Biztos, hogy ez a 10 legszuperebb program most ősszel
road between green grass field near mountains under blue and brown sky at golden hour
Photo by Luca Micheli on Unsplash

Biztos, hogy ez a 10 legszuperebb program most ősszel

Csodás tájak, középkori épületek, változatos programok. Ezeket kínálja a vince.hu őszi listája.


A pandotrim.com gyűjtött össze 10 szuper boros programot, kirándulást a nagyvilágból.

Cochem, Rajna-vidék-Pfalz, Németország


Az alig 5000 lelkes Cochem település a Mosel völgyének egyik legszebb pontja. A város felett magasodik az 1072-ben emelt Cochem-vár, amit a franciák 1689 leromboltak, de később helyreállították. Ezen kívül is számos középkori építészeti emlék található a településen. A domboldalakat beterítő szőlőültetvények a Moseli borvidékhez tartoznak, Cochemből számos vezetett túra indul a tőkék közé, de a városban kóstolókat és kurzusokat is tartanak az érdeklődők turistáknak (is).

Cromwell, Otago, Új-Zéland


Cromwellt a 19. században, a helyi aranyláz idején alapították. Amikor az arany elfogyott, a termékeny területen gyümölcsöt, első sorban szőlőt kezdtek termeszteni. A természeti adottságokból következően a borkóstolás mellett a környék kiváló lehetőséget biztosít túrázásra, horgászásra, mászásra is.

Rippon Winery, Wanaka, Új-Zéland


A világ legtöbbet fényképezett ültetvényének büszke birtokosa. A kóstolóterem egész évben nyitva áll, sokszor maga Nick Mills borász, egyben az alapító család tagja tölti a borokat a pohárba.

Lavaux, Svájc


A Genfi-tó északi partjának tóra néző festői teraszai, rajta végtelen szőlőültetvények. Kevesen tudják, de szerzetesek itt már a 11. században is foglalkoztak szőlőműveléssel. A látnivalók közül (a pincészetek mellett természetesen) kiemelkedik a St. Saphorin nevű középkori falu, ahol szerencsére szintén akad lehetőség a helyi borok kóstolására.

Cape Town, Dél-Afrika


17. század óta folyik a környéken szőlőművelés és borkészítés, mára egész iparág épült rá. Borkóstolók, pince- és ültetvénytúrák egész sorából válogathatnak a turisták. Ráadásul, ha az ember egyszer eljutott Dél-Afrikába, helyben már nem kell olyan mélyen nyúlnia a zsebébe.

Yarra Valley, Ausztrália


Melbourne-től alig egy órányira pincék tucatjai várják a borbarátokat. Amit mindenképpen érdemes kipróbálni: shiraz, pinot noir, chardonnay és a buborékos tételek. Szálláslehetőség is van helyben.

Kréta, Görögország


Kréta nagyjából azóta lakott, mióta az első ember megjelent a földön. 4000 éve tudatos szőlőművelés folyik, a legrégebbről fennmaradt prés 3500 éves. Talán meglepő, de különösen rozéban erősek a krétai borászok.

Kalifornia, USA


Újvilág egyik legismertebb képviselője. Napa-völgy, Sonoma és Santa Barbara hetekre elegendő felfedeznivalót tartogat a borrajongók számára. Saját kocsival vagy szervezett túrák keretében egyaránt bejárható a környék.

Provence, Franciaország


Elég lenne annyit mondanunk, a világ egyik leghíresebb borvidékéről van szó. Gyönyörű tájak, remek időjárás és az idők során fogalommá vált provence-i rozék. A megannyi borászatból nem kell neked kiböngészned a látogatásra érdemeseket, számos buszos túra indul ezekhez.

Toszkána, Olaszország


A Toszkán-dombokon elterülő ültetvények, középen egy több évszázados mediterrán villával (ez lenne a pince) – ez a kép beleég a mindenki retinájába, aki egyszer ott jár. A hasonlóan patinás szállodákban eltöltött éjszakák teszik igazán kerekké a történetet. Ha elteltél a borokkal, akkor pedig irány Firenze, ahol szintén van mit felfedezni!