napszemüveges, szalmakalapos nő áll egy templom előtt

A Balaton és Budapest mellett egy hegy volt a magyarok legkedveltebb úti célja júniusban

A Nemzeti Turisztikai Adatszolgáltató Központ (NTAK) adatai alapján kiemelkedő eredménnyel zárt a nyár első hónapja.

Európában egyedülálló módon az Nemzeti Turisztikai Adatszolgáltató Központban (NTAK) minden hazai szálláshely forgalma naprakészen látható. A rendelkezésre álló adatok alapján júniusban 4 millió vendégéjszakát rögzítettek a hazai szállásadók, ami 50%-kal magasabb, mint a tavalyi érték. A belföldiek 15%-kal, a külföldiek 3-szor több vendégéjszakát töltöttek el, mint tavaly. A belföldi vendégéjszakák száma 15%-kal magasabb a 2019-es eredménynél.

A nyár első hónapjában a vendégéjszakák 23%-a köthető Budapesthez, változatlanul

a Balaton térség szálláshelyei a legnépszerűbbek (28%), ezt követi Mátra-Bükk (7%), Debrecen és térsége (6%), Budapest környéke (5%) és Bük-Sárvár (4%).

Szálláshelytípus szerint a szállodák (42%) mellett a magán- és egyéb szálláshelyek (37%) voltak a legkeresettebbek. A vendégek 7%-a kempingben, 6%-a panzióban, 5%-a közösségi szálláshelyen, 2%-a pedig üdülőházban szállt meg.

z\u00f6ld n\u00f6v\u00e9ny, k\u00e9k v\u00edz, h\u00e1tt\u00e9rben hegy

Fotó: Dope Masters / Unsplash


Az idei év első 6 hónapjában 15,5 millió vendégéjszakát regisztráltak a hazai szálláshelyek, ami 2,5-szer több mint a tavalyi év első félévében mért eredmény. Kétszer annyi belföldi és közel ötször annyi külföldi vendégéjszaka volt, mint a tavalyi év első felében. Így összességében csak 9%-kal marad el az első félév teljesítménye a rekordévnek számító 2019 első félévének eredményétől. Külföldről a legtöbben Németországból, Csehországból, Romániából, Ausztriából, az Egyesült Királyságból, Szlovákiából és Lengyelországból érkeztek.

Júliusra már 3,2 millió, augusztusra pedig 2,3 millió vendégéjszaka foglalás érkezett be, amelyek száma napról napra dinamikusan emelkedik.