egy fehér oroszlánok
Fotó: Steven Swinnen / EyeEm

Szenzáció! Egy alig 25 éve működő magyar állatkert lett Európa legjobbja!

Már harmadszorra nyert ráadásul a magyar állatkert a saját kategóriájában.Európa legjobb állatkertjének választották a 250 és 500 ezer látogatószám közötti kategóriában a Nyíregyházi Állatparkot. Az elismeréssel járó díjat kedden adták át a sóstógyógyfürdői látványosságban - írja az MTI.

Olvasd el ezt is! TOP 5 felejthetetlen nyári kirándulóhely az Alföldön


Anthony Sheridan angol független szakértő a díjátadón elmondta, összesen 29 ország 126 állatkertjét vizsgálta meg mintegy negyven szempont alapján.

A félmillió látogatószám alatti kategóriában negyvenöt állatkert közül a Nyíregyházi Állatpark szerezte meg az első helyet, megismételve 2015-ben és 2018-ban elért sikerét.


A felmérés a 2020 előtti állapotokat tükrözi, ugyanis az elmúlt két évben a koronavírus-járvány jelentősen megnehezítette az állatkertek működését, így ennek megfelelően értékelték a teljesítményüket. Sheridan kiemelte, az elmúlt években a park folyamatosan fejlődik és a leggyorsabban fejlődő állatkertté vált a városi tulajdonban lévő állatkertek között egész Európában.

Fotó: Lapos Bence / Shutterstock


Az értékelési rendszerben az állatkerteket a látogatószám mellett többek között a fajmegőrzés, az állatkerti oktatás minősége, valamint a rentabilitás és a szervezeti működés alapján vizsgálták.

A vizsgált kritériumok közé tartozik még a fajok köre, az állattartás, a fajvédelem, a látogatók tapasztalatai, a marketing, a befektetések vagy az alkalmazottak száma is.
egy strucc

Fotó: Daz studio szeszi / Shutterstock


Figyelemre méltó tény, hogy a Nyíregyházi Állatpark több állattal rendelkezik és több állatot mutat be, mint például a londoni, a stuttgarti vagy a zürichi állatkertek.

Az éves látogatók számától függően három csoportba sorolták az állatkerteket. Az évente több mint egymillió látogatót fogadó állatkertek - A kategória - győztese a zürichi állatkert lett, a B, azaz a több mint 500 ezer látogató feletti kategóriában a rostocki állatkert lett a legjobb, a C kategóriában pedig a Nyíregyházi Állatparkot a dániai Aalborg Zoo követi a listán.

zsir\u00e1f szobrok, ny\u00edregyh\u00e1zi \u00e1llatkert bej\u00e1rata

Fotó: commons.wikimedia.org


A hivatalos díjátadón Gajdos László, az állatkert igazgatója, a Magyar Állatkertek Szövetségének elnöke bejelentette, hogy Papp Endrét, a park igazgatóhelyettesét választották meg az Európai Állatkertek és Akváriumok Szövetségének (EAZA) elnökévé.

Az idén huszonöt éves Nyíregyházi Állatparkban "nagyon erős" az állatkerti gyűjtemény, a park szakemberének elnökké választása pedig az itt folyó szakmai munkát is minősíti.

- fűzte hozzá. Az állatállomány folyamatosan bővül, a most született kis hangyász mellett például indiai rinocérosz és afrikai elefánt születését egyaránt várják Nyíregyházán.