két gyerek játszik a őszi falevelek között
Fotó: Inara Prusakova / Shutterstock

Íme, Magyarország 6 leggyönyörűbb őszi kirándulóhelye

Ha idén ősszel Magyarországon tervezel kikapcsolódni, mindenképpen tedd fel a listádra az alábbi mesés úti célokat.Magyarországon az ősz általában figyelmen kívül hagyja, hogy a nyár véget ért. Emiatt a szeptember és október eleje meglepően kellemes, meleg, nyárias napokkal lep meg bennünket. Ez az évszak tehát igazán tökéletes egy nagy kiránduláshoz. De vajon hova érdemes elutaznod? Máris mutatjuk!

Ez is érdekelhet: Megválasztották Magyarország legjobb állatbarát szállodáját

1. Lillafüred


Ha egy kellemes őszi kirándulásról van szó, akkor kihagyhatatlan úti cél Lillafüred. A túrázás szerelmeseinek mindenképpen érdemes bejárniuk a helyi túraútvonalakat, de a függőkertet sem hagyhatják ki, ami az 1925 és 1929 között épült lillafüredi palotaszállóhoz vezet és útközben tökéletes kilátást nyújt Magyarország legmagasabb vízesésére is. De természetesen a kicsikről sem feledkeztünk meg, nekik ajánljuk a lillafüredi üdülőhelyről induló, 1920-ban épített kisvasútat, amivel egészen Miskolcig lehet elutazni. Sőt, a Lillafüredi Sport- és Kalandpark is megannyi kikapcsolódást ígér.

2. Koloska-völgy


Az őszi kirándulóhelyeket felsoroló listáról nem maradhat le a Balatonfüredhez tartozó romantikus Koloska-völgy sem.

Itt terül el a Koloska-völgyi Vadaspark, ahol többek között rengeteg őz és szarvas látható. Ezenfelül a területen több izgalmas és gyönyörű túraútvonal is található, amiken végigsétálva csobogó patakokat és tavakat találsz majd. Ha elfáradtál, a kirándulás végén megpihenhetsz majd a Koloska-csárdában (március közepétől novemberig minden nap nyitva tart). Ha ide utazol ősszel, akkor kétségkívül a Balaton-felvidék egyik legszebb kilátójában (Jókai-kilátó) és leghangulatosabb völgyében gyönyörködhetsz majd.

3. Szarvasi Arborétum 


Egy korábbi cikkben már mi is beszámoltunk a Holt-Kőrös (Kákafoki-holtág) partján található varázslatos tanösvényről és arborétumról. Ezek várnak rád, ha ellátogatsz a Szarvasi Arborétumba, ahol bónuszként megcsodálhatod Magyarország nevezetességeit miniatűr méretben. A "Mini Magyarország" fantázianévre keresztelt installációban többek között a Gyulai vár és a Szegedi Dóm kapott helyet.

Ezenfelül az arborétum tanösvényén a Körös-Maros vidék megannyi jellegzetes növényét és állatát is megfigyelheted.

4. Őrség


Hazánk egyik "legérintetlenebb" régiója az ország legnyugatibb csücskében található. Az Őrség látnivalóban, természeti kincsekben, valamint történelmi- és kulturális emlékekben egyaránt gazdag. A hatalmas erdőségekkel tarkított, lankás, dimbes-dombos tájon biztosan nyugalmat lelsz. A hangulatos kis patakok mentén égerligetek, hatalmas páfrányok és rengetegféle mohafaj, illetve különféle védett növény őshonos. Ezenfelül a helyi állatvilág is nagyon különleges. Itt él az alpesi gőte és a tüzesfejű királyka.

Ha szeretnéd ezeket a különleges élőlényeket is látni, akkor irány az Őrség.

5. Dobogókő


Páratlan panoráma, gigászi sziklák. Így lehetne pár szóval leírni a Dunakanyar szívében található, Budapesttől csupán 25 kilométerre fekvő Dobogókőt. A üdülőtelepülés nevét a Visegrádi-hegység legmagasabb csúcsáról, Dobogó-kőről (699 méter) kapta, aminek kilátóiból az ország egyik legszebb kilátásában gyönyörködhetsz. A város számtalan turistaút kiindulópontja, innen veheted az irányt a Rám-szakadék, a zegzugos Zsivány-sziklák és a bizarr alakú sziklák, a Vadálló-kövek felé. Ezenfelül Dobogókőn halad keresztül többek közt az Országos Kéktúra, a Mária út és a Magyar Zarándokút. Utóbbi a hazai szent helyeket összekötve, Esztergomból vezet Máriagyűdre, az ország gerincét képező, mintegy 420 kilométer hosszú szakaszon.

6. Szalajka-völgy


A mesebeli Szalajka-völgye a Bükk-hegység lábánál, a heves megyei Szilvásvárad határában, Budapesttől 160 kilométerre fekszik.

A völgyben található Szalajka-patakban már hosszú ideje vadon él a salmo trutta, ismertebb nevén a sebes pisztráng, ami sült és füstölt formában is helyi specialitásnak számít. Ha ide látogatsz, akkor olyan érdekes természeti képződményeket láthatsz majd, mint a Fátyol-vízesés, a Szalajka-forrás (a Szalajka-patak egyik fő forrása). A Szilvásváradi Erdei Vasút a Szalajka-völgy bejáratánál lévő Fatelep állomásról indul, útvonala hossza nagyjából 5 kilométer, a végállomás pedig a Gloriett-tisztás.