piros-fehér háromszög alakú építkezés tábla

140 éves templomot bontanak el, helyén 8 emeletes társasház épül

A helyi közösség évek óta küzd az épület megmentéséért.


Az amerikai Philadelphia városában hétvégén megkezdték egy XIX. századi, lengyel bevándorlók támogatásából épített, mára bezárt templom bontását, a helyiek éveken át próbálták megmenteni a történelmi épületet, amelynek helyére többemeletes lakóház kerülhet - írja a boon.hu.

Az 1882-ben épült templomra tavaly adott ki bontási engedélyt a város. A 2014-ben rossz állapota miatt lezárt Szent Lőrinc-templom szerepel Philadelphia történelmi emlékeinek jegyzékében, a város történelmi bizottsága arra kötelezte az ingatlanfejlesztőt, hogy az egyházi épület homlokzatát őrizze meg, vagy építse újra.

A The Philadelphia Inquirer című helyi lap beszámolója szerint a templom helyére kiadott építési engedélyt, amely nyolc emeletes társasház építésére szól, megfellebbezték.

A philadelphiai főegyházmegye 2014-ben jelentette be a bezárást a templom rossz állapotára, elsősorban az omladozó homlokzatra hivatkozva. Akkori számításaik szerint a homlokzat helyreállítása 3,4 millió dollárba került volna, de, a templomi megmentésén dolgozó helyi közösség szerint 700 ezer dollárból (280 millió forint) megoldható lett volna a javítási munka.