világos helység nagy ablakokkal, növényekkel, asztalokkal, székekkel

Hét emelet boldogság

Fotó: Ruff István

SOLID - Borbár nyílt a város felett

Minden új budapesti borbár nyitása öröm, de amikor igazán egyedi koncepcióval találkozunk, akkor minden borrajongónak felcsillan a szeme. Nyár óta fogadja vendégeit a SOLID, a Michelin-csillagos SALT étterem kistestvére a Hotel RUM hetedik emeletén.


Új történet a Királyi Pál utcában

Bár a SOLID története csak most kezdődött, a Királyi Pál utcában található Hotel RUM hetedik emeletén - TOPRUM-ként - eddig is pezsgett az élet. A járványhelyzet és a lezárások adtak alkalmat arra, hogy a tulajdonosok és a SALT csapat régóta dédelgetett álma valósággá váljon. Felforgatták az addig ismert koncepciót, és egy, olyan helyet alakítottak ki, ahol érvényesül a regionális magyar konyha és a természethű művelésből származó borkínálat. A belső teret Fónagy Dóra belsőépítész irányításával teljesen átformálták: ennek eredménye egy letisztult, barátságos környezet lett, aminek okos megoldások segítségével, szinte minden szegletéből élvezhetik a vendégek Budapest látképét.

Izgalmas natúr borok és kiemelkedő klasszikusok

vil\u00e1gos helyis\u00e9gben emberek \u00fclnek asztalokn\u00e1l

Főszerepben a natúr borok

Fotó: Ruff István


A SALT és a SOLID több ponton is szorosan összekapcsolódik: alapanyagokban, ízekben, ételekben, borokban, és a gasztronómiához, természethez, hagyományokhoz, vendéglátáshoz való hozzáállásban. A különbség ott van, hogy míg az épület földszintjén található étterem kóstolómenüvel készül a vendégeknek, addig a SOLID-ban már a a boroké a főszerep. És erre az alapvetően kisebb méretű helyszínre olyan választékot raktak össze, ami nem hagy kívánnivalót maga után.

helyis\u00e9g asztalokkal, sz\u00e9kekkel, z\u00f6ld n\u00f6v\u00e9nyekkel, barna fallal

A Michelin-csillagos SALT kistestvére

Fotó: Ruff István


A válogatott tételek között dominálnak a natúr és biodinamikus módon készült borok, hiszen a csapat vallja, hogy a bor mindenek előtt egy természetes nedű - régen is az volt, manapság is tud az lenni. Hisznek a gondos gazdálkodásban, és abban, hogy a borok megfelelően mutassák be az adott terület, és a fajta jellegzetességeit. Repertoárjuk ezért mélyen merít a hazai és nemzetközi borok világából, olyan tételeket is felsorakoztatva, amik igazi különlegességnek számítanak.

Szatmári ízek a borok mellé

helyis\u00e9g nagy ablakkal, sz\u00e9kekkel, asztalokkal, n\u00f6v\u00e9nyekkel

Egész Pestet belátni

Fotó: Ruff István


A SOLID-ba a VINCE által még a Michelin-csillag előtt tesztelt SALT csapata tervezett ételsort Rába René séf vezényletével, aki évek óta a RUM család tagja. A Michelin-csillagos étterem népszerű kenyérfogása ezért is alapvető eleme a menünek, René pedig a SALT szellemiségéhez hűen saját családi emlékeiből, nagyszülei receptjeiből is hozott ötleteket a természetes és savanyított vonal mellett.

A vendégek körében már most nagyon népszerű a vajalja sóskiflivel, az égetett padlizsán kovászos kukoricakenyéren vagy a szatmári humusz platnis kenyérrel. Alapvető koncepció, hogy a fogások nagy része könnyen fogyasztható kézzel, és a vendégek egymással is egyszerűen megoszthatják mindet. Ez is segít abban, hogy a SOLID-ban minden este könnyed és fesztelen lehessen.

A borbár ad helyet a Hotel RUM a la carte reggelijének is minden nap reggel 7 és 12 óra között. A hosszú nyitva tartás, és a különleges reggeli fogások akár egy kiadós brunch-ra is lehetőséget adnak az utcáról betérőknek is. A SOLID esténként szerdától szombatig várja a vendégeket.