Budapesttől 80 percre van a söröző, ami 650 év alatt egy hétig volt csak zárva

2023. május 31.

Mozart és királyok kedvelt helye volt, saját sört és csokifagyit is készítenek.

Ha Prágába látogat az ember, szinte elkerülhetetlen, hogy ne legyen célpont legalább egy prágai söröző még akkor is, ha nem éppen a sör szerelmese. Ez a város, mely olyan, mint egy ékszerdoboz, számtalan igazán jó sörözővel büszkélkedhet. Nem véletlenül nevezik Csehországot a sörök hazájának. Mivel repülővel alig egy óra (80 perc) alatt elérhető Budapestről, a magyar turisták egyik kedvelt célpontja is.

Prága utcáin sétálva találhatunk néhány igencsak régóta üzemelő sörözőt is. Az U Krale Brabantského is egy ilyen híres hely, a legrégebben működő kocsmák egyike a városban. Erre a Prága első kerületében található pubra a prágai vár alatt sétálva bukkanhatunk. 1375 óta üzemel, és van egy tábla a bejáratnál, mely azt hirdeti, hogy egyenesen ez a legrégebb óta nyitva lévő prágai söröző.

A bejegyzés megtekintése az Instagramon

Roman Kováčik (@kovacikroman) által megosztott bejegyzés

Az Óváros macskaköves utcáin elindulva találhatunk rá erre a régies hangulatot idéző kocsmára, melyet mítoszok és legendák öveznek. A taverna weboldalán olvashatunk is ezekről. Ebből derül ki például, hogy 1375-ben nyitott meg a hely. Ebben az időben királyok és csempészek egyaránt szívesen tértek be ide. Felmerülhet a kérdés, hogyan lehetséges az, hogy ebben az időben a királyok a nép által látogatott helyeken is megfordultak. A cseh királyok ebben az időben titkos alagutakat használtak, hogy kijussanak a várból és ihassanak néhány italt, így elfelejtve addig is a királyság problémáit.

Az U Krale Brabantského Wolfgang Amadeus Mozart emlékét is őrzi. A művész több helyen is megfordult prágai látogatásai során. Ezen egységek közül már egyik sem üzemel ma, kivéve ezt az egyet. A kocsma bejáratánál egy tábla is megerősíti, hogy ezen a helyen megfordult az egyetemes zenetörténet egyik legnagyobb géniusza.

Miért a legrégebbi?

A lengedák közül a legérdekesebb talán az, amelyik elmagyarázza, miért hirdeti a taverna előtti tábla, hogy ez Prága legrégebb óta nyitva tartó kocsmája. Mint minden kocsmában, itt is előfordultak verekedések. A legenda szerint az egyik vendég igen nagy tartozást halmozott fel, amit nem akart rendezni. A fogadós ezen bedühödött és megverte a férfit, majd a csatornába dobta őt. Mindeközben gyerekek játszottak kint a kocsma előtt az utcán. Az incidens után nem sokkal a labdájuk beleesett a csatornába. Miközben próbálták kiszedni azt, megtalálták a férfi holttestét. A fogadóst nem sokkal később letartoztatták, a kocsmát pedig néhány napra bezárták. Ez volt a taverna történetében az első és egyben utolsó alkalom is, hogy be kellett zárni akár egyetlen napra is. Ezért mondják, hogy ez Prága legrégebben üzemelő kocsmája, mivel szinte megállás nélkül várja a vendégeket.

A bejegyzés megtekintése az Instagramon

VICTORIA PEARSON (@victoriampearson) által megosztott bejegyzés

A kocsma ma is őrzi a régies hangulatát, az épület nem véletlenül áll UNESCO világörökségi védelem alatt. Az ajtón belépve a vendégek tényleg visszacsöppenhetnek a középkorba. Mindenhol gyertyákkal világított asztalokat találhatunk, az asztalok és a székek is fából vannak egytől-egyig. Található az itallapon megannyi sör, a legtöbbet a ház főzi. Vannak továbbá szezonális italok is, ilyen például a forralt bor. Természetesen kínálnak még borokat, valamint alkoholmentes italokat, így az is találhat magának valamit inni, aki nem rajong a sörökért. Helyi specialitás a mead, amit mézsörnek vagy mézbornak is szoktak nevezni. Ezt az ital méz, víz és élesztő keverékének erjesztésével készítenek el. Hidegen és melegen fogyasztva is nagyon finom.

Prágai söröző és fagylalt

Az étlapon szerepelnek sörkorcsolyák, például különböző sajtok, kolbászok és húsok. Van napi leves is a kínálatban. Főételeket is fogyaszthatunk, ha éhesen érkezünk a kocsmába. Ezek főleg grillezett húsok, illetve steakek, de a vegetáriánusokra is gondolnak. Megtalálhatóak még az étlapon a cseh konyha tipikus fogásai is, mint például a sertéssült, valamint a knédli és a vöröskáposzta. A desszerteknél választhatunk a méztorta, az almásrétes, vagy a ház saját készítésű csokoládé fagylaltja közül.

A bejegyzés megtekintése az Instagramon

Peter Svinkasek (@petersvinkasek_1) által megosztott bejegyzés

Ha sikerült a széles kínálatból kiválasztani a kedvencet, a rendelést egy a középkort idéző ruhába öltözött „kocsmárosné” veszi fel. A középkori hangulatot erősíti ruhájuk mellett a beszédstílusuk és viselkedésük is. Egy példa: amikor kihozzák a korsókat, úgy csapják őket az asztalhoz, hogy szinte beleremeg a helyiség. A sör mégsem borul ki belőle, ez viszont annak köszönhető, hogy a korsóban lévő sör habja már-már „harapható”. Az ételek és az italok egyébként régies fatányérokon, korsókban és kupákban érkeznek a legtöbb esetben.

Van lehetőség a kocsmában középkori show-n is részt venni, ezeket keddtől vasárnapig este hét és tíz óra között rendezik. A középkori show belépője magában foglal egy éjszaka ingyenes tartózkodást a taverna felett található apartmanok egyikében.

Ha szeretnénk ellátogatni ebbe a középkort idéző kocsmába, nem árt előre asztalt foglalni, mivel szinte mindennap telt házzal mennek. Pedig ha Prágában jár az ember, mindenképpen érdemes akár csak egy italra is betérni ebbe a kocsmába, így mindenkinek része lehet egy középkori utazásban. Egy olyan helyen, ahol a cseh királyok és Mozart is szívesen múlatta az időt.

Szerző: Pap Julianna
Címlapfotó: Angela Compagnone / Unsplash