kiszáradt föld fekete fehér színű

Siess megnézni: az alacsony vízállás miatt előbukkant egy több ezer éves csoda a folyóból

Az extrém időjárás miatt nem mindennapi látvány várja a folyóhoz látogatókat.


Szeretnél római kori császárok nyomdokaiban járni? A news.italy-24 oldala szerint ez most lehetséges, ha Rómába utazol. Máris mutatjuk, hogy miért.

Olvasd el ezt is! Nem is olasz a pizza? Avagy tévhitek és igazságok a világ

tiber foly\u00f3, r\u00f3ma, h\u00edd

Fotó: Christopher Czermak / Unsplash


Az Umbria régióban található Trasimeno-tó (Olaszország egyik legnagyobb tava) és a Tevere folyó (Róma folyójaként ismert) vízének mennyisége az extrém meleg és száraz nyár miatt folyamatosan csökken.

Az említett vizek szintje csupán az elmúlt négy napban 3 illetve 6 centiméterrel csökkent.


Ahogy a képen is jól látszik, a Tevere folyó szintje jelenleg 1 méter, holott normális esetben a 6 métert szokta súrolni.
haj\u00f3 \u00e9s z\u00f6ld sz\u00edn\u00e1 foly\u00f3, h\u00edd

Fotó: Kent Rebman / Unsplash


Bár szomorú, hogy a folyók apadásnak indultak, mégis sokan nagy izgalommal figyelik a jelenséget.

A folyómeder kiszáradása miatt ugyanis a római Angyalvár (Hadrianus császár síremléke) magasságában most megfigyelhető a "Pons Neronianus", vagy más néven Néró hídja.

Egy ősi római hídról van szó, amit Caligula római császár uralkodása alatt építettek, viszont Néró császárról van elnevezve.

h\u00e1zak, foly\u00f3 \u00e9s h\u00edd

Fotó: Gabriella Clare Marino / Unsplash


Caligula római császár azért építette a hidat, hogy a Campo Marzio nevű területet és cirkuszát (jelenlegi Szent Péter-bazilika közelében volt) össze tudja kötni.
s\u00e1rga f\u00e9nyek, foly\u00f3 \u00e9s egy h\u00edd

Fotó: PhotoHound / Unsplash


Néró császár aztán újraterveztette a hidat úgy, hogy könnyebb legyen eljutni saját birtokaihoz és anyja, Julia Vipsania Agrippina villájához, aki egyébként a Római Birodalom egyik legnagyobb megbecsülésnek örvendő asszonya volt az i. sz. első század első felében.


Ha tehát Rómában nyaralsz, akkor mindenképpen látogass el a "vízes börtönből" kiszabaduló hídhoz, amin egykor maga Néró császár sétálgatott.