augusztus további forró napokat hozhat, így készülj ennek megfelelő kényelmes viselettel, és csomagolj egy újratölthető vizes palackot.

​5. Lufthansával utazol?

Lufthansa g\u00e9p a frankfurti rept\u00e9ren

Fotó: Alan Angelats / unsplash

Európa szenved a repülőtéri káosztól; az utasok hosszú sorokkal, elveszett csomagokkal és törölt járatokkal néznek szembe. A német Lufthansa légitársaság idén nyáron több ezer járatot törölt személyzeti problémák és a földi személyzet sztrájkja miatt. Bár igyekeznek átfoglalni a jegyeket másik járatra, a legjobb, ha mindig ellenőrzöd a járat státuszát, mielőtt felszállsz.

A Lufthansa azt is tanácsolja, hogy használjuk online szolgáltatásait, a digitális check-int, és az ingyenes koronavírus okmányellenőrzési szolgáltatást.

​6. Milyen színű a poggyászod?

Ha idén nyáron a frankfurti repülőtéren jársz, ne vigyél fekete táskát. Az elveszett poggyászok késéseit ugyanis a túl sok hasonló kinézetű táskának tulajdonították a németek, melyek azonosítása és tulajdonosukhoz való visszajuttatása hosszabb időt vesz igénybe.

A színes táskák, matricák, címkék és egyéb személyre szabott feliratok megkönnyítik a táskák azonosítását. Másik opció, hogy megpróbálsz csak kézipoggyászt magaddal vinni.