sáfrány bibéje

Bemutatkozik a vörös arany!

Gasztrolegek: a világ legdrágább fűszeréből 20 óra alatt termelnek egy grammot

Vörös aranynak is nevezik a világ legdrágább fűszerét, a Crocus sativus szárított bibéjét. Mindez nem csoda, ára az aranyéval vetekszik.



Melyik fűszer a világ legdrágábbja? A vörös aranynak is nevezett sáfrány.

​Miért olyan drága?

s\u00e1fr\u00e1nyt szed\u0151 n\u0151k

Akár 20 óra munka is szükséges 1 gramm sáfrány leszedéséhez

Fotó: Artam Hoomat / Unsplash


A legtöbb sáfrányt Görögországban, Indiában, Iránban, Olaszországban és Spanyolországban termesztik. A fűszerként használt sáfrány a Crocus sativus nevű virág szárított bibéje. Minden virág három bibével rendelkezik, amelyeket kézzel kell leszedni.

Összesen 50-75 ezer virág szükséges egy gramm sáfrány előállításához.

Ennek a mennyiségnek a betakarítása 20 órát vesz igénybe. Most vegyél egy mély levegőt, mert következik az ár: a sáfrány kilogrammja nagyjából 3 millió forint körül van.

Természetesen előfordul, hogy alacsonyabb áron is kínálnak sáfrányt, ezek azonban általában hamisítványok. Gyakorta megesik, hogy a Crocus sativus virág szirmait kurkumával vagy paprikával megszínezik, hogy úgy nézzen ki, mint az eredeti.

Mennyi kell belőle a főzéshez?

s\u00e1fr\u00e1ny egy barna t\u00e1ny\u00e9ron

Ha keserű, fémes íze van akkor csak egy olcsó utánzatról van szó

Fotó: Vera De / Unsplash


A sáfrány édes, virágos, rendkívül összetett ízű.

Ha paellát, curryt vagy rizst főzöl, akkor előfordulhat, hogy a recept megkívánja ezt a különleges hozzávalót.

Szerencsére ebből a rekord drága fűszerből elég egy picike is, olyan egyedi és erős ízzel rendelkezik. De mielőtt beszerzed, gondold át, hogy megéri-e emiatt kölcsönt felvenni...

Jól ismered a fűszereket? Akkor töltsd ki ez a kvízünket róluk!

Nehéz munka a sáfrány szedés


Egyetlen gép sem tudja elvégezni azt a kényes munkát, ami a hajszálvékony szálak betakarításához szükséges.